Fabrika Kurma Maliyeti 2023 | 5 İş Fikri Örneği!

Yazar: Aykut Tarih: 08.12.2023
Fabrika Kurma Maliyeti

Fabrikalar üretimin ana merkezi olan yerlerdir. Aynı zamanda ülkelerin refah seviyesi için çok önemlidir. Bu nedenle devlet fabrika kurmak isteyenler için çeşitli kredi ve teşvik programları sunar. Kurulacak olan fabrikanın toplam maliyetine göre bu destekler de değişiklik gösterir. Peki bir fabrika kurma maliyeti ne kadardır?

Maliyet birçok etkene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bunun için öncelikle ne fabrikası kuracağınıza karar vermelisiniz. Bunun yanı sıra fabrikada üretim nasıl yapılacak, ne üzerine çalışılacak, büyüklüğü ne olacak gibi konuları da netleştirmeniz önerilir.

Bir Fabrika Kurma Maliyeti

Fabrika kurmak için gereken sermaye artan pahalılık nedeniyle günden güne yükselir. Rakamlar 500 bin TL ile 10 milyon arasında değişiklik gösterebilir. Fabrika kurarken birçok etmen fiyatı etkilediği için rakamların aralığı da birbirinden oldukça farklıdır. Peki bir fabrika kurma maliyeti nelere bağlıdır?

  1. Üretilecek olan ürüne,
  2. Fabrikanın büyüklüğüne,
  3. Sağlanacak olan istihdama,
  4. Kullanılacak olan makinelere,
  5. Fabrikanın konumuna bağlıdır.

Fabrika Nasıl Kurulur?

Fabrika Nasıl Kurulur
Fabrika Nasıl Kurulur

Sıfırdan fabrika kurmak pek çok kişinin hayali. Peki bir fabrika nasıl kurulur ve aşamaları nelerdir gelin listeleyerek inceleyelim.

1- Sektörünüzü Seçin

Fabrika nasıl kurulur diye merak ediyorsanız sektör seçimi ilk ve en önemli şeylerden biridir. Bu seçimi yapmadan önce kendi ilginizi, hangi sektörde ihtiyaçlar olduğunu ve bütçenizi göz önünde bulundurmanız tavsiye edilir.

2- Piyasa Araştırması ile Detaylı Analizler Yapın

Sektörünüzü seçtikten sonra işi daha iyi anlayabilmek için detaylı bir piyasa araştırması yapmanız önemlidir. Bu sayede kendi fabrikanızı nasıl kuracaksınız, fabrika kurma maliyeti ne kadar olacak gibi sorularınızı cevaplandırabilirsiniz.

3- Hangi Ürün veya Ürün Grubunun Üretimini Yapacağınıza Karar Verin

Piyasa araştırması sırasında hangi ürünlere talep daha fazla gözlemleyebilirsiniz. Bunun sonucunda üretimini yapacağınız ürüne karar vermeniz daha kolay olacaktır. Burada yalnızca talebe odaklanmaktansa arz talep dengesini dikkatle araştırmanız tavsiye edilir.

4- Hammadde Araştırması Yapın

Ürününüzü seçtiniz ve şimdi sıra bu ürünü nasıl üreteceğinizin aşamalarını belirlemekte. Üretimde ilk şey ham maddelerin araştırılması ve bu ham maddelerin tedarikini nasıl yapacağınızdır.

Bu nedenle bu aşama sandığınızdan biraz daha uzun sürebilir. Sonrasında ise bu ham maddeyi işlerken kullanacağınız makinelerle ilgili araştırmalar yapabilirsiniz.

Öneri içerik: İş Kurmak İstiyorum Diyenlere Tavsiyeler

5- Fabrikanın Konumuna ve Büyüklüğüne Karar Verin

Makinelerinizi, ham maddelerinizi tamamladınız. Şimdi sıra fabrikanızın konumuna ve büyüklüğüne karar vermekte. Bu aşamada hali hazırda elinizde olan makineleriniz ve ürünlerinize yetecek kadar bir alan tercih edebilirsiniz.

Ancak büyüme potansiyelinizi göz önüne alarak yapacağınız tercih uzun vadeli planlarınız için daha mantıklı olabilir. Bunları değerlendirirken de fabrika kurma maliyeti de göz önünde bulundurulabilir.

6- Kaç Personel Çalıştırmanız Gerektiğini Analiz Edin

Son olarak çalıştırılacak personel sayısını ve bu personellerin iş tanımını belirlemeniz gerekir. Tüm bu aşamalar sonunda da fabrika kurma maliyeti ne kadar olacak kabataslak bir hesaplama yapabilirsiniz.

Ne Fabrikası Kurabilirim Diyenlere 5 İş Fikri

Kendi fabrikasını kurmak isteyen ve ne fabrikası kurabilirim diyenlere özel işte en çok talep olan 5 üretim alanı:

1- Tekstil Ürünleri Üretimi

Sermayeniz azsa tekstil fabrikası kurmak sizin için uygun olabilir. Tekstil; fabrika kurma maliyeti düşük ve talebi çok olan bir üretim alanıdır. Tekstil alanında daha detaylı bilgi almak için tekstil atölyesi açmak adlı yazımıza göz atabilirsiniz. 

Öneri içerik: Tekstil Atölyesi Kurmak

2- Mobilya Ürünleri Üretimi

Fabrika Kurmak İçin Ne Gerekir
Fabrika Kurmak İçin Ne Gerekir

Bir diğer yüksek talepli alan mobilya ürünleridir. Evlerde, ofislerde ve hatta bahçelerde kullanılan mobilyaların spesifik bir alanında üretime başlayabilirsiniz.

3- Tarım Ürünleri Üretimi

Gıda en çok talep gören üründür. Bu nedenle bu tarz bir üretim fabrikası kurmak size daimi alıcı sağlar. Bu alanda dönemsel olarak çalışmanız mümkündür.

4- Medikal Ürün Üretimi

Medikal ürünler yara bantlarından büyük teknolojik aletlere kadar olan çok geniş bir ürün yelpazesine sahip bir alandır. Bu alanda sermayenize göre ürün seçimi yapabilirsiniz.

5- Su Üretim Fabrikası Açmak

Pazar talebi en yüksek ürünlerden biri olan su kolayca bulunabilir. Su fabrikası açmak istiyorum diyorsanız ekipmanlarınızı dikkatle seçmelisiniz. Ekipmanlarınız bu iş için oldukça önemlidir. Fabrika kurma maliyeti ise diğerlerine kıyasla daha yüksek olabilir.

Türkiye’de Fabrika Kurmak

Fabrika açma maliyeti ekonomik ve sosyal farklılıklardan ötürü ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Türkiye’de fabrika kurmak ise ham maddelerin ve makinelerin pahalılığından ötürü yüksek maliyetlidir.

Ancak devlet üretimi arttırmak amacıyla birçok farklı teşvik ödemeleri sunar. Siz de bunlardan faydalanabilirsiniz.

Öneri içerik: Market Açma Maliyeti

Küçük Fabrika Kurmak

Küçük bir üretim fabrikası kurmak istiyorsanız tekstil alanı size uygun olabilir. Tekstilde fabrika kurmak ne kadara mal olur gelin tablo yaparak inceleyelim.

Fabrika ÖzellikleriMaliyet
10 çalışan, 100 metrekare alan5.000.000 TL – 7.500.000 TL arası
15 çalışan, 150 metrekare alan8.000.000 TL +
Küçük Fabrika Kurma Maliyeti

Zeytinyağı Fabrikası Kurulum Maliyeti

Fabrika kurma maliyeti üretimi yapılan üründen ürüne değişebilir. Sıkça talep edilen zeytinyağı üretimini yapmak istiyor olabilirsiniz.

  • Kazancı da oldukça yüksek olan zeytinyağı fabrikası kurulum maliyeti 10-15 milyon TL arasında değişebilir.

Un Fabrikası Kurma Maliyeti

Un Fabrikası Kurma Maliyeti
Un Fabrikası Kurma Maliyeti

Un fabrikası kurma maliyeti kullanılacak ekipmanların kalitesine göre farklılık gösterir. Bu nedenle net bir rakam vermek mümkün değildir.

  • Bir aralık belirtecek olursak un üretimi için fabrika kurma maliyeti 5-15 milyon TL arasında değişebilir.

Döküm Fabrikası Kurma Maliyeti

Döküm fabrikası kuruluş aşamasında yüksek yatırım isteyen sonrasında ise getirisi bol olan bir alandır. Bu alanda bir fabrika açmak istiyorsanız yüklü miktarda parayı gözden çıkarmalısınız.

  • Döküm fabrikası kurma maliyeti 500 kişilik bir istihdama göre düşünüldüğünde 20-30 milyon Euro arasında değişebilir.

Demir Çelik Fabrikası Kurma Maliyeti

Demir çelik fabrikası kurma maliyeti diğer alanlara göre daha yüksektir. Bunun sebebi demirin işlenmesinde kullanılan makinelerin yüksek maliyetli olmasıdır. Aynı zamanda üretimi için geniş bir alan gerekir.

Öneri içerik: Girişimcilikte Başarılı Olmanın Sırları

Fabrika Kurmak Ne Kadara Mal Olur?

Fabrika kurulum maliyeti yazımızda da bahsettiğimiz farklı üretim alanları için değişiklik gösterir. Bunun sebebi üretim alanının ve miktarının farklılığıdır. Kendi sermayenizi göz önüne alarak bu üretim alanlarına yönelmeniz önerilir.

Fabrika Kurmak İçin Kredi Var Mı?

Fabrika kurmak istiyorsanız ancak sermayeniz azsa ilk olarak küçük bir fabrika kurmak sizin için iyi bir seçenek olabilir. Bunun yanı sıra devlet desteklerinden de yararlanabilirsiniz. Peki fabrika kurmak için kredi var mı?

Evet birçok bankanın Girişimcilik Desteğivardır. Sermayeniz azsa siz de başvuru yaparak bu programlardan yararlanabilirsiniz.

Fabrika Kurmak İçin Gerekli İzinler

Fabrika kurmak için gerekli izinler arasında ilk olarak üretim izni gelir. Bu izin bakanlıklar tarafından işyeri yetkilisine verilir.

İlk olarak izin için başvuru yapılır sonrasında bakanlık denetimler yapar. Bu denetimler sonucunda raporlar düzenlenir ve herhangi bir sorun olmaması durumunda üretim izni verilir.

Fabrika Kurmak İsteyenlere Devlet Desteği

Fabrika kurma maliyeti artan pahalılıkla birlikte her geçen gün yükselir. Bu nedenle devlet üretimi ve üreticiyi desteklemek ve sürdürmek adına bazı işletmeleri destekler.

Fabrika kurmak isteyenlere devlet desteği KOSGEB tarafından verilir. Üretimdeki farklı teknoloji boyutuna göre hibe miktarı da değişiklik gösterir. Ayrıca KOSGEB Girişimcilik Destek Programı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bu yazıyı faydalı buldunuz mu?
Paylaş
Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler

Kitap Kafe Açmak

Kitap Kafe Açmak 2023 | Maliyeti ve Kazancı!

Fabrika Kurma Maliyeti

Fabrika Kurma Maliyeti 2023 | 5 İş Fikri Örneği!

Öğretmenlerin Yapabileceği Ek İşler

Öğretmenlerin Yapabileceği Ek İşler – 10 YASAL SEÇENEK!

Oyun Evi Açmak

Oyun Evi Açmak Hakkında | 10 Adımda Çocuk Oyun Evi Açın!

İş Kurmak İstiyorum Param Yok

İş Kurmak İstiyorum Param Yok: Sermayesiz 30 İş Fikri!

Küçük İşletme Fikirleri

En Kazançlı Küçük İşletme Fikirleri 2023 – 15 İş Fikri!

Daha Fazla Makale

Market Açma Maliyeti

Market Açma Maliyeti Ne Kadar? 10 Adımda Bakkal Açmak

İnstagramda Butik Açmak

İnstagramda Butik Açmak 2024 | Maliyeti ve Aylık Kazancı!

Sağlık Kabini Açmak

Sağlık Kabini Açmak 2023 | Nasıl Açılır? Maliyeti ve Kazancı

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? 2023 Maliyeti ve Tüm Detaylar!

Trendyol'da Mağaza Açmak

Trendyol’da Mağaza Açmak 2023 | Detaylı Rehber!

Trendyol GO Motorlu Kurye

Trendyol Go Motorlu Kurye – 2023 ZAMLI MAAŞLAR VE ŞARTLAR

Halı Saha Maliyeti

Halı Saha Maliyeti Ne Kadar? 2023 YAPIM MALİYETİ

Devletin Verdiği Bayilikler

Devletin Verdiği Bayilikler Nelerdir? 2023 KOSGEB Destekli

X