İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? 2023 ŞARTLARI ve MAAŞLARI!

Türkiye’de 20.06.2013 tarihinde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile yeni bir meslek dalı ortaya çıkmıştır. Bu meslek iş sağlığı ve güvenliği uzmanıdır. Günümüzde ön plana çıkan mesleklerden biri olma yolunda da önemli mesafeler kat etti. Durum böyle oyunca pek çok kişi de bu mesleğe yönelmeye başladı. Bizler de sizler için iş güvenliği uzmanı nasıl olunur? Araştırdık.
Ek olarak devlette is güvenliği uzmanı nasıl olunur sorusuna da yanıt bulabileceksiniz. İSG uzmanı nasıl olunur? Açıkladık.
Kimler iş güvenliği uzmanı olabilir? Adım adım anlattık. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı ne iş yapar gibi soruların cevaplarını verdiğimiz bir yazı hazırladık. Siz de iş sağlığı ve güvenliği uzmanı nasıl olunur? diye merak ediyorsanız vakit kaybetmeden yazımızı okumaya başlayın!
İş Güvenliği Uzmanı Nedir?

İş güvenliği uzmanı, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapabilmek için gerekli donanıma sahip olan kişilere denilmektedir. Son dönemlerde bu iş sahasında çalışmak üzere İş sağlığı ve güvenliği uzmanına çok fazla ihtiyaç var. Siz de böyle bir fırsatı değerlendirebilirsiniz. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı nasıl olunur? Detaylarıyla öğrenmeye başlayalım.
İSG uzmanı nedir sorusuna kısaca bu şekilde yanıt verebiliriz. İSG ne iş yapar ile devam edelim.
Son yıllarda alımı hızla artan özel güvenliklerin de çalışma olanaklar arttı! Özel Güvenlik Nasıl Olunur? Öğrenmek için ayrıntılar yazımızda
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı nasıl olunur konusuna değinmeden önce iş sağlığı ve güvenliği uzmanının ne iş yaptığına değinmek sizler için daha faydalı olacaktır. Bu anlamda öncelikle iş sağlığı ve güvenliği ne iş yapar sorusunu yanıtlamak gerekiyor.
İş sağlığı ve güvenliği uzmanının pek çok görevi ve çalışma alanı bulunmaktadır. Öncelikle sizlere çalışma alanlarından bahsedeceğiz. İşte iş sağlığı ve güvenliği uzmanının çalışma alanları:
- İtfaiye,
- Maden İşletmeleri,
- İmalat Yapan Firmalar,
- İnşaat Alanları,
- Sağlık Kurumları,
- Alışveriş Merkezleri,
- Çok Katlı Yüksek Binalar,
- Taşıma Sektöründe Faaliyet Gösteren Firmalar,
- Üniversite Yerleşkeleri.
Bu alanların dışında pek çok yerde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının görevlerine bakacak olursa şunları söyleyebiliriz:
- Analiz yapabilmek için toksik madde örneklerini almak,
- Olabilecek kazaların kaynaklarını ve riskleri tespit etmek,
- Acil durumlarda faaliyet planlarını oluşturmak ve ekip listelerini hazırlamak,
- Bulundukları yerde çalışan kişilerin ruhsal, fiziksel ve sosyal sağlığını korumak için gerekli olan tüm tedbirlerin alınmasını sağlamak,
- Havalandırma, hijyen, asbest yönetimi ve gürültü ölçümü gibi konularda araştırma yapmak ve bu konularla ilgili program geliştirmek,
- Bulundukları yerde çalışan kişileri kısa ya da uzun vadede meydana gelebilecek meslek hastalıklarından korumak.
Bonus içerik: Jandarma Nasıl Olunur?
İSG uzmanı nasıl olunur 2023 için devam edelim.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı kimdir, görevleri nelerdir öğrendikten sonra sıra geldi iş sağlığı ve güvenliği uzmanı nasıl olunur konusuna… İş güvenliği uzmanı olmak için Ne Mezunu olmak lazım? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na göre;
- Teknik öğretmenler,
- fizikçiler,
- biyologlar,
- kimyagerler,
- üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği bölümünden mezun olan ön lisans veya lisans mezunları
- mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakülte mezunları,
“Sosyal Güvenlik Belgesi” alarak “İş Güvenliği Uzmanı” olabilmektedirler. Kişi yukarıda bahsedilen bölümlerin herhangi birinden mezunsa iş güvenliği uzmanlığı için hazırlanmış olan eğitim programlarına katılabilmektedir.
Bu eğitim programları genellikle 180 saat uygulamalı ve 40 saat de teorik eğitim vermektedirler. Eğitim bittikten sonra girmiş oldukları sınavda başarılı olurlarsa iş güvenliği uzmanı olmaya hak kazanmaktadırlar.
Lise Mezunu İş Güvenliği Uzmanı Olabilir Mi?
Lise mezunları ne yazık ki iş güvenliği uzmanı olamamaktadırlar. İş güvenliği uzmanı olabilmek için yukarıda bahsedilen bölümlerden mezun olmak gerekmektedir.
Devlette İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?
Devlette kadrolu olarak çalışan mühendis, mimar veya teknik personeller Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetki verilmiş olan kurumlardan eğitim almalı. Bu almış oldukları eğitimde başarılı olarak iş güvenliği uzmanı olabilmektedirler. Fakat bu kişiler iş güvenliği uzmanı olarak özel sektörde çalışamamaktadırlar.
İş güvenliği uzmanı nasıl olunur? Hadi diğer bilgilere bakalım!
İş Güvenliği Uzmanı Eğitimi

6311 sayılı kanun ile işyerleri ve iş güvenliği uzmanları üç ayrı sınıfa ayrılmaktadır. İşyerlerinin sınıflandırılması; çok tehlikeli işyeri, tehlikeli iş yeri ve az tehlikeli işyeri şeklindeyken, iş güvenliği uzmanlarının sınıflandırılması;
- A sınıfı iş güvenliği uzmanı,
- B sınıfı iş güvenliği uzmanı
- C sınıfı iş güvenliği uzmanı şeklindedir.
Çok tehlikeli iş yerlerinde A sınıfı iş güvenliği uzmanı, tehlikeli iş yerlerinde B sınıfı iş güvenliği uzmanı ve az tehlikeli iş yerlerinde C sınıfı iş güvenliği uzmanı çalışabilmektedir.
Daha öncesinde iş güvenliği uzmanı belgesi almamış olan kişiler, ilk başta sadece C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesi alabilmektedirler. Bu belgeyi alabilmek için öncelikle bu kursu veren kurumlarda eğitim almaları ve ardından da sınava girip bu sınavdan başarılı olmaları gerekmektedir.
- İş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişilerin alacağı eğitimler teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
- Bu eğitim programının teorik kısmının süresinin 180 saatten, uygulamalı kısmının süresinin ise 40 saat az olmaması gerekmektedir.
- Teorik olarak verilen eğitimin en fazla yarısı uzaktan eğitim ile verilebilmektedir.
- Uygulamalı eğitimler ise mutlaka yüz yüze verilmelidir.
- Bu eğitimi alacak kişilerin teorik eğitimde mazeretli veya mazeretsiz olarak en fazla 6 ders saati devamsızlık yapabilme hakları bulunmaktadır. Fakat uygulamalı eğitimde devamsızlık hakları bulunmamaktadır. Uygulamalı eğitimlerin tamamına katılım zorunludur.

1- A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?
A sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olunur diye merak ediyorsanız yazımızın bu bölümünü dikkatlice okuyun! A sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesini alabilmeniz için gerekli şartlar:
- B sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesi ile en az 4 sene fiilen görev yapmış olan ve görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyen,
- A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılan ve A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olan,
- İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ve bu müdürlüğe bağlı birimlerin herhangi birinde uzman yardımcılığı süresi dâhil olmak üzere en az 10 sene fiilen görev yapmış mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerden mezun olanlar ve teknik elemanı olan iş sağlığı ve güvenliği uzmanları A sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilmektedirler.
2- B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?
A sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olunur öğrendikten sonra sıra geldi B sınıf iş güvenliği uzmanı nasıl olunur konusuna. B sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesini alabilmek için belirli şartlar gerekmektedir. İşte o gereken şartlar:
- C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesi ile en az 3 sene fiilen görev yapmış olan ve yapmış olduğu görevi iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyen kişiler,
- B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılan ve eğitim sonunda yapılacak olan B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarı gösteren mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanlar B sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilmektedirler.
3- C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?
B sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olunur öğrendikten sonra şimdi de C sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olunur konusuna sıra geldi. C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesini alma şartları aşağıdadır:
- C sınıfı iş güvenliği uzmanı eğitimine katılan ve eğitim sonunda yapılacak olan C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarı gösteren mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerden mezun olanlar ile teknik elemanlar,
- Bakanlık ve ilgili kuruluşlarda müfettiş yardımcılığı süresi dâhil olmak üzere en az 10 sene görev yapmış olan müfettişler arasından C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılmış olanlar C sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikası alabilmektedirler.
İş Güvenliği Uzmanı Maaşları 2023

İş güvenliği ve sağlığı uzmanı nasıl olunur öğrendikten sonra sıra geldi en önemli konulardan birisi olan 2023 yılındaki iş güvenliği uzmanı maaşlarına. 2023 yılında iş güvenliği uzmanları sahip oldukları sertifikalara göre almış oldukları maaşlar değişmektedir.
- A sınıfı sertifikası olan iş güvenliği uzmanı aylık ortalama olarak 15.000 TL – 25.000 TL arasında,
- B sınıfı sertifikası olan iş güvenliği uzmanı aylık ortalama olarak 14.000 TL – 20.000 TL arasında,
- C sınıfı sertifikası olan iş güvenliği uzmanı ise aylık ortalama olarak 10.000 TL – 15.000 TL arasında bir maaş almaktadır.
İSG belgesi alma şartları ve çalışan maaşları bu şekilde. İSG nasıl olunur, detaylarıyla açıkladık. Güvenlik uzmanı nasıl olunur konusunda diğer sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İş güvenliği uzmanı nasıl olunur artık biliyorsunuz. Aklınızı kurcalayan soruları bizimle paylaşmaktan çekinmeyin! Aşağı yorum olarak bırakabilirsiniz.
İlgili Bağlantılar
Benzer İçerikler
Daha Fazla Makale








Yorum Bırak