Amazon’da Mağaza Açmak 2024 | Detaylı Rehber!
Amazon, dünyanın en büyük e-ticaret platformlarından birisidir. Bu platform sadece alışveriş yapan kişilere değil aynı zamanda Amazon’da mağaza açmak ve satış yapmak isteyen kişilere de pek çok avantaj sağlamaktadır. Amazon’da dükkan açmak hem kolay hem de maliyetsizdir.
Peki, Amazon’da mağaza açma nasıl yapılır? Sizler için detaylı bir rehber hazırladık! Bu içerikte Amazon’da satış yapmak için gerekli olan tüm bilgilere kolaylıkla ulaşabileceksiniz. Amazon üzerinden mağaza açıp buradan satış yapmayı düşünüyorsanız araştırmalarınızı doğru yapmalı ve adımlarınızı iyi belirlemelisiniz.
İşte detaylar…
Amazon’da Nasıl Mağaza Açılır?
Amazon, 5 Temmuz 1994 tarihinde internetten kitap satma hayali üzerine temelleri atılmış olan bir e-ticaret platformudur. E-ticaretin öncüsü olarak kabul edilen bu platform, dünyanın en büyük şirketleri arasına adını yazdırmıştır. 2 milyondan fazla satıcısı bulunan Amazon pek çok kişinin dikkatini çekmiş ve Amazon’da mağaza açmak konusunda araştırmalar yapmasını sağlamıştır.
1- Amazon’da Dükkan Açma Adımları
Amazon dükkan açmak konusunda araştırma yapan kişilerin izlemesi gereken adımlar şu şekildedir:
- Amazon’da satış yapmak için mağaza açmak isteyenlerin yapması gereken ilk şey Amazon‘da bir satıcı hesabı açmaktır. Amazon’da satıcı hesabı açabilmeniz için Amazon web sayfasına giriş yapmalı ve burada yer alan “Hesap Aç” butonuna tıklamalısınız.
- Açılan sayfada sizden bazı bilgiler istenilecektir (Ad – soyad, e-posta adresi ve şifre).
- Sizden istenilen bilgileri doldurduktan sonra e-posta adresinize doğrulamanız için bir mesaj gelecektir. Bu mesaja tıklayarak e-posta adresinizi doğrulayın.
- Doğrulamayı gerçekleştirdikten sonra Amazon sizden işletme bilgilerinizi (işletmenin bulunduğu ülke, şirket türü, şirketin adı, sektör vb.), kişisel bilgilerinizi (doğum tarihi, kimlik belgesi, ikametgah adresi vb.) ve ödeme bilgilerinizi (kart numarası, son kullanma tarihi, kart sahibinin adı, fatura adresi vb.) isteyecektir. Sizden istenen bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurun.
- Bilgilerinizi onayladıktan sonra mağaza adınızı girmeli ve ürünlerinizi listelemelisiniz. Satışını yapacağınız ürünler için başlık, açıklama, fiyat bilgisi ve görselleri eklemeyi unutmayın.
- Bu adımdan sonra ekranda size iki adımlı doğrulamayı etkinleştirmek isteyip istemediğiniz ile ilgili bir bildirim gelecektir. Kodu almak istediğiniz yöntemi seçtikten sonra kodu girerek “Devam” butonuna tıklayın
- 2FA kimlik doğrulaması tamamlandıktan sonra Amazon tarafından size bir e-posta gönderilecek ve onaylamanız istenilecektir. E-postayı onayladıktan sonra Amazon’un sizden istediği belgeleri panele yüklemeli ve onay sürecini başlatmalısınız.
- Bilgi ve belgeleriniz onaylandıktan sonra Amazon’da satış yapmaya başlayabilirsiniz.
Amazon’da Mağaza Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Amazon’da satış yapmak isteyen kişilerin yapması gereken ilk şey bir şirket kurmaktır. Bunun dışında Amazon’un sizden istediği bazı belgeler bulunmaktadır. Amazon mağaza açma şartları ve gerekli belgeler şu şekildedir:
- Kredi kartı bilgileri,
- Kimlik bilgileri,
- Telefon numarası,
- Doğum tarihi ve doğum yeri,
- Banka hesap bilgileri,
- İşletme türü bilgisi,
- Şirket telefon numarası,
- Şirket sicil numarası,
- Şirket adres bilgisi,
- Şirket vergi numarası,
- İşletmeye ait e-posta adresi.
Önerilen İçerik: Trendyol’da Mağaza Açmak
Amazon.com’da Mağaza Açmak İle İlgili Bilinmesi Gerekenler!
Amazon’da mağaza açmak isteyen kişilerin mağaza açma sürecinde dikkatli hareket etmesi gerekmektedir. Açacağınız mağazanın avantajlarını ve dezavantajlarını iyi analiz etmelisiniz. Amazon’da mağaza açarken karşınıza “Amazon Services İş Çözümleri Sözleşmesi” çıkacaktır.
Bu sözleşmeyi kabul etmediğiniz durumda maalesef ki mağaza açmanız mümkün olmamaktadır. Bu yüzden sözleşmeyi onaylamadan önce detaylı bir şekilde incelemelisiniz.
1- Amazon’da Mağaza Açmak Ne Kadar?
Amazon mağaza açma işlemini tamamlayıp satışa yapabilmeniz için bilmeniz gereken ikinci şey Amazon’un abonelik ücreti, komisyon ücreti, lojistik ücreti ve depolama ücreti aldığıdır. Amazon Türkiye satıcı hesabı için aldığı aylık abonelik ücreti 99 TL + KDV şeklindedir. Fakat bazı dönemlerde kampanyalar düzenleyerek satıcıları bu ücretten muaf tutmaktadır.
Amazon üzerinden satış yapan her satıcı belirli oranlarda Amazon’a komisyon ücreti ödemek zorundadır. Amazon komisyon ücretleri genel olarak şu şekildedir:Kategori Satış Komisyonu + KDV Bilgisayar %6 Elektronik %6 Beyaz Eşyalar %7 Otomotiv ve Motosiklet %7 Fotoğraf Makinesi %8,5 Video Oyunu Konsolları %8,5 Televizyonlar ve Ev Sinema Sistemleri %10 Cep Telefonu %10 Bahçe %10 Oyuncaklar ve Oyunlar %10 Bebek Ürünleri (Giyim hariç) %10 Spor %10 Video Oyunları %10 Müzik Ekipmanları ve Enstrümanları %10 Kitaplar %10,2 Elektronik Aksesuarlar %11 Mutfak (Küçük Ev Aletleri) %11 Sağlık ve Kişisel Bakım %11 Ofis Ürünleri %12 Yapı Market %12,7 Güzellik %12,7 Gıda Ürünleri %12,7 Evcil Hayvan Ürünleri %12,7 Kişisel Bakım Cihazları %13,6 Giyim %15 Mutfak Eşyaları ve Dekorasyon %15 Ayakkabılar, Kol Çantaları ve Ayakkabı Aksesuarları %15 Bavullar ve Seyahat Aksesuarları %15 Kol Saatleri %15 Mobilya %20
Amazon Avrupa’da Mağaza Açmak
Amazon’da yurtdışında satış yapmak isteyen kişilerin izlemesi gereken bazı adımlar bulunmaktadır. İşte yurt dışına satış yapmak için gerekli adımlar şu şekildedir.
- Yurt dışına satış yapmak istiyorsanız Satıcı Merkezi’nde oturum açmanız gerekmektedir. Oturumu açtıktan sonra “Envanter” sekmesine tıklayın ve ardından da “Uluslar arası Listeleyin” seçeneğini tıklayarak bu programın avantajlarından yararlanabilirsiniz.
- Yurt dışına satış yaparken, vergi ve gümrük düzenlemeleri ile de karşılaşacağınızı unutmamanız gerekmektedir.
Amazon’da Ürün Satmak | Hangi Ürünleri Satabilirsiniz?
Amazon, satıcılarına bazı kategorilerde satış yapma imkanı sunmaktadır. Satış yapılabilecek kategoriler şu şekildedir:
- Bilgisayar,
- Elektronik ürünler ve aksesuarlar,
- Fotoğraf makinesi ve fotoğrafçılık ürünleri,
- Telefon ve aksesuarları,
- Oyun konsolları ve oyunları,
- Ev eğlence sistemleri,
- Oyuncak – çocuk oyunları,
- Bebek ürünleri,
- Kitap,
- Ofis ürünleri
- Ev ve mutfak ürünleri,
- Ev gereçleri ve dekorasyon,
- Spor ve outdoor ürünleri,
- Giyim ve ayakkabı,
- Kişisel bakım aletleri.
Amazon Para Kazanma Rehberi
Amazon’da para kazanmak isteyenlerin tercih edeceği ilk yol genellikle Amazon’da mağaza açmak ve satış yapmaktır. Bunun yanında Amazon üzerinden para kazanmanın bir yolu daha bulunmaktadır. Bu yol “Amazon Influencer Programı”dır.
Amazon Influencer Programı, YouTube’daki videolarınızda veya Instagram’daki fotoğraflarınızda önerdiğiniz ürünlere takipçilerinizin tıklayıp bu ürünleri satın alması ile kazanç sağlayabildiğiniz bir programdır. Amazon Influencer programına başvuru yaparak da kazanç sağlamaya başlayabilirsiniz.
Önerilen İçerik: Amazon Para Kazanma
Amazon’da Ödemeler Ne Zaman Yapılmaktadır?
Amazon’da mağaza açmak isteyen kişilerin merak ettiği konuların başında Amazon’da ödemelerin ne zaman olduğu gelmektedir. Amazon Türkiye hesabınızı açtıktan sonra alacağınız ilk ödeme, kayıt olduktan 14 gün sonra yapılmaktadır. Daha sonraki dönemlerde ödemelerini 14 günlük periyotlar halinde alabildiğinizi söylemek mümkündür.
Ödemenizin gerçekleşebilmesi için; Amazon Türkiye hesabınızdaki bakiyenizin sıfırın altında olmaması gerekmektedir. Bunun yanında satıcı hesabınızdaki banka bilgileri kısmının da dolu olması gerekmektedir.
Amazon’da Mağaza Açmanın Avantajları / Dezavantajları Nelerdir?
Amazon’da mağaza açmak isteyen kişilerin elbette ki avantajları ve dezavantajları iyi analiz etmesi gerekmektedir. Amazon’da mağaza açmanın avantajları genel olarak şu şekildedir:
- Amazon, alışveriş yapan kişilerin güvendiği bir platform olduğu için müşterilerin güvenini kazanırsınız.
- Amazon dünya çapında bir marka olduğu için satışlarınızı sadece Türkiye çapında değil dünya çapında da yapabilirsiniz.
- Amazon’un lojistik hizmeti de bulunmaktadır. Yani Amazon, sizin ürünlerinizi kendi deposunda tutar ve ürünleriniz satıldığı durumda tüm kargo sürecini kendisi yönetir.
Amazon’da mağaza açmanın dezavantajları genel olarak şu şekildedir:
- Amazon’da mağaza açtığınızda abonelik ücreti ve komisyon ödemeniz gerekecektir.
- Amazon’da pek çok satıcı olduğundan rakiplerinizin önüne geçmek için ekstra çaba sarf etmeniz gerekmektedir.
Amazon Hangi Ülkelerde Var?
Amazon’da mağaza açmak için gerekenler konusuna değindikten sonra sıra geldi Amazon’un hangi ülkelerde faaliyet gösterdiğine. Amazon küresel bir e-ticaret platformu olduğu için pek çok ülkede faaliyet göstermektedir. Amazon’un resmi web siteleri üzerinden hizmet verdiği ülkeler şunlardır:
- Almanya,
- Amerika Birleşik Devletleri,
- Avustralya,
- Birleşik Arap Emirlikleri,
- Birleşik Krallık,
- Brezilya,
- Çin,
- Fransa,
- Hindistan,
- Hollanda,
- İspanya,
- İsveç,
- İtalya,
- Japonya,
- Kanada,
- Meksika,
- Mısır,
- Polonya,
- Singapur,
- Suudi Arabistan,
- Türkiye.
Amazon’da Satış Yapanların Yorumları
Amazon’da satış yapan kişilerin en çok yakındığı durumlardan birisi ücretler konusudur. Ücretlerin özellikle henüz küçük olan işletmelere fazla geldiği konusunda pek çok yorum bulunmaktadır. Bu konu haricinde satış yapanların genel olarak Amazon’dan memnun olduğu yönünde yorumlar yer almaktadır.
Önerilen içerik: Yaratıcı Dükkan İsimleri
Sıkça Sorulan Sorular
Amazon’da mağaza açmak ile ilgili sıkça sorulan sorular şu şekilde:
Amazon’da Mağaza Ne Kadar Sürede Açılır?
Amazon’da mağaza açmak için uzun uzun beklemeniz gerekmemektedir. Satıcı hesabınızı oluşturup gerekli bilgi ve belgeleri eksizsiz bir şekilde ilettiğinizde hesabınız kısa sürede onaylanmaktadır.
Amazon’da Satış Yapmak İçin Mağaza Açmak Gerekli Midir?
Amazon’da satış yapabilmeniz için mutlaka mağaza açmanız gerekmektedir. Yani bireysel Amazon hesabınızla satış yapmanız mümkün değildir.
Amazon’da Mağaza Açma Ücreti Nedir?
Amazon’da mağaza açmak isteyen kişilerin aylık olarak abonelik ücreti ödemesi gerekmektedir. Aylık abonelik ücreti 99 TL + KDV şeklindedir.
Amazon’da Satış Ortağı Hesabı Nasıl Kapatılır?
Amazon’da mağaza açmak yanında hesabını kapatmak isteyenler de bulunmaktadır. Amazon satış ortağı hesabını kalıcı olarak kapatmak isteyen kişilerin Seller Central‘da yer alan Yardım bölümünde olay kaydı oluşturmaları gerekmektedir.
İlgili Bağlantılar
Benzer İçerikler
Daha Fazla Makale