Trendyol’da Mağaza Açmak 2023 | Detaylı Rehber!

Trendyol, Türkiye’nin en popüler online alışveriş platformlarından birisidir. Sadece bu platformdan alışveriş yapacak kişiler için değil aynı zamanda Trendyol’da mağaza açmak isteyen kişiler için de pek çok fırsat sunmaktadır. 35 milyonu aşkın aktif kullanıcıya sahip olan bu online pazar yerinde satıcı olmak sizlere büyük avantaj sağlayacak.
Peki, Trendyol’da dükkan açmak için gerekenler nelerdir? Sizler için detaylı bir rehber hazırladık! Bu içerikte sizlere Trendyol mağaza nasıl açılır sorusuyla ilgili gerekli olan tüm bilgileri sizlere aktaracağız.
Trendyol’da ürün satmak istiyorsanız araştırmalarınızı doğru yapmalı ve çizeceğiniz yolu mutlaka belirlemelisiniz. O halde, Trendyol’da satış yapmak için sdetayları incelemeye başlayalım…
Trendyol’da Mağaza Açmak Nasıl Yapılır?


Trendyol, e-ticaret platformlarından bir tanesidir. Hemen hemen herkesin alışveriş yapmak için kullandığı bu platformda mağaza açmak isteyen kişiler araştırmalar yapmaktadır. Trendyol’da mağaza açmak isteyen kişilerin takip etmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- Trendyol’da mağaza açmak isteyen kişilerin yapması gereken ilk şey Trendyol’a üye olmaktır. Trendyol’a üye olabilmeniz için Trendyol’un resmi web sayfasına giriş yapmalı ve burada yer alan “Trendyol’da satış yap” seçeneğine tıklamalısınız.
- “Trendyol’da satış yap” seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza çıkan satıcı başvuru formunda yer alan “Pazaryeri” kısmına tıklamalısınız.
- Açılan başvuru formunda sizden istenilen alanları ( Ad ve soyad, e-posta adresi, cep telefonu numarası, satılacak ürün kategorisi, şirket türü, TCKN / VKN, il ve ilçe) doldurmanız gerekmektedir.
- Bu formu doldurup onay verdikten sonra forma eklemiş olduğunuz telefon numarasına SMS ile bir doğrulama kodu gelecektir. Bu kodu ekrandaki pencereye girip “Kodu Onayla” butonuna basmanız gerekmektedir.
- Kodu onayladıktan sonra Trendyol sizi “Trendyol Satıcı Başvurusu” sayfasına yönlendirilecektir. Yönlendirildiğiniz bu sayfada Gelir İdaresi Başkanlığı sisteminden otomatik olarak gelen şirket ticaret unvanı ve ticari sicil no bilgileriniz yer alacaktır. Aydınlatma metnini ve veri paylaşımı ile ilgili maddeleri okuyup onayladıktan sonra “Başvuruyu Tamamla & Şifre Al” butonuna tıkladığınızda şifre oluşturmak için başka bir sayfa yönlendirileceksiniz.
- Şifrenizi de oluşturduktan sonra artık “Satıcı Kaydı” sayfasına yönlendirileceksiniz. Bu sayfada sizden şirketiniz ile ilgili bazı bilgileri (mağaza adı, şirket türü, TCKN / VKN, vergi dairesi, fatura türü, KEP adresi, MERSİS no, IBAN numarası) doldurmanız istenecektir. Bu bilgileri doldurup “Kaydet ve Devam Et” butonuna tıklamanız gerekmektedir.
- Yeni açılan sayfada “Operasyon & İletişim” ile ilgili bazı bilgileri (kargo şirketi, fatura adresi, iade depo adresi, sevkiyat depo adresi, finans sorumlusu iletişim bilgileri, müşteri hizmetleri ve operasyon sorumlusu iletişim bilgileri) doldurmanız istenecektir. Bu bilgileri doldurup “Kaydet ve Devam Et” butonuna tıklamanız gerekmektedir.
- Butona tıkladıktan sonra karşınıza başvuru kontrolü ve ürün yükleme ile ilgili bir kısım açılacaktır. Bu kısımda doğrulamanız gereken bazı alanlar (telefon numarası, e-posta adresi, MERSİS no, KEP adresi) karşınıza çıkacaktır. Bunları doğruladıktan sonra karşınıza “Trendyol Satıcı Sözleşmesi” çıkacaktır. Bu sözleşmeyi de onaylamanız gerekmektedir.
NOT: Trendyol’da mağaza açmak isteyen kişiler başvuru yapmadan önce bazı belgelerin hazırlığını yapmaları gerekmektedir. Çünkü başvuru esnasında Trendyol, satıcıların kimlik belgesi, vergi levhası, fatura örneği gibi belgeleri sisteme yüklemesini istemektedir.
Öneri İçerik: Butik Açmak
Trendyol Nasıl Satıcı Olunur? Trendyol Mağaza Açma Şartları!
Trendyol’da mağaza açmak için izlemeniz gereken adımlardan yukarıda bahsettik. Yazımızın bu kısmında ise Trendyol nasıl satıcı olunur ve Trendyol mağaza açma şartları ile ilgili sizlere bilgiler vereceğiz.
Trendyol’da mağaza açabilmeniz için gerekli şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Trendyol’da satıcı olabilmeniz için gereken ilk şey bir kuruluş sahibi olmanızdır.
- Bunun yanında vergi mükellefi de olmanız gerekmektedir.
- Online platformda satılabilecek kadar ürün stoğunuzun bulunması gerekmektedir.
- Satış operasyonunu sürdürecek bir kapasitenizin olması gerekmektedir.
Trendyol’da Satıcı Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?


Trendyol’da mağaza açmak ile ilgili düşünceleri olan kişilerin satıcı olmak ve mağaza açmak için bazı belgelere ihtiyacı vardır. Trendyol mağaza açmak için gerekli evraklar şahıs şirketi ve anonim / limited şirketi olanlar için değişiklik gösterebilmektedir.
Aşağıdaki tablodan gerekli olan evrakları inceleyebilirsiniz:Şahıs Şirketi Anonim ve Limited Şirketleri Trendyol satıcı üyelik sözleşmesi Trendyol satıcı üyelik sözleşmesi İmza beyannamesi İmza sirküleri Vergi levhası Vergi levhası Faaliyet belgesi Ticari sicil gazetesi
Trendyol E-Ticaret Nasıl Yapılır? Satışları Artırmak İçin Gerkenler!
Trendyol’da mağaza açıp e-ticaret yapmak isteyenlerin izlemesi gereken adımlardan yukarıda detaylı bir şekilde bahsettik. Sıra geldi satışlarınızı artırmanız için yapmanız gerekenlere. Evet, Trendyol’da mağaza açmak size oldukça avantaj sağlayacaktır.
Fakat kendinizi ön plana çıkarmak için herhangi bir şey yapmazsanız satışlarınızda düşüşler meydana gelecektir. Böyle bir durumla karşılaşmamak ve satışlarınızı artırmak için aşağıdaki önerileri inceleyebilirsiniz…
- Kaliteli Ürün Görseli: Müşterilerinizin dikkatini çekecek ilk şey elbette ki ürününüzün görselidir. Hiçbir müşteri görselini beğenmediği ürünü satın almak istemez. Bu yüzden ürünlerinizin görselini çekerken görselin yüksek çözünürlükte olmasına dikkat etmelisiniz.
- Anahtar Kelime Kullanımı: Organik aramalar esnasında en üst sıralarda yer almak istiyorsanız mutlaka SEO kurallarına dikkat etmeli ve en çok anahtar kelimelerin neler olduğunu araştırmalısınız.
- Ürün Fiyatı: Müşteri ürünün görseline dikkat ettiği gibi fiyatına da oldukça dikkat etmektedir. Genellikle fiyat performans ürünleri çok fazla tercih edildiği için ürünlerinizin fiyatını belirlerken bu durumu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
- Reklamlar: Sattığınız ürünü geniş kitlelere ulaştırabilmenizin bir diğer yolu reklamlardır. Ürünlerinizi tanıtabilmek ve geniş kitlelere ulaştırabilmek için Google Ads, sosyal medya ve Trendyol içi reklam kanallarını zaman zaman kullanmanız size avantaj sağlayacaktır.
Trendyol Komisyon Oranları Ne Kadardır?


Trendyol’da mağaza açmak için araştırma yapan kişilerin bilmesi gerekenlerden birisi de Trendyol’un yaptığınız satışlardan komisyon aldığı konusudur.
Trendyol’da yaptığınız satışlar için belirli oranlarda komisyon ödemesi yaparsınız. Bu oranlar 2023 yılında genel olarak şu şekildedir:
Kategori | Komisyon Oranı |
---|---|
Aksesuar | %22 – %23 |
Ayakkabı / Çanta | %22 – %24 |
Giyim | %17 – %20 |
Kozmetik ve Kişisel Bakım | %12 – %17.5 |
Çocuk | %8.64 – %17.29 |
Elektronik | %7 – %28 |
Kırtasiye & Ofis Malzemeleri | %6 – %18.5 |
Kitap | %6.5 – %12 |
Mobilya | %20 |
Süpermarket | %8 – %18 |
Spor | %4.58 – %15.25 |
Otomobil & Motosiklet | %4.07 – %13.73 |
Hobi & Eğlence | %11 – %19 |
Öneri içerik: Gratis Bayiliği Var Mı?
Trendyol Dükkan Açma Avantajları Nelerdir?


Trendyol’da mağaza nasıl açabilirim diye araştırma yapanların merak ettiği konulardan birisi de Trendyol dükkan açma avantajlarıdır. Trendyol’da mağaza açmak ile ilgili avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Trendyol 2010 yılından bu zamana kadar 35 milyondan fazla müşteriye sahip olmuştur. Bu da geniş kitlelere satış yapabilmeniz anlamına gelmektedir.
- Satışlar gece gündüz sürekli olarak devam etmektedir.
- Ödemeleri alabilmeniz için sizlere güvenli bir ortam oluştururlar.
- Müşterilerinizin en çok hangi günlerde ve saatlerde satın alım yaptığı takip edebilir ve satış stratejinizi bu doğrultuya göre çizebilirsiniz.
- Trendyol Akademi sayfasından Satış Artırma, Operasyonel Yönetim, Pazarlama, Kişisel Gelişim gibi pek çok alanda eğitim alabilme fırsatı yakalarsınız.
Bunun gibi pek çok avantajı bulunmaktadır. Aynı zamanda Trendyol’da satış yapanların yorumları incelendiğinde genellikle olumlu bildirimler yapıldığı görülmüştür.
Satıcılar Trendyol’a Fatura Keserken Nelere Dikkat Etmelidir?


Trendyol’da mağaza açmak işlemini tamamladıktan sonra ödemelerinizi alabilmeniz için Trendyol’a kesmeniz gereken bazı faturalar bulunmaktadır.
Bu faturalara Satıcı Paneli kısmında yer alan Finans > Fatura Listeleme ekranından ulaşabilirsiniz. Bu faturaları keserken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler bulunmaktadır. İşte fatura keserken dikkat edilmesi gerekenler:
- Fatura tutarının ekrandaki beklenen fatura tutarına eşit olması gerekmektedir.
- KDV oranının ekrandaki KDV tutarında olması gerekmektedir.
- Açıklama kısmına sadece “KRM/BRM/DIF” ile başlayan ilgili fatura kodunun girilmesi gerekmektedir.
- E-arşiv fatura oluşturduysanız oluşturduğunuz bu faturayı Trendyol’un bu konuyla ilgili mail adresine (ebelge@trendyol.com) göndermeniz gerekmektedir.
- Ekranınızda birden fazla fatura talebi yer alıyorsa, ekranda bulunan her faturanın ilgili fatura koduyla ayrı ayrı kesilmesi gerekmektedir.
- 20 TL ve üzeri alacağınız varsa fatura talep edilmekte, eğer alacağınız bu tutar bunun altındaysa bir sonraki aya devredilmektedir.
- Yıl sonuna kadar kesilmeyen fatura talepleri iptal edilmektedir.
Trendyol Mağaza Kapatma İşlemi Nasıl Yapılır?
Trendyol’da mağaza açmak isteyenler olduğu gibi var olan mağazalarını kapatmak isteyenler de olabilir. Elbette ki kapatmak isteyen kişilerin bu kararı iyi düşünüp vermesi gerekmektedir.
Eğer kararınızdan hala eminseniz o zaman aşağıdaki maddeleri inceleyerek var olan Trendyol mağaza hesabınızı kapatabilirsiniz.
- İlk olarak Trendyol hesabınıza giriş yapmanız gerekmektedir.
- Trendyol’a giriş yaptıktan sonra “Hesabım” seçeneğime tıklayın.
- Açılan sayfada “Hesabımın silinmesini talep ediyorum” şeklinde bir seçenek görecekseniz. Buradaki formu doldurun.
- Daha sonra doldurunuz bu formu Trendyol e-posta adresine yazın.
Bu son maddeyi de tamamladıktan sonra artık Trendyol mağazanız kapanmış olacaktır.
Öneri içerik: Baby SPA Merkezi Açmak
Trendyol’da Mağaza Açmak: Sıkça Sorulan Sorular
Trendyol’da mağaza açmak ile ilgili olarak sıkça aldığımız sorular şu şekilde:
Trendyol Dükkan Açma Maliyeti Ne Kadar?
Trendyol’da dükkan açmak isteyen kişilerin merak ettiği bir diğer konu Trendyol’da mağaza açmak ne kadar konusudur. Trendyolda mağaza açmak için başvuru yapmanızdan itibaren sizden herhangi bir ek ücret tahsil edilmemektedir.
KEP Adresi Nasıl Alınır?
Trendyol’da mağaa açabilmek için gerekli olan şeylerden birisi de KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) adresidir. KEP adresi, güvenli elektronik posta olarak bilinmektedir. KEP adresini, BTK tarafından lisanslı Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcılarından temin etmeniz gerekmektedir.
Trendyol’da Vergi Mükellefi Olmadan Satış Yapmak Mümkün Müdür?
Trendyol’da herhangi bir şirket türünde kuruluş aşamasında olan şirketler veya aktif pozisyondaki tüzel kişilikler dükkan açabilmektedir. Fakat Trendyol’da şirket olmadan satış yapmak yani Trendyol vergi mükellefi olmadan satış yapmak mümkün değildir.
Trendyol’da Satış Yapabileceğiniz Kategoriler Nelerdir?
Trendyol’da mağaza açmadan önce hangi kategoride satış yapacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Aşağıdaki listeden Trendyol’da satış yapabileceğiniz kategorileri inceleyebilir ve bu sayede kafanızda bir kategori oluşturabilirsiniz. İşte Trendyol’da satış yapabileceğiniz kategoriler şunlardır:
– Giyim,
– Ayakkabı,
– Aksesuar,
– Kitap,
– Spor malzemeleri,
– Mobilya,
– Ev araç gereçleri,
– Teknolojik ürünler,
– Kozmetik,
– Çanta,
– Hobi & Eğlence
– Süpermarket
Trendyol’da mağaza açmak hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Görüş ve düşüncelerinizi YORUMLAR kısmından bizimle paylaşın, hemen yayınlayalım. 🙂
İlgili Bağlantılar
Benzer İçerikler
Daha Fazla Makale