Merhaba!

Hesabınıza Giriş Yapın

Hesap Oluşturmak için Tıklayın
×

Hesap Oluştur

Aşağıdan hesap oluşturabilirsin.

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yap
×

Merhaba!

Parolanızı sıfırlamak için eposta adresinizi veya kullanıcı adınızı girin.
Giriş yapmak Tıklayın

Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur? 5 ADIMDA TÜM DETAYLAR

Tuğba tarafından yazıldı.
Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur

İnternet günümüzde hiç olmadığı kadar yaygın. Milyarlarca insan her gün saatlerce internette özellikle sosyal mecralarda vakit geçiriyor. Bunun sonucu olarak da yeni meslek grupları ortaya çıkıyor. Bunlardan bir tanesi de sosyal medya uzmanlığı. Sosyal medya uzmanı nedir ki diye sorduğunuzu duyar gibiyim.

Son zamanların en merak edilen sorularından biri: Sosyal medya uzmanı nasıl olunur? Yaratıcılığı ve yöneticiliği birleştiren bu alan oldukça ilgi çekiyor. Teknoloji ve internetin gelişmesiyle birlikte son yılların en popüler ve en tercih edilen mesleklerinden bir tanesi.

Sizler için bu yazıda sosyal medya uzmanlığına dair merak edilenleri topladım. Nasıl olunur sorusunun yanı sıra sosyal medya uzmanı maaşı ne kadar, gibi pek çok soruyu cevaplandırdım. İyi okumalar dilerim.

Sosyal Medya Uzmanı Nedir?

Sosyal Medya Uzmanı Nedir
Sosyal Medya Uzmanı Nedir

Sosyal medya uzmanı nedir, sorusunu cevaplayarak yazıya başlayalım.

Globalleşmeden kaynaklı artık markaların sektörde tutunabilmeleri için geleneksel pazarlamadan çok daha fazlasına ihtiyaçları var.

Dünya genelinde milyarlarca insan günde yaklaşık 3 saatini sosyal medyada geçiriyor. Bundan dolayı markalar dijital pazarlamaya yöneliyor. Böylece daha geniş kitlelere ulaşıyorlar.

Bir sosyal medya uzmanı, markaların pazarlama ve reklam süreçlerini, hedef kitle analizlerini, marka bilinirliğini artırma çalışmalarını ve post planlamasını yapan kişidir.

Sosyal medya uzmanlığı geçtiğimiz son 20 yılda ortaya çıkmıştır. Çünkü öncesinde internet hayatımızı bu kadar ele geçirmemişti.

Sosyal medya uzmanları genellikle üniversitelerin iletişim fakültelerinden mezun olmuşlardır. Başka bir bölümde okuduysanız ve sosyal medya uzmanı olmak istiyorsanız korkmanıza gerek yok. Pazarlama ve reklam alanlarına ilgiliyseniz bu alana yönelebilirsiniz.

Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar?

Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar
Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar

Sosyal medya uzmanları bir şirket için oldukça önemlidirler. Çünkü bir işin büyümesi için birden fazla pazarlama kanalını idare ederler.

Bir sosyal medya uzmanının iş tanımı oldukça kapsamlıdır. Sosyal medya pazarlama uzmanı olarak çalışmak isteyenler bu mesleğin görev tanımına hakim olmak durumunda.

Mesleğin tek bir tanımı yok. Çalışacağınız ajansın isteklerine göre şekillenmeniz gerekiyor. Çünkü her marka aynı değildir. Aynı yolu izlemez. Bu nedenle kendinizi devamlı geliştirmeniz ve yeniliklere açık olmanız gerekir.

Sizlere maddeler halinde bir sosyal medya uzmanı ne iş yapar, çalışma alanları nelerdir bahsedeceğim. Sonrasında bir iş ilanı paylaşacağım. Bir sosyal medya uzmanı;

  • Çalıştığı markaların sosyal medya hesaplarını açar ve düzenler.
  • Sosyal medya paylaşımları için özgün içerik metinleri oluşturur.
  • Paylaşımların görsel tasarımlarını hazırlar.
  • Daha çok kitleye ulaşmak için hashtag (#) çalışması yapar.
  • Marka dilini ve kimliğini belirler. (Sen dili / Siz dili vb.)
  • Hedef kitleyi tanımaya dair çalışmalar yürütür.
  • Rakip analizi yaparak çalıştığı markanın pazarlama yol haritasını çizer.
  • Markanın web sitelerini SEO‘ya uygun hale getirir.
  • Paylaşımlara gelen yorumları cevaplandırır.
  • Markaya yönelik kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikleri gözlemler. Bu içeriklere yorum yaparak cevap verir.
  • Video çekimi planlaması yapar. Video içeriği hazırlar ve paylaşır.
  • Trendleri takip eder. Kendini devamlı geliştirir.
  • Sosyal mecralarca takipçi sayısını artırmaya yönelik çalışmaları takım arkadaşlarıyla beraber planlar.
  • Sosyal medya üzerinden yapılacak reklam kampanyalarını yürütür.
  • Marka tanıtımı için promosyon çalışmaları planlar ve süreci yönetir.

Aşağıda, LinkedIn üzerinden paylaşılan iş ilanında, bir sosyal medya uzmanının iş tanımını inceleyebilirsiniz:

Sosyal Medya Uzmanı İş Tanımı
Sosyal Medya Uzmanı İş Tanımı / Setur

Sosyal medya uzmanı görev tanımının kapsamlı olması sizi korkutmasın. Yukarıda bahsedilen her bir maddenin uzmanı olmak zorunda değilsiniz.

Tasarım yapmak ya da video editlemek için Canva gibi kullanması kolay siteler size yardımcı olacaktır. Ayrıca, bir sosyal medya uzmanı olarak yalnız çalışmayacaksınız. Sorun yaşadığınız yerlerde ekip arkadaşlarınız size yardımcı olacaktır.

İlginizi çekebilir: Youtube İçerik Fikirleri

Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur?

Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur
Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur

Sosyal medya uzmanı olmak için üniversitede şu bölümü okumanız şart diyemeyiz. Yine de üniversitelerin İletişim, Pazarlama ya da İşletme bölümlerinden diplomanızın olması bir artı sayılabilir.

Sosyal medya uzmanı olmak istiyorum ancak nereden başlayacağımı bilmiyorum diyorsanız da hiçbir sorun yok. Tecrübesizken bir işe başlamak korkutucu gelebilir. Bu, işin kendisi de korkunç demek değildir.

Aşağıdaki sıralayacağım adımlara harfiyen uyma zorunluluğunuz yok. Yine de sosyal medya uzmanı olma yolunda aydınlatıcı olabilir. İnceleyelim…

1- Sertifika Programlarına Katılın

Bir sertifika programına katılmak sektöre olan farkındalığınızı artırabilir. Konuya daha hakim olmanızı sağlayabilir.

İnternet üzerinde ücretli ya da ücretsiz pek çok sertifika programı mevcut. Simplilearn bunlardan bir tanesi. Aynı şekilde Udemy ya da Coursera üzerinden de çeşitli programlara kayıt olabilirsiniz. Bu kurslarda şu sorulara cevap bulabilirsiniz:

  • Sosyal medyada nasıl var olabilirsiniz?
  • Sosyal medya için nasıl içerik takvimi oluşturursunuz?
  • Hazırlanan içeriğin sosyal medya platformlarında nasıl etki yarattığını analiz edersiniz?
  • Hashtag çalışması nasıl yaparsınız?
  • Instagram için nasıl strateji planlaması yaparsınız?
  • Nasıl online kitle edinirsiniz?

Aklınızdaki birçok soruya kurslar sayesinde cevap bulabilirsiniz. Tekrar etmekte fayda var ki sosyal medya uzmanlığı sertifikası almak bir zorunluluk değildir. Bu kurslar size başlangıç için ihtiyacınız olan bilgiyi verir.

2- Kendi Sosyal Medya Kitlenizi Oluşturun

Sosyal medya yönetiminde iyi olduğunuzu kanıtlamak istiyorsanız bu işi önce kendinizde deneyebilirsiniz. Kendi sosyal medya hesabınızı büyüterek işe başlayın. Tecrübenizin olmaması sizi durdurmasın.

Instagram, Youtube, Twitter ya da Tiktok… Hiç fark etmiyor. Bir işi yapabildiğinizi göstermenin en iyi yolu sıfırdan başlayarak o işi büyüttüğünüzü göstermektir. Kullandığınız tekniklerin işe yaradığını markalara kanıtlayın.

Kullanıcıyı harekete geçiren, bol etkileşim alabileceğiniz içerikler oluşturun. Yüksek kalitede görseller hazırlayın. Takipçi sayınızı artırın. Bu işi yapabileceğinizi gösterin.

3- Becerilerinizi Geliştirin

Sosyal medya uzmanı sertifikası aldınız diyelim. Ya da bu alanda çeşitli okumalar yaptınız. Peki sosyal medyayı tamamıyla kavrayabildiniz mi? Soru işaretleriniz varsa yapmanız gereken şey basit: Becerilerinizi geliştirin. Yazma ve tasarım oluşturma gibi yetenek isteyen özelliklerinizin üzerine düşün.

İşe bir blog açarak başlayabilirsiniz. Kendi kendinize yazın ve bloğunuz için görseller üretin. Her seferinde farklı bir konu üzerine yazın. Farklı formatlar deneyin. Daha önce denemediğiniz tasarımlar oluşturmaya çalışın. Kısa süre içerisinde kendinizdeki gelişimi göreceksiniz.

4- Portfolyo Oluşturun

Sosyal medya uzmanı olarak bir işe başlayacaksanız sizden mutlaka portfolyo isteyecekler. Yürüttüğünüz çalışmalar hangi şekilde olursa olsun (freelance, kendi hesabınız vb.) paylaşımlarınızın istatistiğini tutun. Kendinize bir portfolyo hazırlayın. Başarınızı sayısal verilere dayandırarak bu işte iyi olduğunuzu kanıtlarsınız. Böylece rakiplerinizin önün geçersiniz.

5- Stajyer Olarak Çalışın

Aldığınız kurslar ve kendi başınıza yürüttüğünüz sosyal medya hesaplarının ardından işe girişmek istiyorsunuz. Stajyer olarak başlamak sizi yıldırmasın. İşi iş üzerinde öğrenerek kısa sürede kendinizi geliştirebilirsiniz.

Sosyal medya uzmanı olmanın en önemli koşullarından biri öğrenmeye açık olmaktır. Bir ajansta stajyer olarak 1 gün geçirmek evde izleyeceğiniz 10 saatlik videolardan daha çok şey katabilir.

Sosyal Medya Uzmanı Nitelikleri Nelerdir?

Sosyal Medya Uzmanı Nitelikleri Nelerdir
Sosyal Medya Uzmanı Nitelikleri Nelerdir

İyi bir sosyal medya uzmanı olmak için olmazsa olmaz bazı özelliklere sahip olmalısınız. Bir markayı yönetecekseniz aşağıda bahsedeceğim özelliklere sahip olmak işinizi oldukça kolaylaştıracak. Meslek hayatınızda da sizi çok daha güzel yerlere taşıyacak.

1- Öğrenmeye Devamlı Açık Olmak

Herkesin ağzından düşmeyen önerisidir öğrenmeye açık olmak. Peki kaç kişi gerçekten hakkını veriyor? Sayı oldukça az.

Ne var ki, bir sosyal medya uzmanı olmak istiyorsanız öğrenmeye açık olmaktan başka şansınız yok. 6 ay bir araba lastiği markasının Instagram hesabını yönetebilirsiniz. 3 ay bir kırtasiye markasının Facebook hesabını da. Bütün bunları yaparken öğrenmeye kapalı olabilir misiniz?

Öğrenmeye kapalı olursanız bir süre sonra her markaya aynı stratejiyle yaklaşmaya başlarsınız. Bu da işinizin kalitesini düşürür. Bu durumun fark edilmesi çok da uzun sürmez. O nedenle her zaman öğrenmeye açık olmalısınız.

2- Yardımlaşmaya Açık Olmak

Sosyal medya uzmanı olduğunuz süre boyunca pek çok insanla iletişim halinde olacaksınız. Bu süreçte zorlandığınız zamanlar gelecek. Kimi günler bir iş arkadaşınız canınızı sıkacak kimi günler müşteriniz.

Olaylara kişisel bakmamayı öğrenmelisiniz. Elinizden geldiğince sorun çözücü ve yardımlaşmaya açık olmalısınız. İş yerinde pozitif bir tutum sergilemek ve insan halinden anlıyor olmak bir uzmana yakışan özelliklerdir.

3- Hedef Belirleyebiliyor Olmak

Pazarlama dünyası karmaşık bir dünyadır. Hele kalabalık bir ekipteyseniz. Her kafadan bir ses çıkabilir ve durumlar çıkmaza girebilir. İşe başlarken koyduğunuz hedeflerden sapabilirsiniz. Bir sonraki adımı hesaplamak zorlaşabilir. Bu durumda sosyal medya uzmanı olarak ipleri elinize almanız gerekecek.

Net bir hedef belirlemek ve sınırları çizmek dikkatinizin dağılmasını engelleyecek. Bu sayede asıl hedefinize odaklanabilir ve büyük işler başarabilirsiniz.

4- Mütevazi Olmak

Bir sosyal medya uzmanı nedir ve nasıl olmalıdır? Mütevazi olmak bunların başında geliyor. Sosyal medya, pazarlama ve reklam alanında tecrübe sahibi olabilirsiniz. Takım arkadaşlarınızdan daha iyi konumda olabilirsiniz.

Böyle durumlarda yine de mütevazi olmayı elden bırakmamalısınız. Takım arkadaşlarınızı kendinizden aşağı görmemelisiniz. Çünkü bu durumda yeniliğe kendinizi kapatmış olursunuz. Öğrenme ile aranıza bir duvar örersiniz. İlk kuralı çiğnersiniz.

Yukarıda bahsedilen özelliklere ve daha fazlasına sahip olduğunuzda sosyal medya uzmanı olarak mutlu olabilirsiniz.

Sosyal Medya Uzmanı Maaşları

Sosyal Medya Uzmanı Maaşları
Sosyal Medya Uzmanı Maaşları

Sosyal medya uzmanları ajanslarda ya da freelance olarak iş bulabiliyor. Maaşlar ise ajansa ve tecrübelerinize göre değişebiliyor. Çalıştığınız markaların büyüklüğü ve yaşadığınız şehir verilen maaşı etkileyebiliyor. Örneğin İstanbul’da büyük bir dijital ajansta çalışan kişi, Bursa’da küçük bir ajansta çalışandan daha çok kazanabilir. Ortalama bir fiyat verecek olursak:

Sosyal medya uzmanları aylık ortalama 14.000 TL kazanmaktadır. Kıdemli bir çalışanın maaşı ise aylık 20.000 TL‘yi bulabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Sosyal medya yöneticiliği bölümü nedir?

2 yıllık bir ön lisans programıyla sosyal medya yöneticiliği bölümünü bitirerek diploma sahibi olabilirsiniz. Ders programı için linke tıklayabilirsiniz.

Medya ve İletişim bölümü sözel mi?

Evet. 4 yıl süren Medya ve İletişim lisans bölümüne SÖZEL bölümden giriş yapabiliyorsunuz.

Sosyal medya uzmanı hangi uygulamalara hakim olmalı?

Her yıl onlarca yeni sosyal mecrasıyla karşılaşıyoruz. Yine de büyük isimler çoğunlukla değişmiyor. Sosyal medya uzmanlığı için Instagram, Twitter, Facebook, Youtube, Tiktok, Telegram gibi büyük mecralara hakim olmanızda fayda var.

Yukarıda sayılan her mecranın uzmanı olmanıza gerek yok. Çünkü her marka her yerde aktif değildir. Hedef kitleye uygun bir şekilde sosyal medya planlaması yapabilirsiniz.

En popüler sosyal medya hangisi?

2023 yılı itibari ile sosyal platformların kullanıcı sayısı:

Facebook – 2.96 milyar
Youtube – 2.51 milyar
Instagram – 2 milyar
Tiktok – 1.05 milyar
Telegram – 700 milyon

Bu yazıyı faydalı buldunuz mu?
Paylaş

Yorum Bırak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler

Ankara Havaş Saatleri

Ankara Havaş Saatleri 2023 | Güzergah ve Güncel Fiyatlar

Mersin Havaş Saatleri

Mersin Havaş Saatleri 2023 | Ücret ve Güzergah Bilgileri!

KYK Wifi Şifre Unuttum

KYK Wifi Şifre Unuttum! 2023 GSB Wifi Şifre Değiştirmek

En İyi Öğrenci Kredi Kartı

En İyi Öğrenci Kredi Kartı – AİDATSIZ, EN KARLI 9 KART!

7/24 Diş Polikliniği İzmir

7/24 Diş Polikliniği İzmir | 24 Saat Açık Diş Poliklinikleri

Gelirim Evden Başvurusu

Gelirim Evden Başvurusu – SOSYAL YARDIM PROGRAMLARI 2023!

Daha Fazla Makale

Yurt Dışı Para Transferi

Yurt Dışı Para Transferi Nasıl Yapılır? 2023 EN UCUZ YOLLAR!

KYK Wifi Giriş

2023 KYK Wifi Giriş Nasıl Yapılır? GSB Wifi Giriş Sayfası

En Pahalı Para Birimi

En Pahalı Para Birimi Hangisi? 15 En Yüksek Para Birimi!

Kitap Okuyarak Para Kazanmak

Kitap Okuyarak Para Kazanmak | 10.000 TL EK GELİR FIRSATI!

İzmir Havaş Saatleri

İzmir Havaş Saatleri 2023 | GÜNCEL Havaş Hareket Saatleri

Halkbank Genç Girişimci Kredisi

Halkbank Genç Girişimci Kredisi | 2023 ŞARTLARI – BİLGİLERİ!

Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur

Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur? 5 ADIMDA TÜM DETAYLAR

Senetle Telefon Satan Yerler

Senetle Telefon Satan Yerler ve Firmalar 2023-UYGUN FİYATLAR

X