Bulgaristan’dan Araba Almak – 2023 Güncel

Yazar: Tuğba Tarih: 17.03.2023
Bulgaristan'dan araba getirmek

Son yıllarda dövizdeki dalgalanma ve araç fiyatlarına gelen zamlardan dolayı insanlar yurtdışından araba almayı düşünüyor. Ağır vergilerden dolayı ülkemizde araba almak bir hayli zorlaşmış durumda.

Söylemesi kolay olsa da yurt dışından araba alıp ülkemize getirmek biraz zahmetli. Uygulanması gereken prosedürleri doğru bir şekilde takip etmek gerekiyor.

Bu yazıda, Bulgaristan’dan araba almak üzerine merak edilenleri cevaplandırdım. Bunun için neyi nasıl yapmalısınız detaylı bir şekilde anlattım. Yazının sonunda yurt dışından araba getirmeye dair aklınızda soru işareti kalmayacak. Hazırsanız başlayalım.

Bulgaristan’dan Araba Alma Süreci

yurt dışından araba getirmek
yurt dışından araba getirmek

2015 yılının Ekim ayında değişen Gümrük Kanunu’na göre yurt dışından gelecek araçların yurt içinde kalma süresi 6 aydan 24 aya çıkarıldı. Yani satin alacağınız aracı 2 sene boyunca Türkiye sınırlarında kullanabilirsiniz.

Sürenin 6 aydan 24 aya çıkmasından dolayı insanlar yurt dışından daha ucuza araç satın almanın peşine düştü. Türkiye’deki ağır vergilerden kaçmanın yolunu bu şekilde buldular.

Bulgaristan’dan araç getirmek için izlenmesi gereken yollar nelerdir? Birlikte öğrenelim.

  • Türk vatandaşıysanız ve Bulgaristan’dan araba almak istiyorsanız sizden istenen ilk şey, son 1 yıl içerisinde en az 185 gün Bulgaristan’da yaşamış olmanız. Bu süreden sonra o ülkede oturma iznine (ikametgah) sahip oluyorsunuz ve araba satın alabiliyorsunuz.
  • Yurt dışında ikametgahınız yoksa, yani son 1 yıl içerisinde 185 gün o ülkede yaşamadıysanız, turistik olarak Bulgaristan’dan araba almak mümkün değildir.
  • Bulgaristan’da 185 gün yaşayıp araç satın aldıktan sonra Türkiye’ye geliyorsunuz. Yeni kanun ile aracınız 6 ay değil 24 ay ülke içerisinde kalabiliyor. Peki sonrasında ne oluyor?
  • 2 yılı Türkiye’de doldurduktan sonra tekrardan Bulgaristan’a dönmeniz gerekiyor. Sonrasında ise tekrardan 185 gün ülkede ikamet etmelisiniz.
  • Yurt dışından emekli olanlara, 1 yılda 185 gün o ülkede yaşama kuralına istisna getirilmiştir. Emekli olduktan sonra ilk defa Türkiye’ye gelen emekliler, Türkiye sınırlarına ilk defa getirecekleri araç ile giriş yapabilirler. Burada aranan tek şart, ikamet ettikleri ülkede kendi adlarına kayıtlı bir araca sahip olmalarıdır.

Yukarıda sizden istenenleri sağladığınız sürece Bulgaristan’dan araç satın alıp Türkiye’ye getirebilirsiniz. Böylece ağır vergilendirmeden kaçınmış olursunuz.

Araç fiyatları daha uygun olduğu için de lüks bir otomobile sahip olabilirsiniz.

Bulgaristan’dan Araba Getirmek İçin Gerekli Belgeler

yurt dışından araba getirmek
yurt dışından araba getirmek

Bulgaristan’dan araba amak için sizden istenen ilk şey 185 gün o ülkede yaşamanızdır. Bu süre kesintisiz olmak zorunda değildir. Yani aylarca Türkiye’den uzak kalmak durumunda değilsiniz.

Yurt dışından araba getirmek maalesef kolay bir süreç değildir. İkametgah şartını yerine getirmek araç satın almak için yeterli değil. Çeşitli evrakları hazır etmeniz ve vergiler ile uğraşmanız gerekir. Aşağıdaki listede, Bulgaristan’dan araba almak için istenen belgelere göz atalım;

  • Taşıtın Mülkiyet Belgesi: İlk olarak, Türkiye’ye getirmek istediğiniz aracı faturalı olarak satın almanız gerekiyor. Ardından aracın vergilendirmesi için gümrüğe gitmelisiniz.
  • ÖTV ve KDV vergileri: Aracı gümrükten geçirip ülkeye getirmek için ÖTV ve KDV vergilerini ödemeniz gerekiyor. ÖTV ücreti, aracın vergilerden önceki fiyatı üzerinden; KDV ücreti ise satın alınan aracın bütün ödemelerinden sonra hesaplanır. Aracın marka ve modeline göre farklı vergi fiyatlandırması yapılır.
  • Ehliyet: Taşıtı getirecek olan kişinin ehliyet belgesi istenmektedir.
  • Sigorta: Aracınızın Türkiye’de geçerli sigortasının olması şarttır.
  • Pasaport: Bulgaristan’dan araba almak için kişiye ait pasaportun hazır olması gerekir.
  • Öğrenci belgesi: Öğrenim için gelmiş kişilerin öğrenim belgelerini hazır etmesi gerekiyor.
  • Emeklilik belgesi: Yurt dışından emekli olduysanız konsolosluk ya da elçilik onaylı emeklilik belgeniz istenmektedir.

Yukarıdaki şartları ve belgeleri tamamlayanlar, Bulgaristan’dan aldıkları araç ile Türkiye’ye giriş yapabilir. Sonrasında aracınızı 2 sene kullanabilirsiniz.

Gümrük kayıt işlemleri sırasında sizden herhangi bir ücret talebinde bulunulmaz.

Okumadan geçmeyin: Bulgaristan Araba Fiyatları

Dolaşım Süresini Aştığınızda Ne Olur?

Bulgaristan'dan araba almak
Bulgaristan’dan araba almak

Bulgaristan‘dan araba almak ve Türkiye’ye getirmek için, ülkede en az 185 gün yaşamanız gerekiyor demiştik. Ülkede yerleşik olarak bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve TC vatandaşlığı olmayanlar, Bulgaristan’dan aldıkları aracı en fazla 2 yıl (730 gün) Türkiye sınırlarında tutma hakkına sahiptir.

Taşıtınız için verilen süreyi dilerseniz tek seferde dilerseniz de parça parça kullanabilirsiniz.

730 günlük süreyi Türkiye’de tamamlayan araçların Bulgaristan’a geri dönmeleri gerekiyor. Geri döndükten sonra, aracın tekrardan dolaşım hakkına sahip olması için Bulgaristan’da en az 6 ay kalmalısınız.

Aracı, turistik kolaylık kapsamında getirdiyseniz ve yasal dolaşım hakkını 3 aydan az bir süre aştıysanız 6 kat usulsüzlük cezasına çarptırılırsınız.

Aracınız 730 günün üzerine 3 aydan fazla Türkiye sınırları içerisinde kaldıysa, 4458 sayılı Gümrük kanununun 238. maddesi uygulanır. Bu madde gereğince taşıtınızın gümrük vergilerinin 4’te 1’i kadarını ceza olarak ödersiniz.

Öneri yazısı: Gürcistan Araba Fiyatları

185 Gün Hesabı Nasıl Yapılıyor?

Bulgaristan araba almak
Bulgaristan’dan araba almak

Bulgaristan’dan araba getirmek için 185 gün hesabı, Emniyet Müdürlüğü’nden alınan pasaportun giriş-çıkış tarihlerine bakılarak yapılmaktadır. Türkiye’ye giriş yapacağınız tarihten 1 yıl öncesi hesaplanır. 365 gün süre içerisinde 185 gün Bulgaristan’da yaşadıysanız, araç satın alma ve Türkiye’ye getirebilme hakkına sahip olursunuz.

  • Bulgaristan’dan araba almak için ülkede 185 gün kesintisiz yaşamak zorunda değilsiniz. Ülkeye giriş-çıkış yapabilirsiniz.
  • Bulgaristan’dan emekli olduysanız da 185 gün ülkede yaşama şartı aranmamaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Çifte vatandaşlığı olanlar Bulgaristan’dan nasıl araç getirir?

Bulgaristan’dan turistik kolaylıklar yoluyla araç getirmek isteyenler için çifte vatandaş olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Yurt dışında yerleşik olmanız, yani en az 185 gün yaşamış olmanız, yeterlidir. Kişisel kullanımınız için sadece bir araç ile Türkiye’ye gelebilirsiniz.

Bulgaristan’dan getirdiğim aracı Türkiye’de bırakıp yurt dışına çıkabilir miyim?

Bulgaristan’dan araba alıp Türkiye’ye gelmiş bir kişi aracını Türkiye’de bırakarak yurt dışına çıkabilir. Bunun için iki seçenek vardır. Birincisi, hak sahibi iseniz Gümrük İdaresi’ne başvurmak ve taahhütname vermek. İkincisi ise, aracınızı direkt olarak Gümrük İdaresi’ne bırakmak. Aracınızı Gümrük İdaresi’nin denetimine bırakmadan yurt dışına çıkarsanız taşıtınızın süresi işlemeye devam eder.

Yurt dışından aldığım aracı Türkiye’de satabilir miyim?

Yurt dışından bir araç satın alıp Türkiye’ye getirdiğinizde aracınız pasaportunuza kaydedilir. Bu nedenle aracın sizden başkası tarafından kullanılması yasaktır. Bunun yanı sıra aracı satamaz, kiralayamaz ya da devredemezsiniz. Kanuna aykırı hareket ederseniz yaptırım uygulanır ya da araç hakkınızı kaybedersiniz.

Yurt dışından getirilen aracın tamiri nasıl yapılır?

Kaza geçirerek tamire ihtiyaç duyan araçlar, gümrükçe uygun görülen yerlerde ve gümrük gözetimi altında tamir ettirilir.

Ön beyan nedir?

Taşıt Ön Beyan uygulaması ile kişi ve taşıta ait bilgiler kolaylıkla sisteme girilmektedir. Böylelikle gümrük kapılarında işleminiz çok daha kolay ve hızlı bir şekilde halledilir.

Bu yazıyı faydalı buldunuz mu?
Paylaş
Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar
  • salih - 19/07/2023

    bulgaristan dan babam araç alınca ben de sürebilir miyim?

  • Recep - 27/06/2023

    Ben Bulgaristan doğumlu çifte vatandasım turkiyede yasıyorum araba getirebilir miyim iyi aks

Benzer İçerikler

İzmir Hal Fiyatları

İzmir Hal Fiyatları 2024 | Sebze Hali Güncel Fiyat Tablosu

Tarım Kredi Çay Fiyatı

Tarım Kredi Çay Fiyatı 2024 – Tarım Kredi Birlik Çay Fiyatları

Hollanda iPhone Fiyatları

Hollanda iPhone Fiyatları 2023 – iPhone 15 Pro Max, 14, 13…

Bim Yumurta Fiyatı

Bim Yumurta Fiyatı 2024 | Bili Bili 15’li ve 30’lu Fiyatları

Bim Dondurma Fiyatları

Bim Dondurma Fiyatları 2024 | Adora, Dudi, Fair Fiyatı!

Bim Zeytin Fiyatları

Bim Zeytin Fiyatları 2024 | Yeni Liste! İnci Zeytin Fiyatı

Daha Fazla Makale

Macallan Viski Fiyat

Macallan Viski Fiyatları 2024 | (ZAMLI) 35’lik- 70’lik

Polonya Araba Fiyatları

Polonya Araba Fiyatları 2024 | Araba Markaları ve Siteleri!

bengay fiyatı

Bengay Fiyatı 2023 | (TEMMUZ) Zamlı! Eczane, SGK Fiyatı

tarım kredi yem fiyatları

Tarım Kredi Yem Fiyatları 2023 | Büyükbaş ve Küçükbaş Yemi

Monkey Shoulder Fiyat

Monkey Shoulder Fiyatları 2024 | 3 Maymun Viski Ne Kadar?

Gürcistan Alkol Fiyatları

Gürcistan Alkol Fiyatları 2024 | Güncel Liste!

Bim Salça Fiyatları

Bim Salça Fiyatları 2024 | Yurdum, Tukaş, Tat Salça Fiyatı

Anamur Hal Fiyatları

Anamur Hal Fiyatları 2024 | (YENİ) Bugünkü Günlük Tablo…

X