Havacılık Yönetimi Maaşları 2024 | Nedir? Ne İş Yapar?
Çağımızın en önemli sektörlerinden birisi Havacılık sektörüdür. Dünyanın her yerine ulaşım ve ulaştırma sağladığımız uçaklar, insan hayatında büyük bir önem taşır. Bu alanda çalışan çok büyük bir ekip bulunmaktadır. Bu ekiplerden birisi de Havacılık Yönetimi departmanıdır.
Havacılık sektöründe önemli bir yere sahip Havacılık Yönetimi, sektörün operasyonel kısmıyla uğraşan meslek grubuna denir. Hava taşımacılığının pazarlama, maliye, reklam ve finans alanlarını yöneten departmandır.
Bu yazımızda Havacılık yönetimi nedir ne iş yapar maaşı ve iş imkânı açısından nasıl bir sektörmüş hep beraber bakacağız. Havacılık yönetimi maaşları 2024 rakamlarına detaylı bir şekilde de değineceğiz.
Havacılık Yönetimi Nedir? Ne İş Yapar?
Havacılık yönetimi maaşına geçmeden önce havacılık yönetimi nedir ne iş yapar kısaca tanıyalım.
Havayolları sektöründe apron görevlisi yetiştirmek amacıyla kurulmuş lisans bölümüne Havacılık Yönetimi adı veriliyor. Bu bölümde eğitim alanlar, havayolu firmalarının pazarlama, maliye, reklam ve finans operasyonlarını kontrol eder.
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği olarak geçen bölümün üniversitelerde 4 yıllık lisans programları bulunmaktadır. Havacılık yönetimi ne iş yapar sorusunu kısaca havayolu firmalarının muhasebesini, finansman ekibini, pazarlamasını, uçuş operasyonunu, kalite ve emniyetini yönetir şeklinde cevaplayabiliriz.
Öneri içerik: Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları
Havacılık Yönetimi Maaşları 2024
Havacılık yönetimi maaşları 2024 verilerine göre bu alanda çalışan bir personelin maaşı, çalıştığı yer, statü ve iş saatlerine göre değişmektedir. Özel sektörde çalışan personel ile kamu sektöründe faaliyet gösteren personelin maaşı değişiklik gösterir.
Deneyim ve uzmanlık seviyesi de tabi ki havacılık yönetimi maaşını etkilemektedir. Aşağıda hazırladığımız tabloda bir personelin en düşük ve en yüksek seviyedeki maaş ortalamasını inceleyebilir, aynı departmanda farklı pozisyonların maaş ortalamasını da görebilirsiniz.
Havacılık yönetimi maaş bilgileri 2024 yılı itibariyle aşağıdaki gibidir:Havacılık Yönetimi Maaşları En Düşük En Yüksek Başlangıç Seviyesindeki Personel 20.000 TL 25.000 TL Deneyimli Personel 25.000 TL 32.500 TL Operasyon Direktör Yardımcısı 30.000 TL 35.000 TL Hazine Operasyon Müdür Yardımcısı 50.000 TL 85.000 TL
Deneyim kazanmış ve kendini geliştirmiş havacılık yönetimi personelleri zamanla Operasyon Direktör Yardımcılığı gibi pozisyonlara yükselebilirler. Tabloda gördüğümüz gibi pozisyon atlayan personellerin maaşları da yükselmektedir.
Havacılık yönetimi maaşlarının ortalama ne kadar olduğunu gördük. Havacılık yönetimi mezunu kişiler pilotaj eğitimi alarak tabloda gördüğümüz maaş ortalamasını dörde katlayabilirler.
- Bir havacılık yönetimi mezunu pilotaj eğitimi alır ve yardımcı pilot pozisyonunda çalışmaya başlarsa en düşük 75.000 TL en yüksek 125.000 TL arası bir maaş alacaktır.
Havacılık Yönetimi İş İmkanları
Havacılık yönetimi maaşlarını incelediğimize bir sonraki başlığımıza geçebiliriz. Havacılık yönetimi iş imkanları neler, bu alanda eğitim gören bireyler hangi pozisyonlarda çalışabilir kısaca inceleyelim.
Havacılık sektörü gittikçe büyüyen ve personel ihtiyaç duyulan bir sektördür. Bu sektörde havayolu işletmelerinde çalışacak finans uzmanı, apron görevlisi ve uçuş hareket görevlisi gibi pozisyonlarda çalışacak personel ihtiyacı vardır. Havacılık Yönetimi mezunları ise bu pozisyonlarda görev almak üzere yetiştirilir.
Hava yönetimi iş imkanlarını şu şekilde listeleyebiliriz;
- Filo pazarlama uzmanı
- Apron görevlisi
- Finans yönetimi ve gelir yönetimi uzmanı
- Ekip planlama uzmanı
- İstasyon müdürü
- Uçuş hareket uzmanı
- Reklam uzmanı
- Uçuş operasyonu kalite ve emniyet uzmanı
Havacılık sistemlerinin güvenli, etkin ve verimli çalışmasını sağlayan havacılık yönetimi departmanı, “emniyet prensibini” öncelik olarak benimser.
Havacılık yönetimi maaşları ilginizi çektiyse, bu bölümü okumak istiyor veya halihazırda bu bölümden eğitim almışsanız;
- Havaalanı işletmeleri
- Terminal işletmeleri
- Yer hizmetleri kuruluşları
- Havacılık otoriterleri
- Genel havacılık kuruluşları gibi yerlere iş başvurusunda bulunabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Üniversiteye Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler
Havacılık Yönetimi Önü Açık Mı?
Havacılık yönetimi maaşları ve iş imkanlarını incelediğimize göre bu alan hakkında oldukça bilgilenmiş olduk. Peki asıl soru, havacılık yönetimi önü açık mı? Bu sorunun cevabını maddeler halinde inceleyelim;
- Hava yönetimi maaşlarının deneyime göre asgari maaş üzerinde rakamlar olduğunu gördük.
- Alanında başarılı ve kendini geliştiren kişilerin maaş seviyeleri de aynı oranda artış gösterecektir.
- Bunların yanı sıra her sene büyüyen ve dünya çapında fazlasıyla yatırım alan havacılık sektörü havacılık yönetimi personeline fazlasıyla ihtiyaç duyuyor.
- Kalifiye eleman ihtiyacı duyan bu sektörde havacılık yönetimi mezunları rahatlıkla iş bulabilir.
- Emniyet prensibine öncelik veren havacılık yönetimi departmanı, hava taşımacılığı güvenliği konusunda çok hassas davranır. Bu da bu alanda açılan iş ilanı sayısını arttırmaktadır.
- Geniş bir iş imkânı yelpazesi olan havacılık yönetimi önü açık bir alan diyebiliriz.
Öneri içerik: CNC Operatörü Maaşları
Havacılık Yönetimi Mesleği İçin Tavsiyeler
Gerek hava yönetimi maaşları gerek iş imkânı yelpazesinin çok geniş olması, bu bölüme olan ilgiyi arttırmaktadır. Bu nedenle her bireyin kendini geliştirmesi ve birtakım özelliklere sahip olması beklenir.
Peki, kalifiye bir eleman olmak ve diğer havacılık yönetimi mezunlarının bir adım önüne geçmek için neler yapmalıyız? İnceleyelim…
- İlgili bölümün lisans programında bir sene İngilizce hazırlık bulunur. İngilizce hazırlığı geçemeyenler bölüm derslerini almaya başlayamazlar. Ancak İngilizce hazırlığı geçmek yeterli değildir. Havacılık yönetimi personelinin hem yazıda hem konuşmada akıcı seviye İngilizceye sahip olması beklenir. Bu nedenle kalifiye bir havacılık yönetimi personeli C2 seviyesinde İngilizce bilmelidir.
- Her meslekte olduğu gibi adli sicil kaydı bu meslekte de çok önemlidir. Havacılık yönetimi okuyan bireylerin iş hayatına başlarken temiz bir adli sicil kaydı olması gerekir.
- Havacılık yönetimi hem lisans hem ön lisans programı olarak üniversitelerde yer alsa da 4 yıllık lisans programı bitirmiş bireyler iş alımlarında bir adım önde olurlar.
BONUS: Havacılık Yönetimi Kule Maaşları
Havacılık yönetimi maaşları, belirlenen tüm pozisyonlar için aktarılmıştır. Ek olarak kule bölgesinde çalışan personellerin maaşını da incelemek istiyoruz. Havacılık yönetimi mezunlar, havalimanlarında uçakların koordinasyonunu sağlama görevinde kulelerde de çalışabilirler. Bu nedenle oldukça kritik bir görev olduğunu söyleyebiliriz.
Havacılık yönetimi kule maaşları 2024 yılı itibariyle şu şekildedir:
- İlgili pozisyonda göreve yeni başlayan personeller ortalama olarak 25.000 TL maaş almaktadır.
- Deneyim kazandıkça havacılık yönetimi kule maaşının 35.000 TL – 40.000 TL arasına yükselebilmesi mümkündür.
Öneri içerik: Makine Teknikeri Maaşları
Sıkça Sorulan Sorular
Havacılık yönetimi maaşları 2024 zamlı bilgilerini sizlere sunduk. Şimdi konuyla ilgili sıkça sorulan soruları yanıtlayalım:
1- Havacılık yönetimi maaşları ne kadar?
Havacılık yönetimi maaşları ne kadar kısaca açıklamak gerekirse;
– Başlangıç seviyesindeki bir personel ortalama olarak 25.000 TL kazanır.
– Deneyimli bir personel ortalama olarak 35.000 TL kazanır.
2- Havacılık yönetimi okuyan ne olur?
Havacılık yönetimi okuyan ne olur sorusunun en kısa cevabı havayolu sektörünün operasyonel kısmıyla uğraşan meslek grubu olarak verilebilir. Hava taşımacılığının pazarlama, maliye, reklam ve finans alanlarını yöneten departmandır da diyebiliriz.
3- Havacılık yönetimi okuyan pilot olabilir mi?
Havacılık yönetimi mezunları pilotaj eğitimi aldıktan sonra yardımcı pilot pozisyonunda çalışabilirler.
İlgili Bağlantılar
Benzer İçerikler
Daha Fazla Makale