Silahsız – Silahlı Özel Güvenlik Nasıl Olunur? 2023 ŞARTLARI

Özel güvenlik, günümüzde en çok tercih edilen mesleklerden bir tanesidir. Silahlı, silahsız özel güvenlik nasıl olunur? Sizlere tüm ayrıntılarıyla aktardık. Öncelikle yaşadığınız ilde yer alan sertifika vermeye yetkili olan kurumlardan silahlı veya silahsız olarak bir eğitim almanız gerekmektedir.
Silahlı güvenlik şartları nelerdir? Güvenlik olmak için şartlar neler? Değindik. Güvenlik görevlisi nasıl olunur sorusu için tüm cevapları burada bulabilirsiniz. Özel güvenlik olma şartlarına dair tüm bilgiler yer alacaktır.
Sonrasında güvenlik görevlisi olmak için nereye başvurulur? Bundan bahsedeceğiz. Silahlı, silahsız güvenlik şartları 2023 ve daha fazla bilgi almak için yazımızı okumaya başlayın… Güvenlik olmak için adım adım tüm bilgiler!
Özel Güvenlik Nedir, Görevleri Nelerdir?

Özel güvenlik, kişileri, kurumları veya değerli eşyaları korumakla görevli kişilere verilen genel bir isimdir. Özel güvenlik görevlilerinin pek çok görevi bulunmaktadır. İşte bu görevlerden bazıları:
- Koruma ve güvenliğini sağlamakla yükümlü oldukları alanlara girmek isteyen kişilerin üstlerini dedektör ile aramak, kişilerin eşyalarını X-ray cihazından geçirmek,
- Toplantı, spor müsabakası ve konser gibi etkinliklerde kimlik sorma, buraya girmek isteyen kişileri duyarlı kapıdan geçirme, kişilerin üstlerini dedektör ile aramak, kişilerin eşyalarını X-ray cihazından geçirmek,
- Görev yaptıkları alanda haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalamak ve onları aramak,
- Yaptıkları aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da ortaya tehlikeli bir durum çıkmasına neden olabilecek eşyaları emanete almak,
- Kişiler tarafından terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete almak görevlerinden bazılarıdır.
Özel Güvenlik Nasıl Olunur?

Özel güvenlik olabilmeniz için öncelikle yaşadığınız ilde yer alan sertifika vermeye yetkili olan kurumlardan silahlı veya silahsız olarak bir eğitim almanız, eğitimi başarılı bir şekilde tamamlayıp sertifikanızı da almış olmanız gerekmektedir.
Silahlı ve silahsız olmak üzere iki tür özel güvenlik bulunmaktadır. Her ikisi için de gerekli olan bazı şartlar bulunmaktadır.
Sizin için öneriyoruz: Jandarma Nasıl Olunur?
Silahlı Özel Güvenlik Nasıl Olunur?

Silahlı özel güvenlik olmak isteyen kişiler eğitim için başvurdukları kurumda en az 120 saatlik bir eğitim almak zorundadırlar. Son 20 saat içerisinde yer alan poligondaki atış sınavından en az 60 puan alınması gerekmektedir. Atış sınavını geçemediğiniz takdirde silahlı özel güvenlik sertifikasına sahip olamazsınız.
Silahlı özel güvenlik kartı olan kişiler hem silahlı projelere hem de silahsız projelere katılabilmektedirler. Silahlı özel güvenlik nasıl olunur? Şartları unutmayın!
Silahlı Güvenlik Şartları!
Silahlı özel güvenlik olabilmeniz için bazı şartları yerine getiriyor olmanız gerekmektedir. Silahlı güvenlik şartları şunlardır:
- Kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
- En az lise veya dengi bir okulu bitirmiş olması,
- Vücut sağlığının ve akıl sağlığının yerinde olması,
- 21 yaşını doldurmuş olması ve 22 yaşından gün almış olması,
- Sicil almaya uygun olması,
- Mesleğini yerine getirebilmesi için herhangi bir engeli bulunmaması,
- Kamu haklarından mahrum olmaması,
- Herhangi bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla hapis cezasının olmaması gerekmektedir.
- Gerekli kursu almış olup özel güvenlik kimlik kartına sahip olmalı
Silahsız Özel Güvenlik Nasıl Olunur?

Güvenlik sertifikası nasıl alınır? Silahsız özel güvenlik olmak için öncelikle yaşadığınız ilde bu konuda eğitim veren bir kurumdan eğitim almanız, aldığınız eğitimi başarı ile tamamlayıp sertifika almış olmanız gerekmektedir.
Silahsız özel güvenliklerin çalışma alanları silahlı özel güvenliklere göre daha fazladır. Silahsız özel güvenlikler; site ve konutlarda, üniversitelerde, hastanelerde, otellerde, özel şirketlerde ve organize sanayi bölgeleri gibi yerlerde çalışabilmektedirler.
Silahsız Güvenlik Şartları!
Silahsız özel güvenlik olabilmeniz için bazı şartları yerine getiriyor olmanız gerekmektedir. Silahsız güvenlik şartları şunlardır:
- Kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
- En az ilköğretim mezunu olması,
- 18 yaşını tam doldurmuş olması ve 19 yaşından gün almış olması,
- Mesleğini en iyi şekilde icra edebilmesi için herhangi bir engelinin bulunmaması,
- Sicil almaya uygun olması,
- Kamu haklarından mahrum olmaması,
- Vücut sağlığının ve akıl sağlığının yerinde olması,
- Herhangi bir suçtan dolayı altı aydan daha fazla hapis cezası almamış olması gerekmektedir.
- Gerekli kursu almış olup özel güvenlik kimlik kartına sahip olmalı
Silahlı ve Silahsız Özel Güvenlik Eğitim Süresi
Özel güvenlik nasıl olunur? Kişinin silahlı özel güvenlik belgesi alabilmesi için en az 17 gün boyunca eğitim almış olması gerekmektedir. Kişi bu almış olduğu eğitimden sonra girmiş olduğu sınavda ve atış talimlerinde başarılı olursa eğitimi 17 günden önce de bitirilebilmektedir.
Kişinin silahsız özel güvenlik belgesi alabilmesi için en az 13,5 gün boyunca eğitim almış olması gerekmektedir.
Özel Güvenlik Belgesi Fiyatları 2023
Özel güvenlik olmak için özel güvenlik kursu veren bir kurumdan kurs almanız gerekiyor. Kursun sonunda alacağınız belge, bu mesleği yapmanıza olacak sağlayacak. Silahlı ve silahsız özel güvenlik kurs ücretleri farklılık gösteriyor.
- Silahlı özel güvenlik kurs ücretleri ortalama olarak 4.250 TL – 5.500 TL arasında değişmektedir.
- Silahlı özel güvenlik belgesi için gereken harç ücreti 2.994 TL‘dir.
- Silahlı güvenlik sağlık raporu ücreti hastaneden hastaneye değişmekle beraber genel olarak 600 TL’den başlamaktadır.
- Silahlı güvenlik kimlik kartı ücreti 50 TL ve silahlı güvenlik sınav ücreti 150 TL‘dir. Yani ortalama olarak silahlı güvenlik olmanın maliyeti 9.000 TL civarındadır.
- Silahsız özel güvenlik kurs ücretleri ortalama olarak 4.000 TL civarındadır. Silahsız güvenlik belgesi için gereken harç ücreti silahlı özel güvenlik belgesi için gereken harç ücreti ile aynıdır. Yani 2.994 TL‘dir.
- Ortalama olarak 7.000 TL‘ye Silahsız özel güvenlik belgesine sahip olabilirsiniz.
Özel Güvenlik Amiri Nasıl Olunur?

Özel güvenlik amiri, çalıştığı alanın güvenliğini sağlayan, vardiya planlaması yapan ve personel sevki yapan kişidir. Özel güvenlik amiri olmak için;
- özel güvenlik eğitimi almış olmanız,
- özel güvenlik kartına sahip olmanız
- en az altı ay güvenlik alanında çalışmış olmanız gerekmektedir.
Güvenlik amiri olmak için iki yıl ön lisans eğitimi almış olmak önemlidir, fakat bu kişinin mutlaka yerine getirmesi gereken bir kriter değildir.
Özel güvenlik amiri olmanız için belirli özelliklere sahip olmanız gerekmektedir. Bu özellikler şunlardır:
- Kişinin çözüm odaklı olması,
- Sorumluluk bilincine sahip olması,
- Fiziksel yeterliliğe sahip olması,
- Titiz olması,
- Disiplinli olması,
- Liderlik özelliklerine sahip olması,
- Dikkatli olması,
- Ortaya çıkan sorunlara etkili ve hızlı bir şekilde müdahale edebiliyor olması gerekmektedir.
Özel güvenlik amiri; devlete bağlı kurumlarda, sitelerde, özel kurumlarda ve fabrikalarda çalışabilmektedir.
İlginizi çekebilir: Gardiyan Nasıl Olunur?
Özel Güvenlik Amiri Maaşları!
Özel güvenlik amiri nasıl olunur sorusuna yanıt bulduktan sonra sıra geldi diğer bir önemli soruya: “Özel güvenlik amiri ne kadar maaş alıyor?” Özel güvenlik amirlerinin maaşları çalışmış oldukları yerden yere değişim göstermektedir. Ortalama olarak maaşlarının 12.750 TL – 18.750 TL arasında olduğu bilinmektedir.
Kadın Özel Güvenlik Görevlisi Olmak İçin Gerekenler!

Kadın özel güvenlik görevlisi olmak için gerekenler, erkek özel güvenlik görevlisi olmak için gereken şartlarla aynıdır. Herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Kadın özel güvenlik görevlisi; bankalarda, okullarda, alışveriş merkezlerinde, kreşlerde, metrolarda, otoparklarda ve iş yerlerinde çalışabilmektedir.
Özel Güvenlik Maaşları – 2023

Özel güvenlik nasıl olunur öğrendikten sonra sıra geldi özel güvenlik maaşlarına…
- Silahlı ve silahsız özel güvenlik maaşı ortalama olarak 11.500 TL – 17.000 TL arasında değişmektedir.
Silahlı özel güvenlik maaşı ile silahsız özel güvenlik maaşı arasında fark bulunmaktadır. Ayrıca özel güvenlik görevlilerinin almış oldukları maaşlar çalışmış oldukları yerlere göre de değişiklik göstermektedir.
Silahlı, silahsız özel güvenlik nasıl olunur? Artık cevabını biliyorsunuz. Aklınızı hala kurcalayan sorular mı var? Aşağıya yorum bırakabilirsiniz.
İlgili Bağlantılar
Benzer İçerikler
Daha Fazla Makale