Tavuk Çiftliği Kurmak 2023 | Nasıl Kurulur? Maliyet – Kazanç!
Girişimciler son yıllarda getirisinin yüksek oluşu ve hibe destekleri nedeniyle tavuk çiftliği kurmak, tercih ettikleri iş fikirleri arasında yer alıyor. 250.000 TL’den başlayan maliyetlerle kuracağınız işletmenizde yüksek kar marjlarıyla 1 yıl içinde yatırımlarınızı karşılayıp kâra geçebilirsiniz. Peki, tavukçuluk nasıl yapılır? Açıkladım!
Bu iş modelinde ihracat desteği ile döviz de kazanabilirsiniz. Tavuk çiftliği maliyeti, kazancı ve daha fazlasını ayrıntıları ile anlattık. Ayrıca tavuk çiftliği nasıl kurulur sorusuna da yanıt bulabileceksiniz. Tavuk çiftliği kazancı 2023 yılında ne kadar? Konu hakkında işte tüm merak edilen kapsamlı bilgiler sizlerle…
Tavuk Çiftliği Kurmak İstiyorum: Proje Detayları!
Banvit tavuk çiftliği kurmak için başlangıç noktanız olabilir. Proje kapsamında Banvit ile iletişime geçerek planlarınızdan bahsedebilirsiniz. Elbette öncelikle tavuk çiftliğinden nasıl para kazanacağınıza karar vermeniz gerekiyor! Banvit tavuk çiftliği kurmak istiyorum diyorsanız, bu içerikte bilgilere ulaşabilirsiniz. 🙂
Bunu biraz daha açmak gerekirse tavuk çiftliği açacaksanız burada tavuk etinden mi, yumurtasından mı yoksa gübresinden mi kazanacağınız en önemli seçenektir. Her biri için tavuk çiftliği maliyeti değişiklik gösterecektir.
Tavuk çiftliği için devlet desteği de alabilirsiniz. Detayları, bu içerikte sizlerle paylaştık! Aslında birçok yerdeki tavuk çiftliği projesi için verilen bilgilerde tek bir alanda çalışmanız önerilir. Fakat unutmayınız ki ne kadar geniş bir alanda ve ne kadar çok verim alacağınız bir biçimde tavuk çiftliğinizi kurarsanız kar oranlarınız da o kadar yüksek olacaktır.
Örneğin ister yumurta için isterseniz de kesim için tavuk çiftliği kurun gübresinden bio-enerji sağlayarak yüksek kazançlar da elde edebilirsiniz. Tavuk çiftliği kurmak için detayları inceleyelim…
Öneri içerik: Halı Saha Maliyeti
Tavuk Çiftliği İçin Hangi Tür Alınmalı?
Tavuk çiftliği kurmak fikrinden önce bazı bilgilere değinelim.
Ayrıca araştırmanız gereken en önemli etkenlerden birisi de yumurta tavukçuluğu başta olmak üzere et ürünlerini de etkileyen hayvan cinsleridir. Üretim yapılacak tavuk cinsleri şu şekildedir:
- Ligorin
- Ataks
- Lohman Brown
- Sasso
- Broiler
- Pleymut
Bu türlerden her birisinin diğerine göre farklı bir konuda avantajı ve dezavantajı yer almaktadır. Bunlar arasında ataks tavuk cinsinin sıklıkla tercih edildiğini söyleyebiliriz.
Öneri içerik:Yeni İş Fikirleri
Tavuk Çiftliği Kurmak İçin Hangi Kümes Çeşidine İhtiyaç Vardır?
Tavuk çiftliği kurmak istiyorsanız öncelikle tavuk sayısına karar vermeli ve buna bağlı olarak da kümes çeşidine karar vermeniz gerekiyor. Çiftliği kurma yolunda karşınızda üç farklı kümes çeşidi olacaktır. Bunlar şu şekilde:
- Çadır Kümes: Çadır kümesler, 250 tavuğa kadar izin verilen kümes türüdür. Çadır kümeslerde ilgili yönetmelik gereğince 250’den fazla tavuk beslenemez.
- Prefabrik Kümes: 250 tavuk sayısından sonra Prefabrik kümeslere geçmeniz istenebilir. Tavukların rahatlığı açısından en uygun kümes türüdür.
- Ahırdan Bozma Kümes: Genellikle ahırların tavuk kümesine dönüştürülmesiyle oluşturulur.
NOT: İlk olarak tavuk sayısına karar verin. Sonrasında kümes çeşidine karar verin. Herhangi bir uygunsuzluk olması durumunda ciddi para cezası yaptırımlarıyla karşılaşabilirsiniz.
Tavuk Çiftliği Kurmak Karlı Mı?
Genellikle bu sektöre atılacak girişimciler için tavuk çiftliği kurmanın karlı olup olmadığı araştırılmaktadır. İster küçük ölçekte bir çiftlik isterse de büyük bir çiftlik olsun, gıda sektöründe hem ülkemiz de hem de yurtdışında beyaz et ve yumurta tüketimine ihtiyaç her geçen gün arttığı için işletmeniz kolaylıkla müşteri bulabilir.
Son yıllarda yurtdışına ihraç edilen gıda mallarındaki artış ve döviz kurlarının yükselmesi nedeniyle bu sektörde de kar oranları yükselmiştir.
Orta büyüklükteki bir işletmede bile on binlerce lira kazanmak son derece mümkündür. Bu sebepler nedeniyle de tavuk çiftliği kurmak karlı iş fikirleri arasındadır.
Öneri içerik: Market Açmak Maliyeti
Tavuk Çiftliği Maliyeti 2023 -Genel Bakış
Tavuk çiftliği kurmak ile ilgili olarak maliyetlere ayrı bir pencereden bakalım…
Tavuk çiftliği maliyetine öncelikle genel bir bakış atmak gerekirse maddeler halinde büyük kalem masrafları listeleyeceğim:
- Şirket kurulumu için gerekli resmi işlemler,
- Üretim Yer, (arazi, depo, sera, prefabrik vb.)
- Üretim yerine kurulacak havalandırma ve aydınlatma sistemi,
- Kafes ve Kümesler,
- Yemlik ve Suluklar,
- Tavuk tünekleri ve Yumurta tablaları,
- Gübre atık sistemi,
- Kurulacak şehrin iklimine bağlı olarak gerekliyse ısıtma sistemi,
- Çalışacak personel maaşı ve masrafları,
Tüm bu maliyetlerin ne kadar olduğu aslında sizin işletmenizin büyüklüğü ile ilişkilidir. Küçük bir işletmede bu maliyetler 250.000 TL seviyelerinde iken; işletmeniz büyüdükçe maliyetler de artacağı için bu rakam katlanarak büyüyecektir.
Farklı iş önerisi:Butik Açmak
1- Tavuk Çiftliği Kurmak Ne Kadara Mal Olur?
Tavuk çiftliği kurmak konusunda aşağıdaki sorunun yanısı size yardımcı olacaktır:
- Tavuk Çiftliği kurmanın ne kadara mal olduğu aslında sizin kuracağınız işletmenin büyüklüğüne bağlıdır.
- Çadır tipi bir sera görünümlü yerde 500-1.000 adet arasında tavuk ve bu hayvan sayısına yetecek malzemelerle birlikte tüm resmi işlemler dahil 250.000 TL’ye çiftliği kurabilirsiniz.
Ancak yüksek getiri sağlamak için işletmenizin daha büyük kapasitede olması ve daha profesyonel ortaklıklara atılmanız amacıyla önemlidir.
5.000 Kapasiteli Prefabrik Tavuk Çiftliği Maliyeti
Eğer tavuk çiftliği kurma işinden anlarım diyorsanız ve profesyonel bir şekilde bu işe atılacaksınız ortalama 5.000 kapasite sizin için oldukça iyi bir başlangıçtır.
- 5.000 kapasiteli prefabrik tavuk çiftliği maliyeti ise ortalama olarak 300.000 TL civarında bir rakama eşdeğerdir.
Tavuk çiftliği kurmak hakkında belirttiğimiz bu maliyetler tahminidir. Gereken sermaye, işinizin kapsamından nerede bu işi yapacağınıza kadar pek çok faktöre göre değişiklik gösterir.
20.000 Kapasiteli Tavuk Çiftliği Maliyeti
- 20.000 kapasiteli tavuk çiftliği maliyeti ortalama olarak 1.500.000 TL civarında bir rakam tutmaktadır.
- Ancak bu kapasite fabrika denilecek bir seviyede işletme sayıldığı için kendi markanızı yaratmış olarak büyük iş ortaklıklarına girişebilirsiniz.
1- 20.000 Kapasiteli Tavuk Çiftliği Getirisi
- 20.000 kapasiteli tavuk çiftliği getirisi de yumurta üretimi yapacağınız göz önünde bulundurarak aylık 100.000 TL’nin üstündedir.
- Ancak bu rakama tesisin giderleri, yem ve personel masrafları dahil edilmemiştir. 1.000 tavuk aylık getirisi 2023 yılında bu örneklere göre hesaplanabilir.
NOT: 20.000 kapasiteli etlik tavuk çiftliği maliyeti, faaliyetinize göre değişiklik gösterebilir. Tavuk çiftliği kurmak için bilgilere devam edelim…
Öneri içerik: Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
30.000 Kapasiteli Tavuk Çiftliği Maliyeti
- 30.000 kapasiteli tavuk çiftliği maliyeti ortalama olarak 2.000.000 TL civarında bir rakam tutmaktadır.
- Bu masraflar asgari şartlar hesaplanarak verilmiştir. Yer, malzeme ve diğer masraflar ile bu rakamların biraz daha üstünde yer almaktadır.
Bu maliyetler yüksek olsa da getirisine göre tavuk çiftliği kurmak, oldukça kazançlı bir iş fikri olabilir.
1- 30.000 Kapasiteli Tavuk Çiftliği Getirisi
- 30.000 kapasiteli tavuk çiftliği getirisi ortalama olarak aylık 200.000 TL’nin üstündedir.
- Ancak bu rakama masraflar ve diğer giderler dahil değildir. Yaklaşık olarak rakamın yarısı kar olarak kalmaktadır.
50.000 Kapasiteli Tavuk Çiftliği Maliyeti
- 50.000 kapasiteli tavuk çiftliği maliyeti ortalama olarak 3.000.000 TL civarında bir rakam tutmaktadır.
- Bu rakam asgari şartlar göz önünde tutularak verilmiş olup yer, betonarme inşaat işlemleri ve diğer masraflar ile bu rakamın biraz daha üstünde maliyet çıkması mümkündür.
1- 50.000 Kapasiteli Tavuk Çiftliği Getirisi
- 50.000 kapasiteli tavuk çiftliği getirisi ortalama aylık 300.000 TL’dir.
- Ancak bu rakama da masraflar ve diğer giderler dahil edilmemiştir. Yaklaşık olarak rakamın yarısı kar olarak kalmaktadır. Ancak unutmayın ki 50 bin kapasite çok yüksek bir rakam olup fabrikasyon bir işletme kurulumu gerekmektedir.
Tavuk çiftliği kurma maliyeti hakkındaki bilgiler bu şekilde. Tavuk çiftliği kurmak maliyeti olan bir iş olduğu için bu kısmı iyi analiz etmeniz gerekiyor.
Gezen Tavuk Çiftliği Ne Kadar Kazandırır?
Organik tavuk etine olan talebin artması, beraberinde gezen tavuk çiftliklerini gündeme getirdi. Günümüzde insanlar yeni iş fikri aradığında aklına ilk olarak gezen tavuk çiftliği kurmak geliyor. Peki, gezen tavuk çiftliği ne kadar kazandırır?
- Öncelikle iş planınınız standart çiftliklerden farklı olacak. Çünkü gezen tavuk beslemek zorundasınız!
- Ancak kazançlarınız da bu doğrultuda artıyor. Standart üretim fiyatlarından ortalama olarak 3 kat daha fazla fiyat belirleyebilirsiniz.
- Bu da ortalama olarak aylık kazancın 250.000 TL civarında olabileceğini gösterir.
- Ancak elbette daha düşük kapsamlı bir çiftlik kurduğunuzda başlangıç için daha az kazanabilirsiniz.
- Gezen tavuk çiftliği maliyeti de ortalama olarak 1.000.000 TL civarından başlıyor.
Tavuk Çiftliği Kurmak İçin Ne Gerekli?
Elbette hangi sektörde işletme açarsanız açın bir takım gereklilikler vardır. Bunların bir kısmı işiniz için gerekli yer, aletler ve ürünlerden oluşur; diğer kısmı da resmi evraklardan oluşan prosedürlerdir. Bu gereklilikler elbette açacağınız tavuk çiftliğinin yeri, büyüklüğü, hayvan sayısı, nakit parayla mı yoksa hibeyle olduğu gibi sayısız değişkene bağlıdır.
- Tavuk çiftliği kurmak için öncelikle yer büyüklüğü önemlidir. Çünkü mevzuat gereği “Her kanatlı hayvan için en az 10 cm ayrılması şartıyla ya doğrusal bir yemlik ya da her hayvan için minimum 4 cm ayrılması şartıyla dairesel yemlik bulundurulması gereklidir.
- Ayrıca her yedi kanatlı hayvan için en az bir folluk temin edilmesi ve grup folluklarının kullanılması durumunda, azami olarak 120 hayvan için de en az 1 m² folluk alanı ayrılması şarttır.
- Yani hayvan sayınız kadar belirlenen asgari oranda bir yeriniz olması şartı vardır. 500 tavuğa kadar prefabrik bir yer sizin işinizi görecektir.
- Ancak daha çok sayıda bir tavuk sahibi olmayı düşünüyorsanız size ekstra betonarme bir yer sağlanması şarttır. Ardından da kafes, kümes, tünek, yumurta tablası, atık sistemi ile havalandırma ve aydınlatma sistemlerini gereken ölçüde belirleyip satın almalısınız.
- Bu konuda deneyim sahibi kişilerin kullandığı malzemeleri öğrenip tercih etmek oldukça katkı sağlayacaktır.
Tavuk çiftliği kurmak için aşağı yukarı bu şartları sağlamak yeterli olacaktır.
Ek olarak okuyun: En Karlı İş Fikirleri
Tavuk Çiftliği Kurmak İçin Gerekli Malzemeler
Tavuk çiftliği kurmak için bazı malzemelere ihtiyacınız olacaktır. Bu ekipmanları kaliteli bir şekilde elde ederek çiftliğinizi en iyi şekilde oluşturabilirsiniz. Kaliteli malzeme kullanımı, birçok konu açısından size avantaj sağlayacaktır.
- Tünek ve Yumurtlama Alanı Ekipmanları: Tünekleri hazır alabileceğiniz gibi maliyeti kısmak adına kendiniz de yapabilirsiniz. Tavuk başına 20 – 25 cm kadar alan ayrılmasına özen gösterin. Ayrıca tüneğin başlangıcı yerin 10 cm yukarısından olmalıdır.
- Suluk ve Yemlik: Çiftliğin olmazsa olmazları arasında yemlikler ve suluklar yer alır. Bu ürünlerde kalite, dayanıklılık, kullanışlılık gibi faktörlere önem verin.
- Kuluçka Makinesi: Tavuk çiftliğinin devamlılığı açısından oldukça önemlidir. Sürüyü yenilemek için kuluçka makinesi olmazsa olmazlarınız arasındadır. Eski yöntemleri kullanacaksanız bu makineye gerek yoktur. Fakat profesonyelleşmek istiyorsanız kuluçka makinesi şarttır diyebiliriz.
- Techizat: Tavuk çiftliği ile alakalı diğer tüm techizatları bu grupta değerlendirebilirsiniz.
Tavuk çiftliği kurmak hakkında asıl önemli konumuza gelelim: Tavuk çiftliği nasıl kurulur?
Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur? – Gerekli Belgeler
Tavuk çiftliği kurmak için bazı resmi işlemleri tamamlamanız gerekiyor. Yeri, malzemeleri ve hayvanlarınızı ayarlamak haricindeki asıl kısım olan resmi prosedürleri topladıktan sonra faaliyete başlayabilirsiniz. Tavuk çiftliği kurulumu için gerekli belgeler ise şu şekildedir:
- Kimlik Belgesi,
- Başvuru Formu,
- SGK veya Bağkur Dökümü,
- Tesise ait imar durum belgesi,
- İtfaiye raporu,
- Zorunlu sigorta belgesi,
- Mülk sahibi var ise kira sözleşmesi,
- Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünen alınan yetki belgesi,
- Su İşleri Genel Müdürlüğünce verilen işletmeye uygunluk belgesi,
- ÇED raporu,
- Atık maddeler için belediyeden alınan lisans belgesi,
- 50’den fazla kişini çalıştığı büyük işletmeler için işletme belgesi, iş yeri hekimliği belgesi ve gıda alanında ez bir tane olmak üzere lisans mezuniyeti olan personele ait kayıt,
- Belediyeden alınan vaziyet ve ölçekli yerleşim planı,
- Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce alınan izin belgesi,
- Ruhsat harcı ödemelerine ait dekont,
Burada yer alan izin belgelerinin ve resmi imza beyanlarının çok gözükmesi gözünüzü korkutmasın. Çünkü birçoğu bedelsiz bir şekilde verilmekte olup, birkaç gün içinde hızlı bir şekilde temin edilecek olan evraklardır.
Tavuk Çiftliği Kurmak Devlet Desteği
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından tavuk çiftliği kuracak kişilere hibe krediler verilmektedir. Devletin tarım ve hayvancılık alanındaki kalkınmayı desteklemek amacıyla başlattığı bu projede üç farklı işletme biçimine ayrı hibeler verilmektedir.
Tavuk çiftliği hibe destekleri şunlardır;
- 101-3 nolu hibe desteği: Kanatlı hayvancılık ile et üreten çiftlikler,
- 101-4 nolu hibe desteği: Kanatlı hayvancılık ile üretilen et ve et ürünlerini işleyen çiftlikler,
- 103-3 nolu hibe desteği: Yumurta üretimi yapan çiftlikler.
Bu hibe desteklerini TKDK İl Koordinatörlükleri aracılığıyla öğrenebilir ve her yıl dağıtılan hibe desteklerinden faydalanabilirsiniz. Açıklanan verilere göre bu yıl 1,9 Milyar TL hibe desteği sağlanması için program oluşturulmuştu.
Bunun yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı, şuanda şehir merkezlerinde ikamet edip köye dönüş yaparak hayvancılık veya tarımla ilgili faaliyetlerle uğraşan girişimcilere faizsiz 30 bin Lira hibe desteği sunmaktadır.
Bonus yazı: İmalat Fikirleri
Tavuk Çiftliği Kurmak: KOSGEB Hibe ve Destekleri!
Ülkemizde sosyal refahı sağlamak, yerli ve milli üretimi destelemek ve tarımsal kalkınmayı arttırmak adına KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) gibi kurumlarca girişimcilere hibe destekler verilmektedir.
Öncesinde 3-6 ay arasında değişen KOSGEB girişimcilik kursuyla birlikte işletme kurulumu ve yönetimi adına size eğitim verildikten sonra kursu başarıyla tamamlayan adaylar bu hibe ve desteklerden faydalanabilir. 75 bin Liraya kadar hibe, proje bazlı çalışmalarda ise 3 milyon TL’ye kadar destek yetkisi bulunun KOSGEB’ten il koordinatörlükleriyle iletişime geçerek detaylı bilgi edinebilirsiniz.
NACE kodları denilen sektör kodlamalarıyla verilen desteklerde; 10, 10.01, 10.11, 10.12, 10.13, 46.23.02, 46.33.02, 47.29.11, 47.81.13 NACE kodlarıyla projelendirme yapılmaktadır. KOSGEB tarafından hibe ve destek verilen bu projeler;
- Kümes hayvanlarının etinden yapılacak işlenmiş gıdalar ve imalatı,
- Canlı kümes hayvanlarının toptan satışı,
- Yumurta toptan satışı,
- Şarküteri ürünleri, yumurta ve ürünlerini perakende satışı
Tavuk Çiftliği Kurmak İçin Kredi Veren Bankalar
Eğer tavuk çiftliği kurma projeniz için kredi almak istiyorsanız bazı bankaların tarım ve hayvancılık girişimleri için açtığı düşük faizli kredilerden yararlanabilirsiniz. Bu bankalar projenizi belgelendirmeniz dahilinde size faizsiz veya çok düşük faizle kredi verecektir.
Tavuk çiftliği kurmak için kredi veren bankalar şu şekilde sıralanabilir:
- Ziraat Bankası,
- Vakıf Katılım Bankası,
- İNG Bank,
- QNB Finansbank,
- Denizbank,
- İş Bankası,
- Garanti BBVA,
- TEB,
- Şekerbank.
Tarım ve hayvancılık girişimlerinde bu bankalar üzerinden şubeleri aracılığıyla kredi almaya başvurabilirsiniz. 70.000 TL ve 100.000 TL’ye kadar da faizsiz veya düşük faizli kredinizi anında alabilirsiniz.
Ancak 20.000 kapasiteli veya daha büyük işletme kuracak iseniz 750.000 TL üzerindeki kredilerinizde tarım ve hayvancılık sektörüne kredi desteği sunan bankalardan ipotek göstererek kredi çekebilirsiniz.
Tavuk Çiftliği Kurmak Forum Yorumları
Tavuk Çiftliği kurmak forum sitelerinde çoğu zaman kazançlı ve mantıklı bir yatırım olarak görülmektedir. Çünkü 1 milyon liraya kuracağınız büyük bir işletmede bir sene dolmadan kendisini amorti edecek getiriye sahiptir.
Ayrıca ülkemizde yalnızca iç pazar değil, dış ülkelere de döviz cinsinden satılan gıda ürünlerinde kar daha yüksektir.
Organik tavuk yumurtası, gezen tavuk yumurtası gibi üst kalitede üretimler yapmak veya hormonsuz tavuk eti kesimi yapmak size aynı şekilde yüksek kar marjlarıyla getiri de sağlayacaktır.
Gezen tavuk çiftliği ile bu ürünleri elde edebilmek mümkün. Ayrıca tavuk etinden işlenmiş gıdaların giderek tüketiminin artması da sizin yine bu sektörde yatırım yapmanız için mantıklı iş fikirleri arasında sayılmasına sebep olmaktadır.
İlginizi çekebilir: En Çok Para Kazandıran İşler
Sık Sorulan Sorular
Tavuk çiftliği kurmak hakkında hemen her şeyi aktardık. Ek olarak yumurta çiftliği kurmak hakkında da bilgi alabilirsiniz. Detaylı sorularınız için YORUM bölümünden bizlere ulaşabilir, bu konuda tüm sorularınızı sorabilirsiniz.
Tavuk işi para kazandırır mı?
Uygun yöntemler izlendiğinde ve gereken işlemler yapıldığında tavuk çiftliği kurmak para kazandırmaktadır.
Tavuk çiftliği maliyeti ve kazancı nedir?
Maliyet ve kazanç miktarları çiftlik kapasitesine göre değişiklik gösterir. En düşük kapasitedeki tavuk çiftliği kurmak için en az 250.000 TL’ye ihtiyaç duyarsınız. Tavuk yetiştiriciliği kazancının ise iyi seviyelerde olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle etlik tavuk çiftliği kazancı oldukça yüksektir.
Tavuk çitliği kurmak için ne kadar arazi lazım?
Ortalama olarak her 6 tavuk için 1 metrekare alana ihtiyacınız var. Yani 600 tavuk ile kuruyorsanız 100 metrekare alan yeterli olacaktır.
İlgili Bağlantılar
Benzer İçerikler
Daha Fazla Makale
Erkan ÇİĞDEM - 03/07/2023
Ciddi anlamda çok dolu bir yazı olmus. Bu icerigi kim hazirladiysa ellerine saglik. Bastan sona okudum. Muazzam seo uyumu.