Nasıl Para Biriktirilir? 17 Para Biriktirme Yöntemi

Hepimizin aylık ya da yıllık bütçe planlaması yapması gerekiyor. Aksi halde paramızı ihtiyacımız olmayan gereksiz şeylere harcamaya devam ederiz. Bir bakmışız ki ay sonu gelmeden cebimizde para kalmamış. Çalışmaya başlayalı 10 sene olmuş ancak kenarda 1 kuruşumuz bile yok. Düşüncesi bile korkunç değil mi?
Peki nasıl para biriktirilir? Birikim yapmak isteyenlerin en zorlandığı şey başlamaktır. Sonrasında ise istikrarı sağlamak ve korumak. Her ikisinin aşılması zor engeller olduğunun farkındayım. Lakin korkmanıza gerek yok! Sizler için hazırladığım bu yazıda adım adım para biriktirme yöntemlerini anlatacağım. Bundan sonra aklınızda soru işareti kalmayacak.
Düşük bütçeniz var ise korkmanıza gerek yok. Hala birikim yapabilirsiniz. Para biriktirme sürecini en ince ayrıntısına kadar anlattım. Birikim nasıl yapılır? Bütün ipuçları yazının içinde. Hadi başlayalım.
1- Kendinize Ödeme Yapın

Para biriktirme taktikleri arıyorsanız ancak bulamıyorsanız telaşlanmayın. Kısa sürede nasıl para biriktirilir size kanıtlayarak yazıma başlıyorum.
En garanti para biriktirme yöntemlerinin başında sanırım bu geliyor. Peki kendine ödeme yap ne demek? Her ay elinize geçen düzenli paranın bir miktarını o an kenara koymanız demek. Eğer aldığınız paranın bir kısmını ay başından birikim ya da emeklilik hesaplarınıza yatırırsanız, ay sonuna kadar bir daha birikim düşünmenize gerek kalmaz. Bu şekilde önleminizi önceden alırsınız ve stres yapmazsınız.
Kenara ne kadar para koyduğunuzun pek de bir önemi yok. Sonuçta damlaya damlaya göl olacak. Diyelim ayda 10.000 TL kazanıyorsunuz. Her ay maaşınızın 250 TL‘sini kenara koyduğunuzda 4 ay sonra gram altın sahibi olabiliyorsunuz. (Şu anda gram altının 1000 TL olduğunuz varsayarsak). İstikrarlı olursanız 1 yılın sonunda 3 gram altınınız oluyor. Böylelikle paranızı da enflasyona karşı koruyorsunuz.
Nasıl birikim yapılır? Devam edelim…
2- Gereksiz Abonelikleri Kapatın

Televizyondan çok bilgisayar ve telefon ekranlarına bakarak vaktimizi geçiriyoruz artık. Bundan dolayı internete daha çok para harcıyoruz. Devamlı yeni platformlar kuruluyor ve ilgimizi çekiyor. Bir platformda olmayanı başka bir yerde bulabiliyoruz. Bu nedenle hepsine sahip olmak istiyoruz.
Netflix, Youtube, Amazon, Exxen, Disney+, Hulu, HBO, Spotify saymakla biter mi? Bitmiyor maalesef. Büyük ihtimalle çoğunuz az önce saydıklarım arasından en az bir tanesine abone. Peki sizce bu kadar çok şeye gerek var mı?
Hepsini kapatma yükümlülüğünüz yok tabii ki. Yine de birden çok platformda aboneliğiniz varsa bazılarını iptal etmeyi düşünebilirsiniz. Çünkü her geçen yıl abonelik ücretleri artıyor. Dolayısıyla cebinizden çıkan para da artıyor. Bunun önüne geçmek sizin elinizde. Her ay 60 TL ödediğiniz bir abonelik varsa iptal ederek yılda 720 TL tasarruf edebilirsiniz.
3- Hedef Belirleyin

Evet para biriktirip tasarruf etmek istiyoruz ancak ne için? Herkesi bu konuda motive eden farklı gerekçeler var. Sizinki 2 sene sonra çıkacağınız bir yurtdışı tatili, 5 sene sonra almayı planladığınız bir araba ya da emekliliğiniz olabilir. Aslında hiç fark etmez.
Önceliğinizi hedeflerinize verirseniz yolu daha kolay yürürsünüz. Çok istediğiniz net bir şey varsa ona ulaşması çok daha kolaydır. Bir diğer tabirle hedefe giderken daha istikrarlı olacaksınız. Bu nedenle hedefi kaçırmanız çok zor.
Aynı şey para biriktirmek için de geçerli. Ne için birikim yaptığınızı belirleyin. Ona göre hareket edin.
4- Harcamalarınızı Not Edin

Nasıl para biriktirilir yazımızda sıradaki yöntem için kalem ve kağıda ihtiyacımız var. Tasarruf etmek ya da para biriktirmek isteyen herkesin bir plana uyması gerekiyor. Söylemesi çok kolay olsa da uyması oldukça zor bir para biriktirme yöntemlerinden biri bu.
Kira, fatura ya da borçlar gibi büyük masrafların dışında her gün devamlı para harcıyoruz. Bir şeye fark etmeden her gün 10 lira harcayabilirsiniz. Bu da aylık 300 TL’ye patlar. Belki de su faturanızın yarısı bu miktar.
Böyle bir israfın önüne geçmek gerekmez mi? O nedenle her ay harcama yaptığınız şeyleri düzenli not etmelisiniz. Böylece gerekli gereksiz nerelere harcama yaptığınızı çok kolay fark edersiniz. Bu yöntemle yaptığınız gereksiz harcamaları fark eder ve ona göre hareket edersiniz. Her harcamanızı not ederek bütçe planlamanız da kolaylaştırmış olursunuz.
İlginizi çekebilir: Kolay Para Kazanma Yolları
5- Faturalarınızı Kontrol Edin

Faturalar maalesef her yetişkin insanın kabusu. Yapılan zamlarla beraber kazancımızın çok büyük bir kısmını faturalara harcıyoruz. Maaştan para biriktirme nasıl yapılır bilmiyorum diyorsanız buraya dikkat edin. Aylık en büyük giderlerimizin başında kiradan sonra faturalar geliyor. Ne yapılabilir?
Gün içerisinde gereksiz yere yanan lambaları kapatarak ya da gereğinden fazla yanan kombiyi kısarak işe başlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra fatura denince illa elektrik, su ya da doğalgazdan bahsetmek zorunda değiliz.
İnternet bankacılığı sayesinde nereye ne kadar harcama yaptığımızı görebiliyoruz. Yine de yaptığınız her harcamanın fatura fişini saklayın. Özellikle nakit olarak ödeme yaptığınız faturaları. Çünkü nakit ödediğimizde bazı şeyleri gözden kaçırabiliyoruz. Bu hatayı yapmamalısınız. Böylece kolaylıkla maaştan para biriktirme işlemine başlayabilirsiniz.
6- İndirimleri Takip Edin

İndirimli ürün almayı seviyoruz. Ünlü markaların sezon sonu devasa indirimleri bizi cezbediyor. Hepsi güzel hoş. Peki indirim takibini her gün yapsanız ne olur? Her yıl sadece Black Friday kampanyalarından yararlanmak yerine her hafta indirimli ürünlere erişebilirsiniz.
Pek çok zincir mağaza her hafta indirimli ürünlerinin broşürlerini yayımlıyor. Belirli fiyatın üzerinde alışveriş yaparsanız indirimli ürünlerinden faydalanabiliyorsunuz. Bu indirimleri internetten de takip edebilirsiniz. Online alışverişlerde indirim, size özel kuponlar ya da ücretsiz kargo seçenekleri… Aslında saymakla bitmiyor.
Bir hesap yapacak olursak, her gün 20 TL’lik indirim fırsatı yakalasanız ayda 600 TL kurtarmış olursunuz. Yılda 7.200 TL. Enflasyondan etkilenmemek için bu parayı başka yatırım araçlarıyla da değerlendirebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: En Ucuz Kargo Ücretleri
7- Pahalı Bağımlılıkları Bırakın

Kötü alışkanlıklar para biriktirmenin önündeki en büyük engellerdendir. Şimdiye kadar herhangi bir kötü alışkanlığınız yoksa ne mutlu size. Eğer varsa, umuyoruz ki en kısa sürede alışkanlıklarınızı bırakırsınız.
En basitinden birkaç hesaplama yapalım. 1 paket sigara 30 TL civarında. Her gün 1 paket içtiğinizi varsayarsak ayda tam 900 TL ediyor. Hem cebinize hem de sağlığınıza zarar vererek hasarı iki katına çıkarıyorsunuz. Sigarayı yeni bırakan insanlar genelde ay sonu ceplerinde kalan paraya şaşırıyor. Her ay neredeyse 1 adet gram altın biriktirme şansınız var. Bunu kaçırmamalısınız.
Aşırı alkol tüketimi de sağlığa ve bütçeye oldukça zararlı. Sigaraya verilen para bir o kadar da alkole veriliyor. Ayda 10.000 TL kazanan birisi için aylığının %20’si demek! Oldukça yüksek bir oran.
Kötü alışkanlıkları bırakmak imkansız değildir. Bağımlılığınızdan kurtulmak için yardım almaktan çekinmeyin.
8- Ekstra Gelir Yolları Arayın

Düzenli maaşınız dışında her ay ekstra gelir elde edebiliyorsanız bu geliri direkt olarak birikim hesabınıza atabilirsiniz. Bu şekilde sıfırdan para biriktirmek oldukça mümkün. Her ay 700 TL ek gelir elde ettiğinizi düşünelim. Tüm bu parayı kenara koyduğunuzda yıl sonunda 8.400 TL biriktirmiş oluyorsunuz. Neredeyse 1 aylık asgari ücret.
Gündelik ve aylık harcamalarınızı aldığınız net maaşa göre hesaplayın. Küçük miktarlar gibi görünse de düzenli olarak yapılan birikim her zaman işe yarar. Bu şekilde bir para biriktirme yöntemi ile hem maaşınız size kalır hem de kolay yoldan para biriktirebilirsiniz.
Hızlı para biriktirme yolları için öncelikle kazanın: İnternetten Para Kazanma
9- 24 Saat Kuralını Uygulayın

24 saat kuralı nedir? Gerek sosyal medya gerekse gün içinde dışarda binlerce ürüne maruz kalıyoruz. Çoğunu beğeniyoruz ve neredeyse hepsine sahip olmak istiyoruz. Devamlı alışveriş yapıyoruz. Satın aldıkça daha çok eksiğimiz çıkıyor ve daha çok harcıyoruz. Bu döngüye bir dur demeli.
Bir şeyi satın almayı düşündüğünüzde kendinize 24 saat süre verin. Satın alacağınız şeye gerçekten ihtiyacınız var mı yok mu hesaplayın. Bu bir parça kıyafet ya da elektronik alet olabilir. Örneğin 4 çift ayakkabınız varsa beğendiğiniz 5. çift ayakkabıyı almaya gerçekten gerek var mı? Aynı kazağın bir diğer rengini de almaya? Bunun hesabını yapmak için biraz beklemelisiniz.
Bir süre sonra göreceksiniz ki o an çok acil ihtiyaçmış gibi görünen pek çok şey aslında son derece gereksiz. Bekledikten sonra satın almaya karar verirseniz gerçekten ihtiyacınız var demektir. Bu tarz bir harcama da gereksiz harcama değildir.
10- 50/30/20 Kuralını Uygulayın

Nasıl para biriktirilir merak edenlerin işine en çok yarayacak yöntemlerden birinde sıra. ABD senatörü Elizabeth Warren 2005 senesinde bir kural buluyor. Bu kural kızı Amelia Warren Tyagi ile birlikte yazdığı ”Tüm Değeriniz: Nihai Ömür Boyu Para Planı” adlı kitapta geçiyor. Bu yöntem sayesinde basit ama sürdürülebilir bir birikim planı oluşturabilirsiniz. Bu kurala göre:
- Gelirinizin %50’si temel ihtiyaçlar için,
- %30’u istekleriniz için,
- %20’si ise biriktirmek ya da borçlarınızı ödemek için kullanılmalı.
Bu kural, aylık gelirimizi doğru bir şekilde ayarlamamız için oluşturuldu. Bu sayede daha rahat bütçe yönetimi yapabilirsiniz. Aylık 15.000 TL geliriniz olduğunu varsayarsak;
- Bu miktarın %50‘si yani 7.500 TL temel ihtiyaçlarınız için harcanmalıdır. Aylık kiranız, faturalarınız, ulaşım ve besin masraflarınız gibi.
- %30‘u yani 4.500 TL istekleriniz için harcanmalı. Tatil planı, elektronik eşya ihtiyacı, konser, dışarıda yemek, aylık abonelikler gibi.
- %20‘si yani 3.000 TL ise geleceğiniz için birikim hesabına aktarılmalı.
Günümüz koşullarında bu plana uymak bir hayli zor olabilir. Özellikle son dönem kira ve fatura zamlarından sonra. O halde %30’luk kısımdaki isteklerinizi gözden geçirmeniz gerekmektedir.
11- Mevcut Borçlarınızı Kapatın

Borçlar birikim yapmanın önündeki en büyük engellerden bir diğeri. Özellikle zamanında ödenmeyen borçların üzerine faiz bindiğinde durum zorlaşıyor. Borçlarınızı hızlı bir şekilde kapatabilmek için:
- Elinize yüklü bir miktar para geçtiğinde örneğin ikramiye aldığınızda, borçlarınızı direkt olarak kapatmayı deneyin.
- Ek gelir yoluyla kazandığınız parayı da direkt olarak borçlarınız için harcayabilirsiniz. Bu şekilde borçlarınız hızlı bir şekilde kapanır.
- Kazandığınız paranın büyük bir kısmını borçlarınızı tek seferde ödemek için kullanın. Bu durum sizi bir süre zorlayabilir. Ancak bu şekilde uzun vadede para biriktirmeye erkenden başlayabilirsiniz.
12- Günlük Bütçe Belirleyin

Özellikle maaş aldıktan sonraki günler hızlı bir şekilde para harcamayla geçiyor. Bir bakmışız ki birkaç gün içinde binlerce lira harcamışız. Maaşımızın çoğu gitmiş. Yine ay sonunu düşünmeye başlamışız.
Bu sorunların önüne geçebilmek için kendinizi frenlemeniz gerekiyor. Elinize para geçtiğinde her gün ne kadar harcama yapabileceğinizi hesaplayın. Olabildiğince bu miktarın dışına çıkmayın.
Örneğin Salı günü harcamanız gereken miktar 150 TL. Bu miktarın üzerine çıktığınızda zorlanmaya başlayacaksınız. Önleminizi önceden alın. Sabah kahvaltınızı evde yapın ya da akşam yemeği için evinize dönün. Bunun dışında gün içerisinde tatlı ya da kahve tüketiminizi sınırlandırın. Bu tarz bir planlama sizi fazla harcama yapmaktan kurtaracaktır.
13- Kitaplarınızı Kütüphaneden Alın

Son yıllarda kağıda yapılan zamlardan hepimizin haberi var. Kitap fiyatları 3 hatta 4 katına çıkmış durumda. Bu durum kitap severleri oldukça üzüyor. Neyse ki çareler tükenmiş değil. Kitap okuma masrafını düşürmek için yapacağınız bazı şeyler:
- Kitaplarınızı kütüphaneden alarak ayda yüzlerce lira kitap parası ödemekten kurtulabilirsiniz.
- İnternet üzerinden bulduğunuz PDF kaynakları ücretsiz okuyabilirsiniz.
- İnternette bulunan sayısız kütüphane arşivine erişebilirsiniz.
Kitap okumak için bu yöntemleri uygularsanız çok kısa bir sürede para biriktireceğinizi göreceksiniz. En iyi birikim yöntemi olarak bu maddeyi değerlendirebilirsiniz.
14- Market Alışverişinizi Akıllıca Yapın

Market alışverişi yapmak görünürde çok kolay bir iş gibi duruyor. Halbuki dolap alışverişi yaparken dikkat etmemiz gereken önemli şeyler var. Yoksa farkında olmadan her ay yüzlerce lira yemeyeceğiniz şeylere harcayabilirsiniz.
Liste yapmadan markete gittiğinizde gözünüze her şey ihtiyaçmış gibi gelebilir. Halbuki durum öyle değil. Temel gıda ihtiyaçlarınızın bir listesini mutlaka yapın. Daha sonrasında alışverişe çıkın. Listeye sadık kalın ve ekstra hiçbir şey almayın.
Bazı uzmanlar tokken alışverişe çıkmayı öneriyor. Açken her şeyi yemek ve satın almak istiyoruz. Tokken ise daha sakin kararlar verebiliyoruz. Siz de market alışverişinizi yemek yedikten sonra yaparsanız aradaki farkı görürsünüz. Gereksiz şeyler almayacaksınız ve tasarruf edeceksiniz.
15- 52 Haftalık Para Biriktirme Planı Oluşturun

52 haftalık para biriktirme planı uzun vadede sizi sevindirecek. İster evinizde bir kumbarayı isterseniz de mobil bankacılığı kullanabilirsin.
Para biriktirme tablosu yaptığınızda ne olursa olsun her hafta bir miktar parayı birikim hesabınıza yatırmanız gerekiyor. Diyelim ki yılda 10.000 TL biriktirmek istiyorsunuz. Bu da haftada yaklaşık olarak 195 TL ediyor. Kendi oluşturacağınız bir planlamaya göre 52 hafta boyunca kenara para koyuyorsunuz. Bunu istikrarlı bir şekilde yapıyorsunuz.
Bir hafta kenara sadece 100 TL koyabiliyorsanız korkmayın. Diğer haftalarda daha fazla biriktirerek açığı telafi edebilirsiniz. 52. haftada elinizde kalan parayla da acil ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. 1 yılda ne kadar para biriktirilir? Bu şekilde görebilirsiniz.
16- Yakıt Tüketimini Azaltın

Araç sahibi olmak masraf sahibi olmak demektir. Yapabiliyorsanız işe bisikletle gidip gelmek hem sağlığınız hem cebiniz için iyi olacaktır. Bunun yanı sıra otobüs de kullanabilirsiniz. Ancak ben aracımdan vazgeçmem diyorsanız size bazı önerilerim var. Bu önerileri takip ettiğiniz zaman aracınızın yakıt tüketimini kolaylıkla azaltabilirsiniz. İnceleyelim:
- Arabanızın bakımını düzenli yapın.
- Aşırı hız yapmayın.
- Lastiklerinizin basıncını kontrol edin.
- Klimaları devamlı açık tutmayın.
- Doğru vitesle aracı çalıştırdığınızdan emin olun .
- Araç bagajındaki gereksiz yüklerden kurtulun.
- Trafikte sürekli dur kalk yapmayın.
- Ani hız ve ani fren yapmayın.
- Kaliteli akaryakıt kullanın.
Tüm bunların yanı sıra akaryakıt şirketlerinin özel indirim ve bonuslarından yararlanmayı unutmayın.
17- Kredi Puanınıza Dikkat Edin

Yazımın sonunu para biriktirip ev almak isteyenler için ayırdım. Ev almak için nasıl para biriktirilir? Bu soruyu cevaplamak istedim.
Ev almak için para biriktirmek istiyorsanız yukarıda bahsettiğim her şey sizin için de geçerli. Bunlara ek olarak ev sahibi olmak ve para biriktirmek isteyenler aşağıdaki yöntemleri deneyebilirler:
- Şu anda kaldığınız evin bir odasını dönem dönem kiralayabilirsiniz. Böylece ek gelir sahibi olarak hızlı bir şekilde para biriktirirsiniz.
- Devlet desteğinden yararlanabilirsiniz. Özellikle ilk evini alacak olanlara devlet özellikle teşvik vermekte. Böylece düşük faizle kısa sürede ev sahibi olabilirsiniz.
- Oturduğunuz evin kirası yüksekse daha uygun bir evde kiraya çıkabilirsiniz. Böylece aradaki farkı biriktirebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Almanya Ev Fiyatları
İlgili Bağlantılar
Benzer İçerikler
Daha Fazla Makale








Yorum Bırak