Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları: 10 Adımda Hedefe Ulaşın

Yazar: Aykut Tarih: 15.11.2023
Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları

Bireysel kariyer planlama; hedefinizi belirleyerek becerileri geliştirmek ve hayal ettiğiniz başarıya ulaşmak için önemli bir unsurdur. Günümüzde birçok öğrencinin okul hayatı sonrasında neler yapacağını bilmediğini ve planlamadığını düşünürsek bu önemi daha net bir şekilde anlayabiliriz.

Bu belirsizliği ortadan kaldırmak için sizlere bireysel kariyer planlama aşamalarını anlatacağım. Kariyer hedefinizi oluşturma ve planlama sürecinde bu adımları uygulayabilirsiniz. Yazı içerisinde kariyer planı oluştururken karşılaşabileceğiniz sorunlara da yer verdim.

Kısacası tüm yönleriyle konuyu ele almaya çalıştım. Kariyer planlama nedir? Nasıl yapılır? Gelin birlikte incelemeye başlayalım. 😊

Bireysel Kariyer Planlama Nedir?

Bireysel Kariyer Planlama Nedir?
Bireysel Kariyer Planlama Nedir?

Bireysel kariyer planlama nedir sorusuyla başlıyoruz. Bireysel kariyer planlama; kişilerin kariyer anlamında kendilerine uygun bir yol belirleyerek hedefine ulaşmak için izleyeceği yöntemleri ifade eden bir süreçtir. Bu süreçte kişilerin dikkate alması gereken temel unsurlar şu şekildedir;

  • Beceri ve yetenekler
  • İlgi alanları
  • Kişisel özellikler
  • Hedefler

Bireysel kariyer planlama aşamaları da bu unsurlara göre belirlenmektedir. Bu aşamalar, kişiden kişiye göre değişebilir.

Sürekli kariyer dedik. Peki kariyer, hayatımızda neden önemli?

Bir araştırmaya göre insanların hayatı boyunca ortalama olarak 90.000 saat çalıştığı tespit edilmiş. Bu rakam elbette kesin bir şeyi ifade etmiyor. Fakat iş yaşamı, hayatımızın önemli parçaları arasında yer almaktadır. Dolayısıyla bu süreçte planlı bir şekilde hareket etmek gerekiyor.

Öneri içerik: Dünyanın En Çok Para Kazandıran 10 Mesleği

Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları Nelerdir?

1. Kendinizi Tanıyın

Her iş kendinizi tanımakla başlar. Bireysel kariyer planlama aşamaları da bu şekilde başlıyor.

2. Bireysel SWOT Analizi

Kişisel özelliklerinizi tanımlarken güçlü ve zayıf yönlerinizi bilmek, fırsat ve tehditleri algılamak önemlidir.

3. Kariyer Hedefi Belirleyin

Bu aşamada hedefinizi belirleyebilir ve geri kalan süreci şekillendirebilirsiniz.

4. Becerilerinizi Geliştirin

Eğitim süreciyle birlikte becerileri geliştireceğiniz aşamadır.

5. Sektördeki Kişileri Takip Et

Sektörünüzün ön plana çıkan kişilerini takip etmek büyük avantaj sağlar.

6. Network Oluştur

Kariyer planı oluştururken yaratacağınız network oldukça önemlidir.

7. Güçlü Bir CV Oluşturun

Ne olursa olsun kariyerinize CV’niz ile yön vereceksiniz.

8. Hareket Planı Oluşturun

Neyi nasıl yapacağınızı bilmek, sizi bir adım ileriye taşır.

9. Finans Planı Oluşturun

Finansal planlama yapmak, kariyer yönetimi noktasında kolaylıklar sağlayacaktır.

10. Güncel Kalın

Sektördeki gelişmeleri takip ederek sürekli olarak güncel kalmanız gerekir.

Kariyer planlama yöntemleri çok çeşitli olabilir. Hatta bu adımlar pek çok kez ele alınmış ve her birinde farklı şeyler önerilmiştir. Sizlere sunacağım 10 adım ise herkesin rahatça uygulayabileceği ve yardımcı olabilecek aşamalardır. Elbette üzerinde oynama ve değiştirme hakkına sahipsiniz. 😊

Bireysel kariyer planlama aşamaları için listemize geçelim…

1- Kendinizi Tanıyın (Öz Farkındalık)

Öz Farkındalık | Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları
Öz Farkındalık | Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları

Hemen her konuda gerekli olan bir unsur ile başlıyoruz. Kendinizi tanımak! Bireysel kariyer planlama aşamalarını da ilk olarak kendinizi tanımakla ve öz farkındalık oluşturmakla başlatmalısınız.

Kariyer planı oluştururken kendinizi tanımanız, size müthiş faydalar sağlayacaktır. Öncelikle kişisel özelliklerinizi tanımlayın. Nelerden hoşlanıyorsunuz? Ne yapmak sizi mutlu eder? Sonuçta ömrünüzün büyük bir bölümünü çalışarak geçireceksiniz. Bu oldukça önemli.

Çeşitli öz farkındalık teknikleriyle de bu aşamayı tamamlayabilirsiniz. Kişilik analizi, ilgi ve yetenek testleri, beceri analizleri bu anlamda yardımcı olacaktır.

2- Bireysel SWOT Analizi Yapın

Bireysel Swot Analizi Yapmak
Bireysel Swot Analizi Yapmak

SWOT analizinin burada ne işi var demeyin. Anlatacağım. 😊

Bildiğiniz üzere SWOT analizi, işletmelerin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek için kullanılan bir teknik. Bunu bireysel kariyer planlama süreci içerisinde değerlendirebilir, kendinizde deneyebilirsiniz.

Aslında bu adım kendinizi tanımanın doğal bir sonucunu oluşturuyor. Kişisel özelliklerinizi de dikkate alarak güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleyin. Ayrıca fırsat ve tehditleri de bir kenara not alın. Sonraki adımlarda bunları dikkate alacaksınız. Kişisel SWOT analizi, kariyer planlaması için oldukça önemlidir.

Bireysel kariyer planlama aşamalarına devam ediyoruz…

Öneri içerik: Emlakçı Nasıl Olunur?

3- Kariyer Hedefi Belirleyin

Kariyer Hedefi Belirlemek
Kariyer Hedefi Belirlemek

Gelelim kritik adıma… Neticede bu yolculuğa hedef belirlemek ve bu hedefe ulaşmak için çıktık. Kariyer planlama nedir sorusunun en büyük yanıtını hedef belirlemek oluşturuyor.

Kendi kariyeriniz için kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirleyin. Ancak bu hedefleri belirlerken ilk 2 adımın sonuçlarını mutlaka dikkate alın. Yani ulaşılabilir ve uygun hedefler belirlemeniz gerekiyor. Aksi halde hedefinizi gerçekleştiremezsiniz.

Peki, kariyer hedefinizi nasıl belirleyeceksiniz? İşte yanıtı;

  • İlgi alanlarınızı belirleyin.
  • Mevcut hedefe ulaşmış kişileri takip edin.
  • Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koyun.
  • Kişisel özelliklerinize uymayan hedefler belirlemekten kaçının.

İlginizi çekebilir: Vergi Müfettişi Nasıl Olunur

4- Becerilerinizi Geliştirin (Eğitim)

Beceri Geliştirmek - Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları
Beceri Geliştirmek – Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları

Artık bir kariyer hedefine sahipsiniz! Şimdi hedefi gerçekleştirmek için hangi becerilere sahip olmanız gerektiğini tespit etmenin zamanı…

Örneğin dijital pazarlama alanında bir kariyer hedefi koydunuz. O halde dijital pazarlamada hangi becerilere ihtiyaç duyuluyor? Hangi becerilere sahip kişiler firmalar tarafından tercih ediliyor? Bunu tespit edin. Ancak bir yandan geleceği de düşünün. Geleceğin mesleki becerilerini dikkate alın.

Becerilere sahip olmak için bilgi birikiminizi arttırmalısınız. Henüz üniversite tercihi yapmadıysanız bunun için uygun bir bölüm tercih edebilirsiniz. Ancak çok geç diyorsanız bireysel çabalarınızla da bunu yapabilirsiniz.

Elimizde internet gibi araştırma yapmak için kullanabileceğimiz büyük bir nimet var. Bilgileri buradan edinebiliriz. Bir süre sonra mutlaka bilgiyi edinen değil aynı zamanda üreten kişi de olmalıyız.

Bireysel kariyer planlama aşamalarından dördüncüsünü de tamamladık. Kariyer planlaması için sırada kritik bir adım var. Takipte kal!

5- Sektörünüzde Öne Çıkan Kişileri Takip Et

Sektördeki Kişileri Takip Etmek
Sektördeki Kişileri Takip Etmek

Hedefinizi belirlediniz. Becerilerinizi geliştirmek için durmadan araştırma yapıyorsunuz. Bu da tamam. Sırada, hedeflediğiniz meslekte ön planda olan kişileri incelemek var. Onların yaptığını siz de yapın gibi kopyacı bir yaklaşım sergilemeyeceğim. Ancak mevcut örnekleri incelemek, yol göstermesi açısından oldukça önemli.

Bu kişilerin kariyeri hakkında araştırmalar yapın. Nasıl başladılar? Hangi yeteneklere sahipler? Bu sonuçlarla kariyer planı nasıl yapılır? Öğrenin.

Bu yolda ihtiyaç duyduğunuz ilham ve motivasyonun bir kısmını bu kişilerde bulabilirsiniz.

DİKKAT: Bu aşamada sadece sosyal mecralara bağlı kalmamalısınız. Kariyer ile alakalı konferanslar, seminerler ve webinarlara katılın. Sahada aktif olarak yer almanız büyük avantaj sağlayacaktır.

6- Network Oluşturmaya Başla

Network Oluşturmak | Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları
Network Oluşturmak | Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları

Bireysel kariyer planlama aşamaları bunlarla sınırlı değil. Sırada çok önemli bir adım var. Network oluşturmak. Sahada aktif olarak yer almanız gerektiğinden bahsetmiştim. İşte bunun en önemli avantajı, network oluşturmaya başlamanızdır. Diğer yöntemlerle bu süreci destekleyin.

Örneğin dijital dünyada sosyal medya kullanmaya başlayarak networkünüzü geliştirebilirsiniz. Tabii burada Instagram’dan paylaşılan komik videolu ve kedili kullanımdan bahsetmiyorum. 😊

Hesaplarınızı profesyonel bir şekilde kullanın. İtibar oluşturun. Bu anlamda LinkedIn kullanmaya başlayabilirsiniz. Emin olun çok faydasını göreceksiniz.

7- Güçlü Bir CV Oluşturun

Güçlü Bir CV Oluşturmak
Güçlü Bir CV Oluşturmak

Birçok firma, sizinle görüşmeden önce CV’nizi inceliyor ve belirli kriterlere göre sizi sınıflandırıyor. Bu her ne kadar yanlış bir yaklaşım olsa da uygulamada maalesef bu şekilde yapılıyor. Bu nedenle CV’nizin güçlü ve etkileyici olması gerekiyor ki rakiplerinizden pozitif anlamda ayrışın.

Güçlü bir CV oluşturmak için elbette mesleki deneyimlerinizi, eğitim durumunuzu ve diğer faktörleri iyileştirmeniz gerekiyor. Daha okul dönemindeyken hedeflediğiniz meslekle alakalı sertifika programlarına katılın. CV’nizde sadece diplomanızın olması ve başka hiçbir şeyin olmaması, negatif etki yaratır.

Sektörünüzde gönüllü programlar varsa orada çalışmalar yapın. Eğer hedeflediğiniz meslek, bireysel olarak proje üretmenize uygunsa bu projeleri tasarlayın ve üretin. Yani kısaca çabalayın. Bu süreçte yabancı dil öğrenin dememe gerek yok sanırım?

Bireysel kariyer planlama aşamalarında epey ilerledik. Devam edelim…

8- Hareket Planınızı Hazırlayın

Hareket Planı Oluşturmak | Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları
Hareket Planı Oluşturmak | Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları

Bana kariyer planlaması nedir nasıl yapılır sorusunu sorsaydınız bu adımın üzerinde şiddetle dururdum. Çünkü hareket planı, kariyer planlaması ve yönetiminde olmazsa olmazlarınız arasında.

Sadece hedef belirlemek yetmez. Bu hedefe ulaşmak için yapacaklarınızın bir planı olması gerekir. İşte buna hareket planı diyorlar. Kendi kişisel özelliklerinize göre hareket planı hazırlayabilirsiniz.

Hareket planınızı hazırlarken kolaydan zora doğru gidecek bir yaklaşım benimseyin. Kolayları gerçekleştirdiğinizi gördükçe motive olacak ve daha kompleks eylemleri gerçekleştirebileceksiniz.

9- Finans Planı Oluşturun

Finansal Plan Oluşturmak
Finansal Plan Oluşturmak

Kariyer planlamasında yapacağınız birçok eylem, maalesef belirli bir bütçenin olmasını gerektiriyor. Örneğin kurslara katılarak sertifikalar almayı deneseniz, birçok program ücretli. Tabii ücretsiz seçenekler de var. Ama ben yetersiz olduğunu düşünüyorum.

Bu da bizi finans planı oluşturmaya götürüyor. Kariyer hedefinize adım adım yaklaşırken finansal olarak kendinizi planlayın. Maddi kaynaklarınızın yeterli olması için tasarruf bilincini şimdiden kendinize aşılayın.

Üniversiteye başlama sürecindeyseniz Üniversiteye Yeni Başlayacaklara Finansal Tavsiyeler başlıklı içeriğimi okumanızı öneriyorum.

10- Güncel Kalın

Güncel Kalmak | Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları
Güncel Kalmak | Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları

Bireysel kariyer planlama aşamalarının sonuncusuna geldik. Başarmak için kendinizi tüm yönleriyle geliştirmelisiniz. Bunu da güncel kalarak gerçekleştirebilirsiniz. Güncel kalmakla neyi ifade ediyorum?

Hedeflediğiniz meslekte sektörel haberleri ve gelişmeleri mutlaka takip edin. Sektörünüzdeki yenilikler ve gelişmeler, tüm süreci yönetirken büyük fayda sağlayacaktır. Özellikle sosyal medya platformlarında sektörel paylaşımlar yapan hesapları bulun ve bağlantı kurun. Kısacası sektörel gelişmelere “maruz” kalın.

İş dünyası dinamik bir yapıdadır. Sürekli gelişir ve yenilikler doğurur. Bunları takip etmek ve güncel kalmak, sizi bir adım daha ileriye taşıyacaktır.

Bireysel Kariyer Planlaması Neden Gereklidir?

Bireysel Kariyer Planlaması Neden Gereklidir?
Bireysel Kariyer Planlaması Neden Gereklidir?

Buraya kadar bireysel kariyer planlama sürecinin aşamaları nelerdir sorusunu yanıtladım. Peki, kariyer planı oluşturmak neden gerekli ve önemli? Dilerseniz bu konuda da birkaç açıklama yapalım.

Yazının başında iş yaşamının hayatımızda önemli bir yeri olduğundan bahsetmiştim. Kişinin kendini tanıyarak bir kariyer planı oluşturması, iş yaşamının verimli ve güzel bir şekilde geçmesini sağlar.

Ayrıca bireyin kariyer anlamında ilerlemesi, planlı gitmesiyle mümkündür. Aksi halde başarılar rastlantısal olarak gerçekleşebilir fakat sizi mutlu etmez. Bu nedenle planlı gitmek zorundasınız.

Kariyer başlangıcında hedefi ve sektörü belirlemek, güçlü ve zayıf yönleri tespit etmek, hareket planı oluşturmak hem işinizi kolaylaştıracak hem de başarı yolunda size fayda sağlayacaktır.

Bireysel kariyer planlama aşamalarını bazı nedenlerden ötürü tamamlayamayabilirsiniz. Bu konuda sıkça yapılan hatalara değinelim. En azından bu konularda da bilgi sahibi olmanız ve yapmamanız gerekiyor.

Kariyer Planı Oluştururken Sıkça Yapılan Hatalar

Kariyer planı oluştururken yapacağınız olası hatalar şu şekilde;

  • Planı yüzeysel oluşturmak
  • Kapsamlı hedefler belirlememek
  • Sabır göstermemek
  • Hızlı, çabuk ve geçici çözümler aramak
  • Kısa dönem ihtiyaçlar için uzun dönem hedefler belirlemek
  • Diğer kişilerle kendini kıyaslamak
  • Detaylıca araştırmadan karar vermek

Özetle planı oluştururken, uygularken ve tüm bu süreci yönetirken sakin olmanızda fayda var. Her şeyi yanlış yapacak kadar hızlı olmanıza ya da hiçbir şey yapamayacak kadar yavaş olmanıza gerek yok. İdeal olun, size fazlasıyla yetecektir!

Kariyer Planı Oluşturacaklara Altın Tavsiyeler

Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları (Tavsiye)
Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları (Tavsiye)

Son olarak yukarıdaki adımları gerçekleştirme yolunda size yardımcı olacak altın niteliğinde tavsiyeler vermek istiyorum. Uyup uymamak size kalmış… 😊

  1. Her ne olursa olsun hedefinizi belirlerken gerçekçi olun. Gerçekçi olmadan hayali hedefler belirlemek, uzun vadede pişman ve mutsuz olmanızı sağlayacaktır. Bu nedenle kişisel özelliklerinizi belirlerken fazlasıyla vakit harcayın, sakince düşünün.
  2. Sürekli olarak kendinizi geliştirmek zorundasınız. Hayatın temel kuralı bu. Ben diplomamı alayım, işimi bulayım, sürekli çalışayım yeter diyorsanız, geleceğin yaşamında size yer yok demektir. Durmadan gelişmeye devam!
  3. Kariyer planı stratejilerinde network geliştirin diye bir adım belirtmiştim. Bu adıma oldukça dikkat edin. İşe alım süreçlerinin birçoğu iş ilanları ile tamamlanıyor fakat, birçok işletme herhangi bir pozisyon için çalışan aradığında bunu kendi “tanıdık, bildik” kişileriyle tamamlıyor. Belki de oluşturduğunuz network sayesinde o kişi siz olacaksınız.

Öneri içerik: ASELSAN Mühendis Maaşları

Sıkça Sorulan Sorular

Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları
Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları

Bireysel kariyer planlama aşamaları için sizlere 10 adım sundum. Bu konuda tavsiyeler verdim ve diğer konulara da değindim. Sıkça sorulan sorularla yazıyı noktalayalım;

1- Bireysel kariyer aşamaları nelerdir?

Bireysel kariyer planlama aşamaları kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ancak temel olarak aşağıdaki adımlardan oluşur;
– Kendini tanımak
– Hedef belirlemek
– Hareket planı oluşturmak
– Finansal planlama yapmak

2- Meslek seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Kariyer hedefinizi belirlerken meslek seçiminde dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunuyor. Kişisel özelliklerinize uygun hedefler belirlemek, ulaşılabilir hedefler koymak, ilgi alanınıza uygun meslek seçmek, bunlardan bazılarıdır.

Bireysel kariyer planlama aşamaları hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi YORUM bölümünden bizimle paylaşarak içeriğin geliştirilmesine katkıda bulunabilirsiniz. 🙂

Bu yazıyı faydalı buldunuz mu?
Paylaş
Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler

File Market Çalışma Şartları

File Market Çalışma Şartları 2024 | Yeni Zamlı Çalışan Maaşları

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Maaşı

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Maaşı 2024 | Devlet – Özel

Polis Özel Harekat Maaşı

Polis Özel Harekat Maaşı 2024 | Zamlı PÖH Maaşları Ne Kadar?

Trendyol Maaşları

Trendyol Maaşları 2024 | (Zamlı) Çalışan – Personel Maaşı

Turist Rehberliği Maaşları

Turist Rehberliği Maaşları 2024 | Nasıl Olunur? Güncel…

Bim Çalışma Şartları

Bim Çalışma Şartları 2024 | Güncel Zamlı Personel Maaşları!

Daha Fazla Makale

Şok Market Çalışma Şartları

Şok Market Çalışma Şartları 2024 | Güncel Zamlı Maaşlar!

Zara Çalışma Şartları

Zara Çalışma Şartları 2024 | Yeni Zamlı Çalışan Maaşları

Vergi Müfettişi Nasıl Olunur

Vergi Müfettişi Nasıl Olunur? Vergi Müfettişi Maaşı 2024

Turkcell Home Ofis Çalışma Şartları

Turkcell Home Ofis Çalışma Şartları 2024 | Zamlı Maaşları!

Makine Teknikeri Maaşları

Makine Teknikeri Maaşları 2024 | Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Fizyoterapi Teknikeri Maaşları

Fizyoterapi Teknikeri Maaşları 2024 – Zamlı Maaş Bilgileri

Diş Hekimi Asistanı Maaşları

Diş Hekimi Asistanı Maaşları 2024 | Diş Asistanı Maaşı

Gratis Çalışma Şartları

Gratis Çalışma Şartları 2024 – Yeni Zamlı Personel Maaşları

X