Zabıt Katibi Nasıl Olunur 2023 | Maaşı Ne Kadar?

Zabıt katipliği, Türkiye’de yapılabilecek bir başka prestijli meslektir. Son dönemde adliyelerde gerçekleşen davaların çokluğundan dolayı zabıt katiplere ihtiyaç artmıştır. İşe alım fazla yapıldığı için mezunlar tarafından son zamanlarda hayli talep gören bir meslek olmuştur.
Zabıt katibi nasıl olunur merak edenler için faydalı bir yazı olacağını umuyorum. Hukuka ilginiz varsa ve adliyelerde zaman geçirip dosya işlerine bakacağım diyorsanız bu meslek size göre olabilir.
Zabıt katipliğinin meraklıları oldukça fazla. Bu nedenle nasıl zabıt katibi olunur sizler için araştırdım. Detaylı bütün bilgileri paylaştım.
Nasıl sorusunun yanı sıra bir zabıt katibinin görevleri ve maaşları nelerdir gibi akıllardaki pek çok soruyu da cevaplandırdım. Hazırsanız başlayalım.
Zabıt Katibi Nedir?

Zabıt katibi nedir, sorusunu cevaplandırarak yazımıza başlayalım. Zabıt katibi, Adalet Bakanlığı tarafından taşra ve merkez teşkilatlarında görevlendirilen yardımcı yargı personelidir. Zabıt katipleri kamu personelidir ve çalışacakları kuruma Adalet Bakanlığı tarafından atanırlar.
Zabıt katipleri duruşma tutanaklarını düzenler ve bütün kalem işlerini kapsayan görevleri üstlenirler. Duruşmada, hakimin söylediği her şeyi yazıya dökerler. Yurttaşların istek ve ihtiyaçlarını dinlerler. Etkin iletişim becerileri sayesinde yurttaşların sorunlarına çözüm getirirler.
Zabıt katipliği nedir ve nasıl bir meslektir diye soranlar için: Zabıt katibi olmak isteyen kişi yoğun ve tempolu çalışmayı göze almak durumundadır. Son derece dikkatli ve konsantre olmalıdır. Çünkü katipler, sözlü olarak söylenen her şeyi yazılı olarak belgelerler. Bu da oldukça dikkat gerektiren bir iştir.
Zabıt Katibi Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Zabıt katibi nasıl olunur sorusuna geçmeden önce görev tanımlarını iyice öğrenmekte fayda var. Yukarıda katip görevlerinin birkaçını sıraladım. Bir zabıt katibine yüklenen pek çok görev ve sorumluluk vardır. Katip olmak isteyenler için daha detaylı bir listenin faydası olacaktır. Zabıt katibi görevleri;
- Adliyede gerçekleşecek olan davaları takip eder.
- Gerekli tüm yazışmaların yapılmasını sağlar.
- Hazırladığı dosyaları sisteme zamanında kayıt eder.
- Tebligat evraklarını hazırlar.
- Bitmiş davaların dosyalarını arşive kaldırır.
- Tutuklama kararı olan kişileri cezaevine gönderir.
- Cezaevinden çıkacak kişilerin evrak işleriyle ilgilenir.
- Dava sonuçlarını yazılı bir şekilde gerekli kişilere iletir.
- Nafaka ve miras gibi davalarda alınan kararları dosyalar.
- Davalılara ve davacı olan kişilere dava davetlerini gönderir.
- Mahkeme dışında ve hakim huzurunda gerçekleşecek bütün görüşmelerde hazır bulunur.
- Otopsi, yer gösterme, keşif, ölü muayenesi ve duruşmalarda hazır bulunur. Tutanakları hazırlarlar.
- Defterlere sayfa numarası verir. Mahkeme mührünü basarak hakime imzalatır.
İlginizi çekebilir: Vergi Müfettişi Nasıl Olunur
Zabıt Katibi Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir?

Katip olmak için kişinin katip alım şartlarını yerine getirmesi şarttır. Bunlardan ilki gerekli bölümlerden mezun olduktan sonra KPSS’ye girmektir.
Zabıt katipliği alımı için pek çok koşul var. Eğitimler almanız, türlü sınavlara girmeniz ve mülakatlarda başarılı olmanız gerekiyor.
Sınav ve mülakat Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilir. Aşağıdaki listede, zabıt katipliği başvuru şartlarını detaylıca inceleyebilirsiniz;
- Askeri yükümlülüğü bulunmamak ya da askerlik çağına henüz gelmemek.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48’inci maddesindeki artları taşımak. (Kamu haklarından mahrum olmamak)
- Sınav başvuru tarihinin son gününde 35 yaşından büyük olmamak.
- Lisans mezunu iseniz KPSSP3‘ten, ön lisans mezunu iseniz KPSSP93‘ten, ortaöğretim mezunu iseniz KPSSP94‘ten en az 70 almak.
- Yüksekokulların ya da fakültelerin adalet meslek yüksekokullarından, bilgisayar bölümünden, meslek yüksekokullarının adalet bölümünden, adalet meslek lisesinden ya da dengi okulların ticaret ve bilgisayar bölümünden mezun olmak.
- Milli eğitim bakanlığında onaylı kamu kurum ya da kuruluşları tarafından düzenlenen en az 120 saatlik daktilo ve klavye eğitimlerine katılmak.
- Daktilografi ders kitabında yayımlanmış herhangi bir metni vuruş hesabı yapılmadan 3 dakikada yanlışsız 90 kelime yazmak. Bu aşamayı başarıya geçtiğinizde sözlü sınava girmeye hak kazanırsınız. Sözlü sınavda meslek bilgileriniz ve genel kültürünüz test edilir.
Katiplik şartlarını başarıyla tamamlayan kişilerin ataması gerçekleşir ve görevlerine başlarlar.
İlginizi çekebilir: İnovasyon Nedir?
Zabıt Katibi Nitelikleri Nelerdir?

Katip nasıl olunur ve nasıl bir iştir öğrendik. Yargı katipliği sabır isteyen ince bir iştir ve zorlayıcıdır. Bu işte çalışabilmek için bazı özelliklere sahip olmanız gerekiyor. Henüz bu özellikler sizde yoksa endişeye kapılmayın. Alacağınız eğitimler ve sertifikalar sayesinde kendinizi geliştirme imkanınız var. Yargı katibi olmak için gereken özellikler;
- Kelime hazneniz çok iyi olmalı ve imla kurallarını çok iyi bilmelisiniz. Noktalama işaretlerine hakim olmak bu mesleği icra edebilmek için önemlidir.
- İyi bir dinleyici olmak ve kalabalık odalarda dikkati kaybetmemek oldukça önemlidir. Çünkü düzgün duyamadığınız bir şeyi dosyalara yanlış geçirebilirsiniz. Bu nedenle detaylara dikkat etmelisiniz.
- Dinleme becerinizin ileri seviyede olması gerekiyor. Çünkü konuşulan her şeyi anında duyup yazıya dökmek durumundasınız.
Zabıt Katibi Maaşları 2023

Zabıt katibi ne demek detaylıca öğrendik. İlgilenenlere bir de zabıt katibi maaşı bilgilerini paylaşmak istiyorum.
Katip maaşları 657 Sayılı Devlet Memuru Kanunu esas alınarak belirlenir. Her kamu personeline olduğu gibi zabıt katipleri de her yılın Ocak ve Temmuz ayında zam alırlar.
Kamu görevlileri olmaları nedeniyle zabıt katibi maaşlarını belirleyen etkenler vardır. Sözleşmeli ya da kadrolu çalıştığınıza göre, üniversite ya da lise mezunu olmanıza bağlı olarak da zabıt katibi maaşları değişiklik göstermektedir.
Kıdem farkı olmasına rağmen maaşlar arasında ciddi farklar yoktur. Sizin için en doğru ve güncel bilgiye ulaştım. Aşağıdaki listeden zabıt katibi maaş listesini inceleyebilirsiniz;
- Ön lisans mezunu: 12.200 TL – 12.500 TL
- Lise mezunu: 12.000 TL
- Lisans mezunu: 12.500 TL – 13.200 TL
- Sözleşmeli: 11.700 TL – 12.500 TL
Zabıt Katibi Nerede Çalışır?

Zabıt katipleri Adalet Bakanlığı tarafından görevlendirilirler. Bu nedenle Adalet Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda çalışırlar. Adliyelerde, yerel mahkemelerde, bölge mahkemelerinde çalışırlar ve çeşitli kalem işlerinde görev alırlar.
Mahkeme esnasında duruşmaların kaydını tutan zabıt katipleri ayrıca hukuki yazışmalar yapıp arşiv ve dosyalama işlemlerini gerçekleştirirler.
Sıkça Sorulan Sorular
Zabıt katipliği için hangi sertifika gerekli?
Zabıt katibi olmak için bilgisayar ve daktilo sertifikalarınızın olması gerekir.
Zabıt katibi klavye sınavı F mi Q mu?
Zabıt katipliği uygulama sınavında F klavye olarak A4Tech marka F ve Q klavyeler kullanılır.
Zabıt katibi olmak için hangi bölüm okunmalı?
Zabıt katibi olmak için meslek yüksekokullarının adalet bölümünden, adalet meslek lisesinden, adalet meslek yüksekokulundan ya da bilgisayar bölümünden mezun olmaları gerekir.
Zabıt katipliği sınavı ne zaman?
Zabıt katibi alımı sınavı 2 Nisan 2023 tarihinde yapılacaktır.
Zabıt katibi hafta sonu çalışır mı?
Hayır. Adliyeler Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır.
Zabıt katibi kaçıncı dereceden başlar?
Lise mezunu olan zabıt katipleri 13. derece ve 3. kademeden görevlerine başlarlar. En fazla 3. dereceye kadar yükselirler.
2 yıllık üniversite mezunu zabıt katipleri 10. derece ve 2. kademeden görevlerine başlarlar. En fazla 1. dereceye kadar yükselebilirler.
4 yıllık üniversite mezunu zabıt katipleri 9. derece ve 1. kademeden görevlerine başlarlar. En fazla 1. dereceye kadar yükselirler.
Katipleri kaç saat çalışır?
Zabıt katipleri Pazartesi-Cuma günleri arası sabah 8.00 – akşam 17.00 saatleri arasında çalışırlar. Öğle molaları 12.00 – 13.00 saatleri arasındadır.
İlgili Bağlantılar
Benzer İçerikler
Daha Fazla Makale








Yorum Bırak