Medikal Dükkanı Açmak 2023 | Karlı Mı? Maliyeti Ne Kadar?
Medikal dükkanı açmak 2023 yılı için düşünüldüğünde birçok açıdan kârlı bir yatırım olabilir! Kendi işini yapmak isteyen birçok kişinin yeni iş fikirleri arayışında olduğunu biliyorum. İş yapabileceğiniz ve başarıya ulaştığınızda yüksek getiri sağlayabileceğiniz bir fikrim var: Medikal Market Açmak!
Medikal malzeme dükkanlarını hepimiz biliyoruz. Sağlık sektöründe medikal ürünlere olan talep her geçen gün artıyor. İşte tam da bu noktada doğru bir lokasyon belirleyerek medikal malzeme dükkanı açabilir ve kazanç sağlayabilirsiniz.
Peki, medikal dükkanı ne kadar kazanır? Maliyeti ne kadar? Medikal açmak için gerekli belgeler nelerdir? Hepsini detaylarıyla anlattım. Medikal firmalarından biri olmak istiyorsanız o halde detayları inceleyelim! 😊
Medikal Dükkanı Nasıl Açılır?
Medikal dükkanı açmak için iyi bir fikir olduğunu söyledik. İyi ama, medikal dükkanı nasıl açılır? Nereden başlamalıyız? İlk olarak bunu belirleyelim. Sonrasında kazanç ve maliyet miktarlarına geçeceğiz. Medikal malzeme dükkanını nasıl açabilirsiniz? Adım adım anlattım!
1- İş Planı
İlk olarak elbette bir iş planınızın olması gerekiyor. Medikal dükkanı açmak için bu şart diyebilirim. Çünkü, plansız bir şekilde işe başladığınızda başarısız olma şansı yüksek. Zaten uygulamada da iş planı olmadan başlanan işlerde başarılı olunmadığı görülüyor.
Sektör analizi, pazar araştırması, hedef kitle analizi, ürün ve hizmet analizi gibi tüm detayları burada gerçekleştirmenizi öneriyorum. Özellikle işletmeniz için bir hedef koymak, sizi motive edecektir. Bir hedefiniz olduğunda ona ulaşmak için daha doğru adımlar atabilirsiniz.
2- Altyapıyı Hazırlayın
Planınızı oluşturdunuz. Şimdi sırada altyapı var. Hangi ürünleri ne şekilde satacaksınız? Belirlemeniz gerekiyor. Medikal ürün dükkanı açmak yeteri kadar sermayeniz varsa ve gerekli şartları taşıyorsanız kolay. Ancak iş bununla bitmiyor.
Bu aşamada mağazanızın lokasyonunu hastane yakınında olacak şekilde belirleyebilirsiniz. İnanın satışlarınıza çok daha büyük etki gösterecektir. Gerekli prosedürleri tamamladığınızda internetten de satış yaparak satış potansiyelinizi arttırabilirsiniz. Bunun için gerekli altyapıyı hazırlamanız gerekir.
3- Şirket Kurun
Hangi işi yapıyor olursanız olun şirket kurmanız gerekiyor. Bu şekilde tüm işlemleri yasal bir zemine oturtmuş olacaksınız. Medikal malzeme satışı yapmak istiyorsanız bu şart.
Mevcut şirket türlerinden hangisinin sizin koşullarınıza uygun olduğunu tespit ederek şirket kurulumunu gerçekleştirin.
Eğer şahıs şirketi kurmaya karar verdiyseniz hazırladığım Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur başlıklı yazıya mutlaka göz atın!
4- Ürün Tedariki
İşyerini belirlediniz ve şirketi kurdunuz. Şimdi ise hangi ürünlerin satışını yapacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Burada söz sahibi bir miktar para oluyor. Ancak temel anlamda dizlik, el bilekliği, stetoskop, sedye örtüsü vb. malzemeleri tedarik etmeniz gerekiyor.
Bulunduğunuz şehirdeki medikal malzeme toptancılarını gezebilirsiniz. Ek olarak başka şehirlere de gidebilir ve farklı ürünlere bakabilirsiniz. Aynı zamanda internette de medikal malzeme satan yerler ve toptancıları olduğunu bilin.
İPUCU: Mağazanızda ürün çeşitliliğini sağlamak için farklı toptancıları gezin. Ürün çeşitliliğini sağladığınızda satışlarınızı kısa sürede arttırabilirsiniz.
5- Pazarlama & Reklam
Medikal dükkanı açmak için en önemli aşamalardan birisi de pazarlama ve reklam faaliyetleridir. Medikal malzeme internet satışı yapabilirsiniz. Ancak fiziki mağazanızda satış yapmak için geleneksel ve modern pazarlama yöntemlerine ihtiyacınız var.
Vereceğiniz reklamlar için yeteri kadar bütçe ayırın. Sonrasında zaten medikal dükkanı açmak karlımı göreceksiniz. 😊
6- Personel Seçimi
Eğer personel çalıştıracaksanız mutlaka alanında uzman kişilerle çalışmanız gerekiyor. Gelen müşterilerin ne istediğini tam olarak anlayan, farklı alternatif ürünler sunabilen, güler yüzlü ve profesyonel kişilerden daha çok katkı alabilirsiniz.
Medikal Dükkanı Ne Kadar Kazanır?
Medikal dükkanı açmak belirli koşullar dâhilinde oldukça kazançlı bir iştir. Ancak ilk zamanlarda çok fazla müşteriniz olmayacağı için hemen kazanç sağlamanız zor. Özellikle hastane yakınlarına dükkanınızı açarak bu dezavantajı kırabilirsiniz.
Medikal malzeme dükkanı açmanın kazanç bilgileri şu şekilde;
- Medikal malzeme satışında ürünlerin kâr marjı %20 – %100 arasındadır. Her ürün için farklı kâr marjı söz konusudur.
- Belirli bir süre hizmet vererek kendini ispatlamış kurumların aylık iş hacmi 400.000 TL’lere kadar çıkabilmektedir. Bunun %25’ini net kâr olarak düşünürsek aylık 100.000 TL kazanç elde edilebilir.
- İnternetten satış yaparak ek kazanç sağlayabilirsiniz.
Medikal aylık kazancı bu şekilde… Peki, maliyetleri ne kadar? İşte detaylar!
Medikal Malzeme Dükkanı Açma Maliyeti 2023
Medikal dükkanı açma maliyeti 2023 yılında farklı şekillerde hesaplanabilir. Esasında faaliyetinize göre maliyetlerin azalması ya da artması söz konusu olabilir. Bu içerikte en temel giderleriniz üzerinden hesaplama yapacağım.Şirket Kurmak 7.500 TL Ürün Tedariki (Cihazlar vb.) 350.000 TL İşyeri Açma 50.000 TL Demirbaşlar 100.000 TL Personel Gideri 50.000 TL Diğer Giderler 42.500 TL
Medikal dükkanı açma maliyeti hakkında aşağıdaki bilgileri verebiliriz;
- Medikal dükkanı açmak istiyorum diyorsanız sermayenizin en az 600.000 TL olması gerekiyor.
- Buradaki maliyet kalemlerinden bazılarının miktarını azaltarak toplam maliyeti de düşürmeniz mümkün.
- İnternetten satış yapmak için ekstra başka maliyetler söz konusu olabilir.
NOT: Medikal açma maliyeti tahmini olarak verilmiştir. Ancak maliyetler, faaliyet şekline göre değişiklik gösterebilir.
İlginizi çekebilir: Bebek SPA Merkezi Açmak
Medikal Açmak İçin Gerekli Belgeler
Medikal dükkanı açmak için gerekli evraklar; aşağı yukarı şirket kurmak için istenen belgelerle aynıdır. Ekstra başka bir belgeye ihtiyaç duyulmamaktadır. Medikal malzeme dükkanı açma sürecinde ihtiyaç duyabileceğiniz bazı belgeler şu şekildedir;
- Oda Faaliyet Belgesi,
- İşletici Kimlik Bildirme Belgesi,
- Adli Sicil Kaydı,
- Tapu – Yapı Kullanma İzin Belgesi,
- İtfaiye Uygunluk Raporu,
- SGK Belgeleri,
- Vergi Levhası,
- Kira Sözleşmesi,
- İkametgâh Belgesi ve Nüfus Cüzdanı Fotokopisi,
- Fotoğraf.
Medikal Açmak İçin Gerekli Şartlar
Medikal açma şartları çok kapsamlı değildir. Uygulamada medikal marketler için eczanelere benzer şekilde bazı şartların geçerli olduğu bilinmektedir. Yapılan yeni düzenlemelere göre medikal marketlerin en düşük 30 metrekare kullanım alanı olması zorunludur.
Aynı zamanda sunulan malzemelerin tüketiciye güven veren ve istenen kalitede olması da sağlanmalıdır.
Bununla beraber Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliğine uygun bir şekilde hizmet vermeniz de gerekmektedir. Tüm bunları medikal açmak için gerekli şartlar olarak sayabiliriz.
Medikal Dükkanında Neler Satılabilir?
Medikal ürünler satış yeri açma şartlarından sonra mağazanızda nelerin satılabileceğine değinmek gerekiyor. Medikal malzemeler dükkanı açtıktan sonra medikal alanına giren tüm ürünleri satabilirsiniz. Ürün çeşitliliğini direkt olarak bireysel müşterilere hitap etmek adına şu ürünlerle sağlayabilirsiniz;
- Uyku göz bantları,
- Hasta yatak çeşitleri,
- Sırt ve bel korsesi,
- Koltuk değneği vb.
Kurumsal müşterilere hitap edebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki ürünler idealdir;
- Solunum egzersiz cihazları,
- Ortopedik yastıklar ve minderler,
- Hastane paravanları,
- Medikal cihazlar,
- Cerrahi önlükler,
- Stetoskop,
- Hareketli katlanabilir yürüteçler vb.
Medikal Dükkanı Açmak İçin KOSGEB Desteği Var Mı?
Medikal açmak için KOSGEB herhangi bir özel destek programı düzenlememiştir. Yani sadece medikal malzeme dükkanı açmak isteyenlere yönelik bir girişimcilik desteği bulunmamaktadır.
Ancak yatırımınızın kapsamı, mevcut koşullar ve diğer unsurlara göre diğer KOSGEB destek programlarından faydalanabilirsiniz. Bunun için KOSGEB uzmanlarıyla görüşebilir ve danışabilirsiniz.
Medikal Dükkanı Açmak İçin Diploma Gerekir Mi?
Medikal açmak için diploma ya da sertifika gerekmemektedir. Yani belirlenen şartlara uygun hareket eden, yasal olarak bir engeli olmayan, yeterli sermayesi bulunan herkes bu işi yapabilir.
Medikal dükkanı kimler açabilir sorusuna bu şekilde yanıt verebilir. Çalışanlarınızda diploma ya da sertifika şartı arayabilirken medikal açmak için gerekli diploma sizin için geçerli değildir.
Medikal Dükkanı Açmak İçin Bayilik Veriliyor Mu?
Medikal dükkanı açmak için diploma gereklimi sorusu çok merak ediliyordu, yanıt verdik! 😊 Peki, bayilik almak isterseniz hangi seçenekler var? Şimdi de buna değinelim.
Bazı medikal firmaları bayilik veriyor ve siz de tüm bayilik avantajlarıyla işletmenizi kurabiliyorsunuz. Medikal ürünler için bayilik alabileceğiniz bazı firmalar şu şekilde;
- Avec Medikal
- Ebrar Dental
- İntermedies Medikal
Medikal Ürünler Dükkanı Açmak İsteyenlere Öneriler!
Medikal dükkanı açmak konusunda birçok konuya değindik. Son olarak bu işi yapmak isteyenlere birkaç öneride bulunmak istiyorum. Aşağıdaki unsurlara dikkat ederek daha sağlam bir şekilde ilerleyebilirsiniz;
- Hedef Kitle Analizi: Hangi işi yapıyor olursanız olun hedef kitle analizinizi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Müşteri profillerini belirleyerek her biri için analiz yapıp doğru ürünleri portföyünüze eklemeniz, satış potansiyelinizi arttıracaktır.
- Uygun Lokasyon: Medikal dükkanı için lokasyon çok önemli. Özellikle hastane yakınlarına mağaza açarak satış potansiyelinizi arttırabilirsiniz.
- E-Ticaret: Medikal malzeme dükkanı açmak sizi bir noktaya kadar getirecektir. Ancak internet satışıyla birlikte e-ticareti de değerlendirmenizi öneriyorum. Böylece müşteri kapasitenizi yükselterek kazançlarınızı arttırabilirsiniz.
- Ürün Çeşitliliği: Son olarak ürün çeşitliliği anlamında bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Eğer bir ürün çok fazla talep görmüyorsa o üründen çok fazla tedarik ederek stok yapmanıza gerek yok. Bunun yerine farklı ürünlere yönelerek çeşitliliği sağlamanız avantaj sağlayacaktır! Emin olun müşterinizi sadece istediği ürünün olmaması nedeniyle kaybetmek istemezsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Medikal dükkanı açmak konusunda tüm bildiklerimi aktardım. Konu hakkında sık sorulan sorulara da değinmek istiyorum. Diğer soru ve görüşleriniz için YORUM bölümünü kullanarak bizlere ulaşabilirsiniz.
1- Medikal dükkanda ne satılır?
Medikal malzeme dükkanında medikal cihazlardan hastalara yardımcı olan basit ürünlere kadar tüm çeşitleri satabilirsiniz. Örneğin hasta yatağını bireysel müşteriler için, solunum cihazını kurumsal müşterileriniz için satabilirsiniz.
2- Medikal dükkanı kaç metrekare olmalı?
Yapılan düzenlemelere göre medikal dükkanının en az 30 metrekare olması gibi bir zorunluluk bulunmaktadır.
3- Medikal şirketi ne iş yapar?
Medikal şirketleri; temel olarak medikal ürünlerin ticaretini yapmaktadır. Ayrıca ürünlerin üretimini gerçekleştiren medikal şirketleri de bulunmaktadır.
4- Medikal dükkanı açmak için ne mezunu olmak gerekir?
Medikal dükkanı açmak için sertifika ya da diploma şartı bulunmamaktadır. İlgili sektörde iş kapasitenizin olduğunu düşünüyorsanız bu işi yapabilirsiniz.
İlgili Bağlantılar
Benzer İçerikler
Daha Fazla Makale