Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Maaşı 2024 | Devlet – Özel
Tıbbi görüntüleme teknikleri; hastalıkların tanı, teşhis ve tedavisinde önemli rol üstlenen bir sağlık bölümü olarak kendini gösteriyor. Tıbbi görüntüleme uzmanı olarak bilinen meslek elemanları ise röntgen, MR, bilgisayarlı tomografi ve radyoterapi gibi teknikler yardımıyla hekimlere yardımcı olurlar.
Peki, tıbbi görüntüleme teknikleri maaşı 2024 yılında ne kadar? Sizler için detaylı bir araştırma yaptık. Bu bölüme olan ilginin artmasıyla birlikte, radyoloji teknikeri maaşları için güncel verileri sizlerle paylaşacağız.
Siz de bu alanda bir kariyer düşünüyorsanız tıbbi görüntüleme teknikleri nedir, ne iş yapar gibi soruların tamamını yanıtladık. Ayrıca tıbbi görüntüleme maaşlarına dair tüm detayları sizlere aktaracağız. İşte güncel bilgiler…
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Maaş 2024 – Zamlı!
Tıbbi görüntüleme teknikleri maaşları kamu ve özel sektör için farklı şekillerde belirlenir. Kamu sektöründe maaşlar belirlenirken görev yapılan yer, döner sermaye, memuriyet kademe ve derecesi gibi unsurlar önemlidir. Özel sektörde ise daha çok deneyimin ön planda tutulduğunu söyleyebiliriz.
Tıbbi görüntüleme teknikleri maaşı 2024 yılı itibariyle aşağıdaki gibidir:Pozisyon Maaş Tıbbi Görüntüleme Teknikeri (Devlet) 33.500 TL Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Maaşı (Özel) 17.002 TL – 25.000 TL Röntgen Teknikeri Maaşı 33.500 TL Radyoloji Teknikeri Maaşı 33.500 TL
NOT: Bu maaş bilgileri, 2024 yılı itibarıyla geçerli olup, sektördeki değişikliklere bağlı olarak farklılıklar gösterebilir. Buradaki maaşlar sadece bir göstergedir ve çalışma koşulları, deneyim düzeyi, eğitim seviyesi gibi faktörler de dikkate alınmalıdır.
1- 2 Yıllık Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Maaşı
Tıbbi görüntüleme teknikleri bölümünden mezun olan kişiler, “sağlık teknikeri” unvanıyla kamu ve özel sağlık kuruluşlarında çalışabilirler. Güncel maaş bilgileri; deneyim süresi, kadro ve farklı faktörlere göre değişiklik gösterir. Ancak ortalama maaş bilgileri şu şekildedir:
- Özelde tıbbi görüntüleme teknikleri maaşı 17.002 TL ile 25.000 TL arasında değişir.
- Devlette çalışanlar ise ortalama olarak 33.500 TL maaş alırlar.
- Özellikle kamu sektöründe kademe ve derece verilerinin maaşlarda etkili olduğunu söyleyebiliriz. Özel sektörde ise maaşları etkileyen temel faktör, deneyim süresidir.
2- Röntgen Teknikeri Maaşı
Bir diğer ifadeyle röntgen teknisyeni maaşı, kamu ve özel sektöre bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Ortalama olarak maaş bilgileri şu şekildedir:
- Kamuda çalışan röntgen teknikerleri yaklaşık olarak 33.500 TL maaş alırlar.
- Özel sektörde ise asgari ücretle başlayan bu maaş seviyesi, deneyim süresine göre değişiklik göstererek daha da artmaktadır.
Tıbbi görüntüleme teknikleri maaşı
3- Radyoloji Teknikeri Maaşı
Radyoloji bölümü maaşları, tekniker unvanıyla çalışanlar için çok fazla farklılık göstermez. Tıbbi görüntüleme alanında uzmanlaşmış olan bu kişiler, kurum özelinde yüksek maaşlar alabilirler. Güncel maaş bilgileri ise şu şekildedir:
- Kamu ve özel sektör için radyoloji teknikeri maaşları ortalama olarak 33.500 TL seviyesindedir.
- Hizmet yılı, deneyim süresi gibi faktörlere göre bu rakam değişiklik gösterebilir.
İlginizi çekebilir: Sağlık Teknikeri Maaşı
Sağlık Personeli Nöbet Ücretleri
Tıbbi görüntüleme teknikeri maaşını etkileyen bir faktörden daha bahsedelim: Nöbet ücretleri…
Hastane çalışanlarının iş hayatında yer alan en önemli detaylardan birisi olan nöbet, ek mesai kavramıyla ilişkilendirilerek çalışanlara ekstra kazanç sağlar. Nöbetlerde saatlik ücret geçerlidir.
Tıbbi görüntüleme çalışanları için nöbet ücretleri şu şekildedir:
- Normal Birim – 75,51 TL
- Riskli Birim – 113,26 TL
Örneğin riskli birimlerde görev alan bir sağlık personeli, 10 saat nöbet çalışmasıyla 1.132,60 TL ek ödeme alabilir.
Yurtdışında Radyoloji Teknikeri Maaşları: Ülkeler Arası Karşılaştırma
Radyoloji teknikerleri için yurtdışında çalışma fırsatları oldukça ilgi çekici olabilir. Farklı ülkelerdeki maaşları öğrenmeniz, bu ülkelerdeki çalışma fırsatlarından faydalanabilmeniz için oldukça önemlidir.
Yaşam standartlarınızı iyileştirmek için yurtdışında çalışmayı düşünüyorsanız, tıbbi görüntüleme teknikleri maaşının önemli ülkelerdeki karşılıklarını mutlaka inceleyin:Ülke Maaş Almanya 3.000 Euro İngiltere 2.750 Euro ABD 4.000 Dolar Kanada 4.500 Kanada Doları Avustralya 6.000 Avustralya Doları
Yurtdışında radyoloji teknikeri maaşları, oldukça cazip seçenekler sunuyor. Yabancı dil biliyorsanız ve gerekli şartları sağlıyorsanız, bu fırsatları aklınızın bir köşesinde mutlaka bulundurun.
Özel Sektörde Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Maaşı
Tıbbi görüntüleme teknikleri maaşı özel sektörde oldukça esnek bir yapıya sahiptir. Eğer özel sektörü düşünürseniz aşağıdaki alanlarda çalışma fırsatı bulabileceğinizi belirtelim:
- Özel Hastaneler
- Özel Poliklinikler
- Tıp Merkezleri
- Sağlık Kuruluşları
Özel sektörde maaşlarınızı etkileyen birçok faktör bulunuyor. Bunların başında elbette tecrübe süresi gelmektedir. Uzmanlık alanınızı belirledikten sonra deneyim kazanarak maaşınızı yükseltebilmeniz mümkün.
- Tıbbi görüntüleme teknikeri maaşı yeni başlayan için özel sektörde genelde asgari ücretin biraz daha yüksek seviyesidir. Günümüzde bu rakam 19.000 TL civarına denk geliyor.
- Deneyim kazandıkça maaşın 25.000 TL seviyelerine çıkması mümkündür.
İlginizi çekebilir: Sağlık Yönetimi Maaşları
Devlette Radyoloji Teknikeri Maaşı
Radyoloji teknikeri olarak kamuda çalışmayı da düşünebilirsiniz. Bunun için elbette KPSS puanı almanız ve buna bağlı olarak atamanızın gerçekleşmesi şart.
Devlette tıbbi görüntüleme teknikeri maaşı; kadro unvanı, kademesi ve derecesine göre belirlenir. Hizmet yılınız arttıkça bu verilerde de iyileşme olacağından dolayı maaşınız yükselecektir.
- Kamu hastanelerinde göreve yeni başlayan bir radyoloji teknikeri yaklaşık olarak 33.500 TL ile 38.000 TL arasında maaş almaktadır.
Tıbbi görüntüleme teknikleri maaşı güncel bilgileri bu şekildedir.
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Nedir?
Tıbbi görüntüleme teknikleri; hastalıkların teşhisi için kullanılan MR, Bilgisayarlı Tomografi, Mamografi, Ultrason, Nükleer Tıp gibi alanlarda çalışmak üzere tekniker yetiştiren bir bölümdür. Meslek elemanları, hekimlerin en büyük yardımcıları olarak görüntüleme tekniklerinin tamamından faydalanırlar.
Ayrıca tedavi sürecinde kullanılacak olan görüntüleme cihazlarının bakımından ve doğru kullanımından sorumludurlar. Kısacası hastalıkların teşhisi ve beraberinde tedavisi için faydalanılan tıbbi görüntüleme tekniklerini başarılı bir şekilde kullanan disiplin olarak tanımlanabilir.
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Ne İş Yapar?
Tıbbi görüntüleme teknikleri maaşı bilgilerine yer verdik. Bu alanda sorulan başka bir soru daha var: Tıbbi görüntüleme ne iş yapar? Kısaca cevaplayalım.
Bölümden mezun olan ve göreve başlayan meslek elemanları, radyolojinin her alanıyla ilgilenirler. Radyoterapiden bilgisayarlı tomografiye kadar pek çok görüntüleme tekniğinden faydalanırlar.
Bilindiği üzere hastalıkların teşhisi için görüntüleme teknikleri oldukça önemlidir. Bu işlemlerin doğru bir şekilde yapılması ise ancak bu alanda uzman kişiler tarafından gerçekleştirilebilecektir. Tıbbi görüntüleme teknikleri bölümünde alt alan olarak farklı işler seçilebilir. Örneğin radyoloji teknikeri ile diğer birimler arasında görev farklılıkları olacaktır. Bununla birlikte radyoloji teknikeri maaşı ile diğer birimler arasında da farklılıklar bulunuyor.
Ek olarak hasta kayıtlarının tutulması, mevcut durum hakkında hekime bilgi verilmesi, cihazların bakım ve arıza gibi durumlarında ilgili personele bilgi verilmesi gibi görevleri de bulunmaktadır. Ayrıca radyasyon güvenliğini sağlama açısından da pek çok görevleri bulunmaktadır.
Tıbbi Görüntüleme Çalışma Şartları
Sağlık sektöründe çalışma şartları, diğer sektörlere göre biraz daha farklı olabiliyor. Örneğin birçok işletmede tek vardiya sistemi uygulanırken sağlık kuruluşlarında bu mümkün değildir. Tıbbi görüntüleme teknikleri çalışma şartları şu şekildedir:
- Genel olarak nöbet sistemi uygulanmaktadır.
- Nöbetlerde ek mesai ücret ödemesi yapılır.
- Radyoloji teknikeri çalışma saatleri, hastane yönetimi tarafından belirlenir.
- Genel olarak 08:00 – 17:00 mesai saati geçerlidir. Ancak bu saatler yoğunluğa göre değişiklik gösterebilir.
- 7/24 açık olan sağlık kuruluşlarında farklı vardiya sistemleri uygulanabilmektedir.
- Kamu ve özel sektörde çalışan personeller yıllık izin, döner sermaye, yol ve yemek gibi birçok haktan faydalanabilirler.
Öneri içerik: Otopsi Yardımcılığı Maaşı
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Kariyer İmkanları
Tıbbi görüntüleme teknikleri maaşını yükseltmenin bir yolu olarak kariyer imkânlarını değerlendirebilirsiniz. Meslek elemanları, gerekli koşulları sağlamaları halinde başka kadro ve pozisyonlara geçiş yapabilirler.
İlgili bölüm, önlisans düzeyinde olduğu için DGS ile lisansa tamamlayarak farklı bölümlere geçiş yapılabilir. Örneğin;
- Hemşirelik
- Sağlık Yönetimi
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi
gibi lisans programlarına geçiş yapabilirsiniz. Bu bölümlerin tamamlanmasıyla birlikte ilgili alanda çalışmanız mümkündür.
Mevcut çalışanlar ise kamu sektöründe görevde yükselme sınavlarıyla bölüm sorumlusu, şef, uzman gibi kadrolara geçiş yapabilirler. Özel sektörün kariyer dinamikleri, tamamen çalıştığınız kuruma bağlı olarak değişmektedir.
KPSS ve Tıbbi Görüntüleme Bölümü
Kamu sektöründe çalışmak isteyen teknikerlerin aşması gereken önemli bir engel var: KPSS!
KPSS atama puanları, hepinizin bildiği üzere neredeyse her bölüm için yüksek seviyelerde. Bu durum tıbbi görüntüleme teknikleri bölümü için de geçerli. Kamu hastanelerinde görev almak için KPSS P93 puan türünden yüksek sonuçlar almanız gerekiyor.
Sağlık Teknikeri unvanıyla gerçekleşen bu atama puanları, doğu illerinde batıya nispeten daha düşüktür. Ancak göreve başlamanız için gereken puan aralığı ortalama olarak 84 – 92 arasındadır.
Diş Hekimi Asistanı Maaş bilgilerini incelediniz mi? Şimdi öğrenin!
BONUS: Radyoloji Teknikeri Maaşını Etkileyen Faktörler
Radyoloji teknikerliği gibi tıbbi görüntüleme teknikleri maaşına dair tüm bilgileri sunmaya devam ediyoruz. Tıbbi görüntüleme teknikleri, hastalar ve doktorlar arasında köprü görevi gören, görüntüleme cihazlarının bakımını, kullanımını ve tüm işlemlerini gerçekleştiren birimlerdir. Buna bağlı olarak radyoloji teknikerleri ise sadece X ışınlarının kullanıldığı alanda hizmet vermektedir.
Tıbbi görüntüleme teknikleri maaşı 2024 yılı için memurlara gelen zam oranı doğrultusunda artırıldı. Buna bağlı olarak benzeri diğer birimlerde maaş farkı bulunmuyor. Ancak özelde radyoloji teknikerliği maaşları birimler arasında farklılık gösterebilir. Peki, radyoloji teknikeri maaşı nasıl belirleniyor? İşte yanıtı:
- Devlet kurumlarında çalışan radyoloji teknikerlerinin maaşı ilk olarak kıdem ve derece belirlemektedir. Kıdem – derece arttıkça maaşlarda da ciddi oranda artışlar söz konusu olmaktadır.
- Sağlık çalışanlarının tümünde olduğu gibi nöbet ücretleri, maaşları etkileyen bir diğer faktördür.
- Eğitim derecesi, mesleki deneyim, medeni hal, çocuk sayısı, döner sermaye gibi diğer faktörler de maaşları etkilemektedir.
- Özel sektörde ise daha çok mesleki deneyim süresine bağlı olarak maaşlar artırılmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Tıbbi görüntüleme teknikleri maaşı hakkında bilgiler verdik. Önlisans bölümleri içerisinde oldukça iyi bir maaş aralığı olan bu bölüm, birçok kişinin hayalini süslüyor. Son olarak konuyla ilgili sıkça sorulan soruları yanıtlamak istiyorum:
1- Tıbbi görüntüleme teknikleri ne kadar maaş alır?
Tıbbi görüntüleme teknikeri maaşı ortalama olarak 17.002 TL ile 38.000 TL arasındadır. Kamu ve özel sektöre bağlı olarak bu rakamlar değişiklik gösterebilir.
2- Tıbbi görüntüleme teknikleri iş imkanı var mı?
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sağlık alanında nitelikli personel ihtiyacı giderek artmaktadır. Sağlık sektörüne olan talep ise her geçen gün artıyor. Bu nedenle ilgili bölümün iş imkânının yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
3- Tıbbi görüntüleme kaç yıllık?
Tıbbi görüntüleme bölümü, üniversitelerin 2 yıllık önlisans programlarında yer almaktadır.
İlgili Bağlantılar
Benzer İçerikler
Daha Fazla Makale