Kitap Okuyarak Para Kazanmak | 10.000 TL EK GELİR FIRSATI!

Yazar: Tuğba Tarih: 07.03.2023
Kitap Okuyarak Para Kazanmak

Çoğumuz için kitap okumak oldukça önemli bir aktivite. Araştırmayı ve okumayı seviyor ve bu işten para kazanmak istiyorsanız doğru adrestesiniz.

En sevdiğiniz hobinizi bir kazanç kapısına dönüştürebilirsiniz. Bu sayede ek gelir elde edebilir ya da tam zamanlı bu işi yapabilirsiniz!

Okuyarak para kazanmak için internetin ve sosyal medyanın sağladığı olanaklardan faydalanmalısınız. Size en uygun fırsatı bulmadı ve değerlendirmelisiniz. Bu sayede ayda binlerce lira kazanabilirsiniz.

İnternetten kitap okuyarak para kazanmak için önünüzde birden çok seçenek var. Sizler için bu yazımda her maddeyi detaylı bir şekilde anlatacağım. Sesli kitap okuma, editörlük ve daha fazlasını yaparak para kazanmanız oldukça basit. Nasıl mı? Anlatayım.

1- Kitap Seslendirmek

Sesli Kitap Okumak
Sesli Kitap Okumak

Günümüz dünyasında artık pek çok şey yazılı olmaktan çıktı. Çoğu şeyi izleyerek ya da dinleyerek deneyimliyoruz. İnsanlar uzun metinleri saatlerce okumak yerine dinlemeyi ve izlemeyi tercih ediyor.

Şehirlerin büyümesi ve kalabalıklaşmasından dolayı yollarda çok, evlerimizde az vakit geçirir olduk. Telefon, tablet ve kablosuz kulaklıklar derken her şey hızla değişti. Kitap okuma alışkanlığımız dahil olmak üzere.

Kitaplar da son değişimlerden nasibini almış durumda. Bundan dolayı son dönemlerde sesli kitap sayılarında artış görüyoruz. Gün içerisinde oturup kitap okumaya vakti olmayan insanlar için olumlu bir gelişme.

Ev işleriyle uğraşırken, egzersiz yaparken ya da toplu taşıma kullanırken okumaktan uzak kalmanıza gerek yok. Sesli kitaplar aynı zamanda görme engeli olan insanlar, çocuklar ve okuma zorluğu çekenler için de oldukça faydalı.

Seslendirme yaparak para kazanmak için asla geç değil. Kendinize bu konuda güveniyorsanız bu işi nasıl yapacağınızı hemen anlatıyorum.

Sesli Kitap Nedir?

Sesli kitap için kısaca yazılı bir eserin ses kaydıdır diyebiliriz. Dilediğiniz herhangi bir eser kayıt yoluyla seslendirilebilir. Bu sayede insanlar telefon, bilgisayar ya da tablet yoluyla sesli kitaplara ulaşır.

Sesli kitaplara pek çok platformdan ulaşabilirsiniz. Storytel gibi ünlü uygulamalardan ya da online kitapçılardan sesli kitaplara ulaşmanız mümkün.

Sesli Kitap İçin Hangi Ekipmanlara İhtiyacım Var?

Seslendirme yaparak para kazanmak istiyorsanız kaliteli bazı ekipmanlara sahip olmalısınız. Seçeceğiniz mikrofondan ses sistemine kadar her şey iyi bir seslendirmeyi etkiler. Yaptığınız seslendirmeden en iyi sonucu almak için aşağıdakilere sahip olduğunuzdan emin olun;

  • Bilgisayar
  • Mikrofon
  • Sessiz bir kayıt alanı / duvar yalıtımı
  • Kulaklık
  • Ses yazılımı
  • Ses düzenleme programı

Bu ekipmanları sağladıktan sonra kitap seslendirerek para kazanmaya başlayabilirsiniz. Bir ses düzenleme programını nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız endişelenmeyin. İnternette bu konuya dair ücretsiz pek çok eğitici video bulabilirsiniz.

Kitap Seslendirmek İçin Hangi Özelliklere Sahip Olmalıyım?

Sesli Kitap Okuma
Sesli Kitap Okuma

Sesli kitap okuma işine başlayacaksanız bazı niteliklere sahip olmalısınız. Kulağa kolay gelse de bazen 400 sayfalık kitapları seslendirmeniz gerekebilir. Bu da oldukça yorucudur. Bu nedenle şu özelliklere sahip olduğunuzdan emin olun;

  • Kitap okuma sevgisi: Kitap okumayı sevmiyorsanız bu işi yapmak size cehennem gibi gelebilir. O nedenle iyi bir edebiyat aşığı olmalısınız.
  • Net ve anlaşılır konuşma becerisi: Sesli kitap kaydederken diksiyonunuz düzgün olmalı. Yanlış anlaşılmaya açık telaffuzlardan uzak durmalısınız. Olabildiğince net ve anlaşılır olmalısınız. Metni hatasız bir şekilde okumalısınız. Aksi takdirde insanlar sizi dinlemeyi tercih etmeyecektir.
  • Güzel bir ses tonu: Ses tonunuz güzel ve sakinleştiriciyse rakiplerinizden 1-0 öndesiniz demektir. Ses tonunuzun kötü olduğunu düşünüyorsanız tonlama ve diksiyonunuza dikkat ederek daha iyi okuma yapabilirsiniz.

Kitap Seslendirme İle Nasıl Para Kazanabilirim?

Sesli kitap okuyarak para kazanmak için önünüzde pek çok seçenek var. İster sosyal medya hesaplarınızdan isterseniz de bir şirkette çalışarak para kazanabilirsiniz.

Türkiye’de kitap seslendirmesi yapabilmeniz için başvuracağın pek çok prodüksiyon şirketi vardır. Bu şirketlerin açtığı iş ilanlarına başvurabilirsiniz.

Sesli kitap iş başvurusu için de Kariyer. net gibi sitelerde açılan ilanları düzenli olarak takip edebilirsiniz.

Storytel‘i de hemen herkes duymuştur. 2005 senesinde kurulan Storytel Stockholm merkezli bir firmadır. Dünyanın en büyük sesli kitap platformlarından biridir. Şu anda 20’den fazla ülkede sesli kitap hizmeti vermektedir. Storytel para kazanma için Jobs Storytel linkinden size uygun ilanlara başvuruda bulunabilirsiniz.

Kitap okuyarak para kazandıran sitelerden bir diğeri Bionluk‘tur. Binlerce freelance çalışan bu site sayesinde iş bulabilmektedir. Burada kendinize bir profil oluşturabilirsiniz. Bir fiyatlandırma belirleyip çalışmaya başlayabilirsiniz.

Spotify‘da podcast yayını yaparak da kitap seslendirebilirsiniz. Alacağınız reklamlardan ve iş ortaklıklarından gelir elde edebilirsiniz.

Kitap Seslendirerek Ne Kadar Kazanırım?

En merak edilen konulardan bir tanesi de bu işten kazanacağınız para. Kitap seslendirme ücretleri için maalesef net bir sayı veremiyoruz. Seslendirdiğiniz kelime sayısına bağlı olarak kazancınız değişebiliyor. Serbest ya da tam zamanlı çalışıyorsanız da aylık kazancınız değişebilir. Bunun yanı sıra kaç saat seslendirme yapacağınız da ücretinizi belirler.

Kitap seslendirmesi yaparak ayda 4.000 TL ile 10.000 TL arası kazanabilirsiniz.

2- Redaktör Olmak

Redaktör Olmak
Redaktör Olmak

Çoğumuz editör kelimesini duymuş ama redaktör kelimesini duymamışızdır. Redaktör Fransızca kökenli bir kelimedir ve ”yazıyı düzelterek yayına hazırlama” anlamını taşır. Redaktör, bir metni kusursuz hale getirmekle görevlidir. Metnin imla, noktalama ve dil bilgisi hatalarını kontrol eder.

Okumayı sevenler için en iyi ek iş imkanlarından bir tanesi de redaktör olmaktır. Bu işi yaparak evden para kazanmanız oldukça kolaydır. Sadece sizden istenilen niteliklere sahip olmanız gerekir.

Redaktör Olmak İçin Gereken Özellikler Nelerdir?

Redaksiyon, son derece titizlik gerektiren bir iştir. Bu nedenle müşteriler, işlerinde iyi olanlarla çalışmayı tercih eder. Kendinizi Türkçe ya da başka bir dilin dil bilgisi, imla ve noktalama işaretleri konusunda geliştirmiş olmalısınız.

Yabancı bir dilde redaksiyon yapacaksanız, elinizdeki metnin Türkçe ile olan uyumunu kontrol etmeniz gerekir. Anlam kaymalarını, yanlış noktalama işaretlerini düzeltmelisiniz. Ardından yazıyı en iyi haliyle teslim etmelisiniz. Bu nedenle her iki dilde de ileri seviyede kelime ve dil bilgisine sahip olmanız gerekir.

Teknik konularda kendinize güveniyorsanız okuyarak ve düzenleme yaparak para kazanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: E-kitap Yazarak Para Kazanmak

3- Editör Olmak

Editör
Editör

Editörlerin işi redaktörlere göre biraz daha zordur. Çünkü editörler, içeriğin planlar, gözden geçirir, revize eder ve yayım için hazırlar. Anlatım bozukluklarını bulur ve düzeltir. Yazı akışını kontrol eder. Redaktörlerin yaptığı işi inceler ve düzeltmeler yapar.

Türkçe ya da dilediğiniz herhangi bir dildeki metnin editörlüğünü yapabilirsiniz. Bu şekilde hem düzenleme yaparak hem de okuyarak para kazanabilirsiniz. Kazanacağınız ücret, düzenleme yaptığınız dile, metnin zorluğuna ve size verilen süreye göre değişecektir.

Tam zamanlı çalışan editörler ayda yaklaşık olarak 15.000 TL kazanmaktadır.

Redaktör ya da editör iş ilanları için Linkedln ya da Indeed gibi güvenilir iş bulma sitelerinde yayımlanan ilanlara başvurabilirsiniz. Bunun yanı sıra Fiverr ya da Bionluk gibi sitelerden freelance iş imkanları bulabilirsiniz.

Editör ve Redaktör Arasındaki Farklar

Editör ve redaktör arasındaki farkları daha iyi inceleyebilmeniz için bir tablo oluşturdum. Bu sayede aklınızdaki soru işaretlerin hepsini giderebilirsiniz.

Redaktör vs Editör

4- Çeviri Yapmak

Çeviri Yapmak
Çeviri Yapmak

İnternet çağında yaşıyoruz ve bize sunulan nimetlerden faydalanmamız gerekiyor. Online çeviri yapmak fırsatı da bunlardan bir tanesi.

Çevirmenlik yapmak için bir ofise gidip tüm gün oturmanıza gerek yok. Evden de çok rahat bir şekilde bu işi yapabilirsiniz.

Türkçe dışında bir dil biliyorsanız ve okumayı seviyorsanız çeviri yapmayı listenize eklemelisiniz. Okuyarak ve yazılı metinleri çevirerek ek gelir sahibi olabilirsiniz. Ne kadar çok çeviri yaparsanız seviyeniz o kadar yükselir. Bu sayede sosyal ağınızı genişletirsiniz. Daha çok çeviri işleri almaya başlarsınız.

Çeviri yapmak için güvenilir birçok yabancı site mevcut. Bu sitelere başvurarak TL yerine dolar ya da euro kazanabilirsiniz. Hem yabancı müşteri edinirsiniz ve çevreniz genişler hem de geliriniz artar.

Çeviri yapmak sermayesiz iş fikirleri arasında en popüler olanlarından birisidir. Bu nedenle ilk freelance işinizi bulmak biraz zaman alabilir. Lakin bir süreden sonra buna değeceğini göreceksiniz. Bu işte ilerlerseniz, evinizden tam zamanlı çevirmenlik yaparak yüksek miktarlar kazanabilirsiniz.

Çevirmenler ayda ortalama 15.000 TL kazanıyor. Sık çeviri yapıyorsanız ayda 30.000 TL’ye kadar kazanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Çeviri Yaparak Para Kazanmak

5- Kitap İncelemesi Yapmak

Kitap İncelemesi Yapmak
Kitap İncelemesi Yapmak

Kitap okuyarak para kazanmak isteyenler için bir başka seçenek de kitap incelemeleri yapmaktır. Okuduğunuz bir kitap hakkında fikirlerinizi belirterek hem okuyup hem eleştirerek para kazanabilirsiniz.

Yaratıcılığınızı ve eleştirmenliğinizi kullanarak fırsatı nakit çevirin. İki farklı şekilde kitap incelemesi yapabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi yazarak diğeri ise anlatarak.

Yazarak Kitap Eleştirmek

Yazarak kitap eleştirisi yapmak istiyorsanız bir blog sayfası açarak işe başlayabilirsiniz. Okuduğunuz kitapların eleştirisini bu blog sayfasında paylaşabilir ve buradan para kazanabilirsiniz. Blog sayfalarının haricinde sosyal medya hesaplarınız üzerinden de kitap eleştirilerinizi yazarak yayımlayabilirsiniz.

Blog yazıları oluşturarak yaratıcılığınızın sınırlarını zorlayabilirsiniz. Sayfanız tamamen size ait olacağı için planlaması ve eyleme geçmesi de tamamen size ait olacak. Bu nedenle planlamanızı doğru yapmalı ve ona uygun adımlar atmalısınız.

Anlatarak Kitap Eleştirmek

Anlatarak kitap eleştirisi yapmak için bir Instagram ya da Youtube kanalı açmanızı öneririm. Eleştirilerinizi bu platformlarda yayımlayarak gelir elde edebilirsiniz. Yaptığınız eleştirileri daha fazla kişiye ulaştırmak için iki platformu aktif bir şekilde kullanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Evden Para Kazanma Yolları

6- Youtube’da Kitap Okumak

Youtube'da Kitap Okumak
Youtube’da Kitap Okumak

Kitap seslendirmek istiyorum diyenler için bir seçeneğimiz daha var. Youtube, Facebook’tan sonra günümüzün en çok kullanılan 2. en büyük sosyal medya platformu. Yılda 2.5 milyardan fazla insan Youtube kanalını kullanıyor. Platformda birbirinden farklı binlerce kanal ve içerik mevcut.

Para kazanmak istiyorum diyorsanız böylesine büyük bir mecrayı es geçmemelisiniz. Youtube sizi milyonlarca kişiyle buluşturabilir. Bu sayede işinizi geliştirebilir ve çok yüksek miktarlar kazanabilirsiniz.

Youtube’da Nasıl Para Kazanırım?

Kişisel markanızı oluşturduğunuz vakit insanlar kanalınızı daha çok ziyaret etmeye başlayacak. Ne kadar çok insana ulaşırsanız aldığınız reklamlardan, komisyonlardan ya da sponsorluklardan o kadar çok kazanabilirsiniz.

Youtube’da kitap okuyarak para kazanmak için ihtiyacınız olan şeyler kamera, bir kitap, iyi bir mikrofon ve video düzenleme becerisi. Bundan sonrası sizin içerik oluşturma tarzınıza bağlı. Kitap okuma konusunda yaratıcı içerikler ve görseller oluşturarak işe başlayın. Araştırma yaparak insanların dinlemeyi en çok tercih ettiği ya da edeceği kitapları belirleyin. Sonrasında bu kitapları seslendirmeye başlayın.

Youtube kanalından para kazanmaya başlamak için 1.000 aboneye ve 4.000 saatlik izlenmeye ulaşmış olmanız gerekir.

Abone ve izlenme sayınız arttıkça kazancınız da artacaktır. Böylece kitap okuyarak ayda binlerce dolar kazanabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

sıkça sorulan sorular
sıkça sorulan sorular

Storytel’de nasıl kitap okurum?

Storytel’de kitap okumak istiyorum diyenler için 2 farklı format mevcut. Kitapları dinleyebilir ya da okuyabilirsiniz.
Sesli kitap dinlerken ekranın ortasındaki kapağa tıklayın. Bu şekilde dinlediğiniz sayfayı göreceksiniz. Ardından ”Oku” düğmesine bastığınızda sesli kitabınız duracak ve kitabı okumaya başlayacaksınız.

Sesli kitap okumak faydalı mı?

Uzmanlar tarafından özellikle öğrencilere sesli kitap okumaları önerilir. Bu sayede öğrenciler tonlama, vurgu, ses, okuma, anlama ve dinleme becerilerini geliştirir.

Sesli kitap okumak aynı zamanda dikkatsizliği engeller ve konsantrasyonu artırır. Buna bağlı olarak öğrencinin kendine olan güveni de artar. Öğrenci, çevresiyle daha iyi etkileşim kurmaya başlar.

Günde ne kadar kitap okumalıyız?

Kitap okumak bizi sandığımızdan daha fazla geliştirir. Bakış açımızı genişletir ve bizi değiştirir.

Gençken daha fazla kitap okuyabilecek durumdayızdır. Lakin yetişkinlik hayatında pek çok sebepten dolayı kitap okumayı boşlayabiliriz. Bunun önüne geçmek için her gün en az 20-30 dakikanızı kitap okumak için ayırmaya çalışın. Yatmadan önce en uygun zamanlardan biridir. Kendinizdeki değişimleri kısa sürede fark edeceksiniz.

Kitap okuma saati ne zaman olmalı?

Kitap okumanın en iyi saati kişiden kişiye değişir. Genel olarak sabah saatleri ve gece yatmadan önce kitap okumak önerilir. Böylece sabahları güne daha pozitif başlarsınız ve gece daha kolay uyursunuz.

Okumamı nasıl hızlandırırım?

Okuma hızımızı pek çok şey etkiler. Kafamız o gün dolu olabilir ya da odaklanma sorunu yaşayabiliriz. Bunun önüne geçmek için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır: Kafanızın içindeki sesleri susturun, kitap okuma alışkanlığınızı güçlendirin, tek seferde birden fazla kelime okuyun ve zamanlayıcı kullanın. Bu ve benzeri taktikleri kullanarak okuma hızınızı artırabilirsiniz.

Bu yazıyı faydalı buldunuz mu?
Paylaş
Yorum Bırak
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler

KYK Wifi Şifre Unuttum

KYK Wifi Şifre Unuttum! 2023 GSB Wifi Şifre Değiştirmek

Halkbank Genç Girişimci Kredisi

Halkbank Genç Girişimci Kredisi | 2023 ŞARTLARI – BİLGİLERİ!

yeşil pasaport kimlere verilir

Yeşil Pasaport Nedir? Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

Mersin Havaş Saatleri

Mersin Havaş Saatleri 2023 | Ücret ve Güzergah Bilgileri!

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler: 7 Finans Tavsiyesi

Garanti Bireysel Emeklilik İptali

Garanti Bireysel Emeklilik İptali İşlemleri: 4 Kolay Yöntem!

Daha Fazla Makale

Finansal Okuryazarlık Nedir?

Finansal Okuryazarlık Nedir? 6 İpucu ile Kapsamlı Rehber

En İyi Öğrenci Kredi Kartı

En İyi Öğrenci Kredi Kartı – AİDATSIZ, EN KARLI 9 KART!

En İyi Viski Markaları

2023’ün En İyi Viski Markaları: 10 Eşsiz Marka!

Ankara Havaş Saatleri

Ankara Havaş Saatleri 2023 | Güzergah ve Güncel Fiyatlar

En Değersiz Para Birimi

En Değersiz Para Birimi Hangisi? 14 Değersiz Para Birimi!

Kitap Okuyarak Para Kazanmak

Kitap Okuyarak Para Kazanmak | 10.000 TL EK GELİR FIRSATI!

subay maaşları

2023 Subay Maaşları – Yedek Subay, Emekli Subay…

KYK Wifi Giriş

2023 KYK Wifi Giriş Nasıl Yapılır? GSB Wifi Giriş Sayfası

X