Otopsi Yardımcılığı Maaşı 2023 | Nedir? Ne İş Yapar? GÜNCEL!

Otopsi, ölen bir kişinin ölüm nedenini belirlemek için yapılan tıbbi incelemelerdir. İşte bu işlemi yapan uzman yardımcısı da otopsi yardımcılığı unvanını almaktadır. Peki, otopsi yardımcılığı maaşı 2023 yılında ne kadar? Sizler için konuyu detaylı bir şekilde araştırdım.
Otopsi teknikerliği, Türkiye’de çok fazla üniversitede bulunmuyor. Konu hassas olduğu için ve yeteri kadar uzman olmadığı için hemen her üniversitede bu bölümü göremiyoruz. Otopsi yardımcılığı bölümünü tercih edecek kişiler de elbette maaşlarını merak ediyor.
Bu yazıda otopsi teknikeri maaşlarına dair tüm detayları bulabileceksiniz. Ayrıca otopsi yardımcılığı nedir, ne iş yapar gibi soruları da yanıtladım. O halde güncel maaş bilgilerini incelemeye başlayalım. 🙂
Otopsi Yardımcılığı Maaşı 2023 – GÜNCEL!

Otopsi yardımcıları ya da teknikerleri, otopsi işlemini yapan uzmanın yardımcısı pozisyonunda çalışan kişilerdir. Maaşlar belirlenirken elbette kişinin mesleki deneyiminden bilgi birikimine kadar birçok faktör etkili oluyor.
Çalışılan kurum özel ya da kamu sektörüne aitse, burada da belirgin maaş farklılıkları mevcut. Bu nedenle devlet ve özel sektör olmak üzere maaşları iki şekilde incelemek gerekir.
Otopsi yardımcılığı maaş 2023 yılında aşağıdaki gibidir:Sektör Maaş Devlette Otopsi Teknikeri Maaşı 22.500 TL Otopsi Teknikeri Maaş 2023 14.500 TL Özelde Otopsi Yardımcılığı Maaşı 14.500 TL – 22.000 TL
NOT: Otopsi yardımcılığı atama puanları yüksektir ve yeteri kadar kontenjan yoktur. Bu nedenle özel sektörü değerlendirmeniz gerekir.
Öneri içerik: Sağlık Teknikeri Maaşı 2023
1- Devlette Otopsi Yardımcılığı Maaşları
Devlette otopsi teknikerleri, kadro sınıfı olarak “Sağlık Teknikeri” şeklinde sınıflandırılır. Sağlık teknikerlerinin ne kadar maaş alacağı ise hizmet yılı, kadro derece ve kademesi, görev yapılan yer, döner sermaye gibi unsurlar etkili olmaktadır.
Otopsi yardımcılığı maaşı için kamu sektöründe bilgiler şu şekilde;
- Göreve yeni başlayan bir otopsi teknikeri yaklaşık olarak 22.500 TL maaş almaktadır.
- Döner sermaye ve ek ödeneklerle birlikte çoğu zaman bu rakam 25 bin TL’yi bulabiliyor.
- Yine hizmet yılı arttıkça kademe ve derece yükselecek, maaşlar da artacaktır.
2- Özelde Otopsi Teknikeri Maaşları
Otopsi yardımcılığı maaş 2023 verilerini özel sektör için de değerlendirmek gerekir. Özel hastanelerin de ilgili birimlerinde otopsi hizmeti yürütülmektedir. Özelde istihdam alanı daha geniştir ve maaş skalası da buna bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.
Özelde otopsi teknikeri maaşları şu şekildedir;
- Özel hastanelerde görev yapan bir otopsi yardımcısı ortalama olarak 14.500 TL ile 22.000 TL arasında maaş alır.
- Bu rakam kişinin mesleki tecrübelerine dayalı olarak değişecektir.
3- 2 Yıllık Otopsi Yardımcılığı Maaşı
Otopsi teknikerliği, bilindiği üzere 2 yıllık bir bölümdür. Mezunlar, sonrasında kariyerini geliştirmek amacıyla farklı eğitim alanlarına yönelebilirler. Ancak dört yarı yılda tamamlanan bu bölümden mezun olduğunuzda gerekli şartları sağlamanız halinde direkt çalışmaya başlayabiliyorsunuz.
2 yıllık otopsi teknikerliği maaşı aşağıdaki gibidir:
- Yeni mezunlar özelde 14.500 TL gibi bir maaşla işe başlayabilirler.
- Devlette ise başlangıç maaşı 22.500 TL civarındadır.
- Özelde maaş skalası daha geniş olduğu için tecrübe kazandıkça daha yüksek maaşlar söz konusu olacaktır.
İlginizi çekebilir: Kuran Kursu Öğreticisi Maaşları
Otopsi Teknikeri Maaşları 2023

Otopsi yardımcılığı maaşı bilgilerini paylaştık. Otopsi teknikeri maaşlarına dair detayları özetlemek gerekir. Buna göre;
- İlgili görevi yerine getiren meslek mensuplarının aylık olarak en az 22.500 TL kazandığını söyleyebiliriz.
- Meslekte bilgi birikimi ve tecrübe çok önemli olduğundan dolayı bu kişiler daha yüksek maaş alır.
- Deneyiminiz arttıkça aylık 20 bin TL gibi maaşları görebilmeniz mümkündür.
Gündemde olan memur maaş zamlarından sonra elbette maaşlar değişecektir. Güncel bilgi için Paratik.net’i takipte kalın…
Öneri içerik: Sağlık Yönetimi Maaşları
Otopsi Yardımcılığı İş İmkanı
Tahmin edileceği üzere otopsi yardımcılığı devlet üniversitesi ve özel üniversiteler tarafından yürütülmektedir. Bölümün iş imkanının ise yüksek olduğunu söyleyebilmek maalesef mümkün değil.
Hali hazırda sektör itibariyle çok dinamik bir yapı mevcut değildir. Bu nedenle hastanelerin otopsi bölümüne olan ihtiyaç çok da artmamaktadır. Bu da otopsi yardımcılığı iş imkanının daralması anlamına geliyor.
Yine de özel sektörde iş imkanlarının kamu sektörüne göre daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Kamuda KPSS atama puanları yüksek olduğu ve kontenjan açılmadığı için atanmanız nerede imkânsızdır. Ancak özel hastanelerde iş bulabilir ve çalışmaya başlayabilirsiniz.
NOT: Otopsi yardımcılığı maaşı 2023 verilerini incelerken iş imkanlarını da dikkate almanız önerilmektedir.
Otopsi Yardımcılığı Hangi Üniversitelerde Var?

Üniversite tercih döneminde olan öğrenciler otopsi yardımcılığı hangi üniversitelerde var şeklinde soru sorabiliyor. Türkiye’de otopsi yardımcılığı olan üniversiteler sınırlı sayıdadır. Bölümün gelişmemesinin nedeni, bu alana olan ihtiyacın çok fazla olmamasıdır. Bu nedenle mevcut bölüm ve kontenjan sayısı yeterli görülmektedir.
Türkiye’de otopsi yardımcılığı bölümü olan üniversiteler şu şekildedir;
- Fırat Üniversitesi
- Karabük Üniversitesi
- Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Doğuş Üniversitesi
- İstanbul Gelişim Üniversitesi
- İzmir Tınaztepe Üniversitesi
- Üsküdar Üniversitesi
Otopsi Yardımcılığı Atama Puanları 2023
Otopsi yardımcıları ne kadar maaş alır sorusunu yanıtladık. Peki, devlette çalışabilmek için gerekli KPSS atama puanı ne kadar? Bu konuyu da detaylı olarak inceleyelim.
Otopsi teknikerliği atama puanları için şu bilgiler elimizde mevcut:
- Ataması yapılan en düşük puan aralığı 84,93 civarındadır.
- En yüksek puan ise 92,49 olarak gerçekleşmiştir.
- Bu puan aralıklarındaysanız atanma şansınız daha yüksektir.
Otopsi Yardımcılığı Kaç Yıllık?
Otopsi yardımcılığı maaşını merak eden öğrenciler, bölümün kaç yıllık olduğunu da sorabiliyor. Otopsi yardımcılığı 2 yıllık bir bölümdür. Bu kapsamda Sağlık Meslek Yüksekokullarına bağlı bir bölüm olduğunu söyleyebiliriz.
Bölümden mezun olduğunuzda tekniker sınıfında yer alırsınız ve “ön lisans” diplomasına sahip olursunuz. Aynı zamanda DGS’de başarılı olarak 4 yıllık hemşirelik, sağlık memurluğu, hemşirelik ve sağlık hizmetleri gibi bölümlere geçiş yapabilirsiniz.
Otopsi yardımcılığı kaç yıllık sorusuna bu şekilde yanıt verebiliriz.
NOT: 2 yıllık otopsi yardımcılığı eğitim hayatınız boyunca kendinizi geliştirmeniz ve mesleki tecrübe edinmeniz, iş bulabilmeniz açısından oldukça önemlidir.
Öneri içerik: Diş Hekimi Asistanı Maaşı
Otopsi Yardımcılığı Nedir?

Otopsi yardımcılığı maaşı bilgilerini verdik. Bölümün hangi üniversitelerde olduğuna ve iş imkanlarına değindik. Peki, otopsi yardımcılığı nedir? Şimdi bu soruyu yanıtlayalım…
Otopsi yardımcılığı; adli tıp kurumlarında ve hastanelerin otopsi birimlerinde görev alan, otopsiyi yapan uzman hekime yardım eden kişilere verilen unvandır. Programın amacı, otopsi öncesi, sonrası ve işlem sırasında ne yapılması gerektiğini bilen, adli yazışmaları takip eden bilgi birikimi yüksek kişiler yetiştirmektir.
Türkiye’de bu bölüm, devlet ve özel olmak üzere toplamda 7 üniversitede bulunuyor. Bölüm, dışarıdan ilgi çekici gibi dursa da oldukça zor ve kapsamlı dersleri bulunmaktadır. Bu nedenle kariyerinize yön verirken bölüm tercihinde bu konuyu iyice düşünmeniz önemlidir.
Otopsi Yardımcılığı Mezunu Ne İş Yapar?
Otopsi yardımcıları, adli tıp teknikeri olarak da ifade edilebilir. Meslek görevlileri aşağıdaki işlemleri yapmakla sorumludur;
- Adli vaka raporlarının yazılması,
- Otopsi işlemlerine yardım edilmesi,
- Postmortem örnek almak,
- Otopsi sonrası işlemlerin yapılması,
- Kullanılan malzemelerin bakımını yapmak,
- Adli süreç ile ilgili tüm kayıtları tutmak.
Bölüm mezunları aşağıdaki alanlarda çalışma imkânı bulabilirler;
- Adli Tıp Ana Bilim Dalları,
- Adli Tıp Kurumları,
- Adli Tıp Enstitüleri,
- Adliyeler,
- Devlet Hastaneleri
- Özel Hastaneler.
NOT: Otopsi yardımcılığı maaşı kurumlar arasında da farklılık gösterebilmektedir.
Otopsi Teknikeri Nasıl Olunur?

Otopsi yardımcılığı maaşı ve meslek elemanlarının ne yaptıklarına dair bilgileri aldınız. Peki, otopsi teknikeri nasıl olunur? Dilerseniz bu konuya da açıklık getirelim…
- Otopsi teknikeri olmak için üniversite sınavlarından yeteri puan almanız gerekiyor. Bunun için doğru puan türünden uygun sıralamayı elde etmelisiniz.
- Bölüm 2 yıllık olduğu için puanları çok yüksek değildir. Kolayca bölüme giriş yapabilirsiniz.
- 2 yıllık üniversite eğitimini tamamladığınızda artık otopsi teknikeri unvanını kazanmış olursunuz.
- Dilerseniz özel kurumlarda hemen çalışmaya başlayabilir, dilerseniz devlet kurumları için KPSS alternatifini düşünebilirsiniz.
Otopsi Teknikeri İş İlanları
Otopsi teknikeri iş ilanları maalesef yeterli sayıda değil. Sektörün istihdam oranı az olduğu için özel kurumlarda iş ilanı bulabilmek oldukça güç. Yine de kariyer sitelerinde uygun aramaları yaparak iş bulma olasılığınız bulunmaktadır.
Ayrıca özel hastanelerin web sitelerine girerek “Kariyer” sayfalarından özel başvurularda da bulunabilirsiniz. Böylece iş bulma şansınız daha da artacaktır.
KPSS alternatifini bu anlamda mutlaka düşünmelisiniz. Alım sayısı az olsa da Adli Tıp Kurumu her sene otopsi teknikeri alımı yapıyor. Bu nedenle güncel kamu personeli alım ilanlarını takip etmeniz önemlidir.
Öneri içerik: Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Maaşı 2023
Sıkça Sorulan Sorular
Otopsi yardımcılığı maaşı 2023 verileri ile ilgili olarak aktarabileceklerim bu kadar. Sıkça sorulan sorulara değinerek yazıyı noktalıyorum;
1- Otopsi ne kadar maaş alıyor?
Otopsi yardımcıları yaklaşık olarak 22.500 TL civarında maaş almaktadır. Bu rakam kişinin deneyimine ve bilgi birikimine göre değişiklik göstermektedir.
2- Otopsi yardımcılığı iş imkanı var mı?
Otopsi yardımcılığı bölümünün iş imkanının olduğu söylenemez. Özel bir ilgi alanınız olmadığı sürece bölümü okumanız uzmanlar tarafından önerilmiyor. Ancak adli tıp konularına ilgiliyseniz başarılı bir öğrencilik hayatından sonra iş bulabilirsiniz.
3- Otopsi yardımcılığı kaç yıllık bir bölümdür?
Otopsi yardımcılığı, üniversitelerin Sağlık Meslek Yüksekokulları kapsamında yürütülen 2 yıllık bir bölümdür.
İlgili Bağlantılar
Benzer İçerikler
Daha Fazla Makale