Sivil Polis Nasıl Olunur? 2023 Şartları – TEMMUZ Maaşları

Sivil polisler Emniyet Genel Müdürlüğü’nün özel personelleri olarak düşünülmektedir. Yaptıkları iş açısından ve üniformasız olmalarından dolayı diğer polislerden ayrılmaktadırlar. Siz de sivil polis olmak istiyorsanız, bu yazıyı atlamadan okuyun!
Sivil polis nasıl olunur 2023 konusunu merak edenlerdenseniz en doğru yerdesiniz. Sivil polis olma şartları ve meslek ile ilgili merak ettiğiniz her şey bu yazıda. Lise mezunu sivil polis olabilir mi? Boy sınırı kaç? Nasıl sivil polis olunur, vakit kaybetmeden öğrenelim.
Sivil Polis Nedir?

Sivil polis mesleği Emniyet Genel Müdürlüğü teşkilatı içerisinde yer almaktadır. Sivil polis ile normal polis arasında herhangi bir rütbe farkı bulunmamaktadır. Tek fark sivil polislerin üniformasız olmalarıdır. Bu meslek grubuna mensup kişiler özel araba kullanabilmekte ve görev icabı sakal uzatabilmektedirler.
Sivil Polisin Görevleri Nelerdir?
Sivil polisler genel olarak halka iç içedirler. Mitinglerde, konserlerde, maçlarda vb. yerlerde görev alabilmektedirler. Sivil polisler istihbarat, narkotik, bilgi işlem ve terörle mücadele gibi birimlerde de görev alabilmektedirler.
Sivil polis ne iş yapar sorusunun yanıtı bu şekildedir. Görev kapsamı oldukça geniş olduğu için tam bir tanımlama yapmak zordur.
Polis olmak isteyenler Jandarma nasıl olunur? Bunu da araştırıyorlar. Oldukça iyi maaş alan bir meslek… Hemen okuyun!
Sivil Polis Olma Şartları Nelerdir?

Sivil polis nasıl olunur sorusu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Sivil polis olmak için öncelikle polis memuru olmak gerekmektedir. Polis olmaya hak kazandığınız taktirde bu mesleğe yönelik görmüş olduğunuz eğitim kurumunda yapılan mülakat sınavlarından belirli bir puan almanız gerekmektedir. Bunun yanında yerine getirmeniz gereken başka şartlar da bulunmaktadır. İşte sivil polis olma şartları;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Lise mezunu, 2 yıllık veya 4 yıllık üniversite mezunu olmak,
- 18 yaşını doldurmuş olmak,
- 30 yaşından küçük olmak,
- Erkek adaylar için boyun en az 167 cm olması, kadın adaylar için boyun en az 162 cm olması,
- Beden kitle endeksinin 18-27 arasında olması,
- Sağlık yönetmeliğinin şartlarına uygun olması,
- Silah taşımasına engel olacak herhangi bir yüz kızartıcı suç işlememiş olmak.
Sivil polis şartları bu şekilde. İlgili sınavları geçtiğinizde ve şartları sağladığınızda siz de sivil polis olabilirsiniz. Sivil polis nasıl olunur sorusunu yanıtlamaya devam edelim.
Sivil Polis Nasıl Giyinir?
Sivil polis olma şartlarından bahsettik. Peki, sivil polis nasıl giyinir? Eminim birçok kişi merak ediyordur. Sivil polisler, üniforma giymezler. Görev gereği pek çok kılığa girebilmektedirler.
Bunun yanında sivil polis olarak görev yapan kadınlar ve erkekler, görev esnasında kolsuz, yakası açık gömlek, elbise veya bluz, vücuda yapışan pantolon, terlik veya sandalet giymeleri yasaktır. Kadın sivil polislerin etek boyu dizden yukarı ve etekleri yırtmaçlı olmamalıdır.
Sivil polisler nasıl giyinir sorusuna bu şekilde yanıt verebiliriz. Polislerin kıyafetleri yönetmelik kapsamında düzenlenmektedir.
Lise Mezunu Sivil Polis Olabilir Mi?

Sivil polis nasıl olunur? Konusu araştırılırken en çok merak edilen konulardan birisi de lise mezunu sivil polis olabilir mi konusu oluyor. 2 veya 4 yıllık üniversite mezunları sivil polis olabildiği, lise mezunları da sivil polis olabilmektedirler.
Lise mezunlarının sivil polis olabilmesi öncelikle normal polis olmaları gerekmektedir. Bunun için de Polis Akademisi‘nin kurmuş olduğu Polis Meslek Yüksekokulu’na başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuruları kabul edildikten sonra da buradan başarı ile mezun olmaları gerekmektedir.
Polis Meslek Yüksekokulu’nda verilen eğitim süresi 2 yıldır. Buradan mezun olan kişilerin almış oldukları diploma önlisans mezunu diplomasıdır. Sivil polis nasıl olunur? Hadi öğrenmeye devam edelim.
Popüler içerik: Özel Güvenlik Nasıl Olunur?
Sivil Polis Boy Sınırı
Sivil polis olabilmek için kadın ve erkeklerin belirli bir boy sınırına sahip olmaları gerekmektedir. Sivil polis olma şartlarında en önemli maddelerden birisi.
Bu boy sınırı Sağlık Yönetmeliği tarafından belirlenmektedir. Erkek adayların en az 167 cm boyuna sahip olmaları, kadın adayların ise en az 162 cm boyuna sahip olmaları gerekmektedir.
Sivil Polis Rütbeleri

Sivil polis nasıl olunur? Sorusunu merak edenler için diğer önemli bir bilgi de sıra… Sivil polis ile üniformalı polis arasında herhangi bir rütbe farkı bulunmamaktadır. Polislik mesleğinde pek çok rütbe bulunmaktadır. Polis rütbeleri üstten alta doğru şu şekildedir;
- Sınıf Üstü Emniyet Müdürü (Emniyet Genel Müdürü)
- 1. Sınıf Emniyet Müdürü (Genel Müdür Yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı, Özel Güvenlik Denetleme Başkanı, Daire Başkanı, Birinci Hukuk Müşaviri, İl Emniyet Müdürü, Polis Başmüfettişi vb.)
- 2. Sınıf Emniyet Müdürü (Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürü, Daire Başkan Yardımcısı, İl Emniyet Müdür Yardımcısı, Polis Müfettişi, Hukuk Müşaviri, İlçe Emniyet Müdürü, Polis Akademisi Bölüm Başkanı vb.)
- 3. Sınıf Emniyet Müdürü (Moral Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı, Hukuk Müşaviri, Şube Müdürü, İlçe Emniyet Müdürü, Öğretim Görevlisi, Pilot)
- 4.Sınıf Emniyet Müdürü (Şube Müdürü, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı, Hukuk Müşaviri, Şube Müdür Yardımcısı vb.)
- Emniyet Amiri (İlçe Emniyet Amiri, Bürolar Amiri, Birlik Amiri, Çevik Kuvvet Grup Amiri, Ekipler Amiri, Tim Amiri vb.)
- Başkomiser (Karakol Amiri, Büro Amiri, Çevik Kuvvet Grup Amiri, İlçe Emniyet Komiseri, Birlik Amiri, Tim Amiri, Trafik İstasyon Amiri vb.)
- Komiser (Grup Amiri, Ekip Amiri, Tim Amiri, Büro Amiri, Karakol Amir Yardımcısı vb.)
- Komiser Yardımcısı (Grup Amiri, Ekip Amiri, Tim Amiri, Büro Amiri, Karakol Amir Yardımcısı vb.)
- Kıdemli Başpolis Memuru (Ekip Amiri, Tim Amiri, Grup Amiri, Büro Amir Yardımcısı, Grup Amir Yardımcısı vb.)
- Başpolis Memuru (Ekip Amiri, Tim Amiri, Devriye Amiri, Grup Amiri, Grup Amir Yardımcısı, Ekip Amir Yardımcısı vb.)
- Polis Memuru (Büro Memuru, Ekip Memuru, Tim Memuru, Karakol Memuru, Nokta Memuru, Devriye Memuru vb.)
Bonus yazı: Gümrük Müşaviri Nasıl Olunur?
Sivil Polis Maaşları 2023

Sivil polis nasıl olunur öğrendikten sonra sıra geldi diğer bir önemli konuya: Sivil polis maaşları 2023 yılında ne kadar oldu? Sivil polis maaşları 2023 için bilgiler şu şekilde;
- En düşük polis maaşı; 29.412 TL
- Başkomiser maaşları; 32.125 TL
Yukarıdaki rakamlar kendi rütbesinin en düşük tutarını ifade eder. Polis maaşları 2023 yılında rütbe, kıdem, eş ve çocuk durumu, yabancı dil tazminatı, görev yeri vb. kriterlere göre değişebilmektedir.
Asayiş Sivil Polis Nasıl Olunur?
Asayiş sivil polisi olmak için öncelikle polis olmanız gerekmektedir. Asayiş sivil polisinin şüphelileri yakalamak, şüphelilerin adliyeye sevk işlemlerini yapmak başlıca görevidir.
Sivil polis nasıl olunur? Tüm detaylarıyla sizlere aktardık. Aklınıza takılan soruları yorum olarak gönderin, yanıtlayalım.
Sık Sorulan Sorular
Sivil polis nasıl olunur konusu hakkında sıkça sorulan soruları sizler için derledik.
1- Komiser yardımcısı sivil mi giyinir?
Emniyet hizmetleri sınıfı polis memurları görevleri sırasında üniformalarını giymek zorundadır. Bu kural, ilgili yönetmelik gereğince uygulanmaktadır.
2- Polis başmüfettişi nasıl olunur?
Müfettişler, ikinci meslek derecesini aldıkları takdirde mülakat sonuçlarına göre başmüfettişlik kadrolarına alınırlar. İkinci meslek derecesinde bulunanlar arasından Bakan onayı ile de atama yapılabilmektedir.
3- Sivil polis hangi bölümden olunur?
Sivil polis olmak için mevcut bir bölüm bulunmamaktadır. Polis olma şartlarını yerine getirdikten sonraki aşamalarda sivil polis seçimi yapılmaktadır.
İlgili Bağlantılar
Benzer İçerikler
Daha Fazla Makale