Endüstri Mühendisliği Maaşları 2024 | Geleceği Var Mı?

Günümüzdeki en yaygın mühendislik dallarından biridir endüstri mühendisliği. Aynı zamanda da en eskilerinden. Bu nedenle, özellikle üretim alanında hizmet sağlayan bu mühendislik türü oldukça merak uyandıran bir konu.
Peki endüstri mühendisliği nedir tam olarak? Mühendislik, konuya yabancı olanlar için her zaman kafa karıştırıcı bir meslek olmuştur. Kariyer sağlama bakımından en üst sıralara koyabileceğimiz bu mühendislik türü hakkında kafalarda çok soru var. Bunların başında endüstri mühendisliği maaşları ve çalışma alanları geliyor. Ek olarak merak edilen endüstri mühendisliği işsizlik oranları bilgilerini de verdik.
Soru işaretlerini gidermek adına bu yazıda endüstri mühendisi maaşları ne kadar araştırdım. En güncel bilgileri sunmaya çalıştım. Çok daha fazlası için okumaya devam edin! Konunun ilgililerine ve endüstri mühendisi olmak isteyenlere yazımın faydalı olacağını umuyorum. Hazırsanız başlayalım.
Endüstri Mühendisliği Nedir?


Endüstri mühendisliği maaşlarına geçmeden önce mesleğin ne olduğuna dair bilgiler vermek istiyorum…
Endüstri mühendisliğinin tek bir kısa tanımı maalesef yoktur. Genel anlamda endüstri mühendisliği insanlar, kurumlar ve sistemler arasındaki bağlantıyı sağlar. Peki endüstri mühendisi ne yapar?
- Endüstri mühendisliği, sanayi ve hizmet sektöründeki sistemlerin örgütlenmesi, incelenmesi, denetlenmesi ve geliştirilmesi amacıyla ne yapılması gerektiğini planlayan ve uygulayan bir bilim dalıdır. Endüstri mühendisliğinin temel amacı üretim ve yönetim sistemlerindeki verimliliği artırmaktır.
- Endüstri mühendisliği, elde az olanı en iyi ve en etkili şekilde kullanabilmeyi hedefler. Çok daha güvenilir ve daha az maliyetli, daha basit ve ekonomik sistemler oluşturur. Sonrasında bu sistemleri hayata geçirir. Bunun için matematik, fizik, analitik düşünme ve sosyal bilimlerden yararlanır.
- Endüstri mühendisliği çok geniş çalışma ve uygulama alanlarına sahiptir. Endüstri mühendislerine olan ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadır. Bu nedenle denebilir ki endüstri mühendisliği işsizlik oranı bir hayli düşüktür. Bu nedenle hem ülkemizde hem de yurtdışında pek çok insan bu mesleğe yönelmiştir.
Endüstri mühendisliği maaşlarına görev tanımı ve ilgili mesleğin ne iş yaptığı bilgilerinden sonra yer vereceğim…
Öneri içerik: Bireysel Kariyer Planlama Aşamaları
Endüstri Mühendisliği Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?


Endüstri mühendisliği iş alanları oldukça geniştir. Bundan dolayı görev ve sorumlulukları da bir hayli fazladır. Endüstri mühendisi çalışma alanları: Otomotiv, Tekstil, Lojistik, Turizm, Sağlık, Kimya, Gıda, Elektrik, Elektronik, Enerji, Taşımacılık vb. sektörlerdir. Bu nedenle endüstri mühendisliği iş imkanları oldukça fazladır. Endüstri mühendisliği maaşları da bu sektörlere göre değişiklik gösterir.
Çalışma alanı ne kadar genişse görev ve sorumluluk da o kadar fazla oluyor. Aşağıdaki listede endüstri mühendisi ne iş yapar sorusunun cevabını bulabilirsiniz. Endüstri mühendisleri;
- Üretilecek ürünün üretim sürecini planlar.
- Ürünün piyasaya sürülebilmesi için gereken satış tahminlerini yürütür, fiyat belirler ve maliyet analizi yapar.
- Ürün maliyetini düşürmek ve verimliliğini artırmak için çalışmalar yapar.
- Düşük maliyetli üretim için en uygun makine ve tesisat seçimini yapar.
- Sipariş miktarlarını ölçer. Buna uygun hammadde ve ürün stokunu planlar.
- Lojistik dağıtım ağlarını planlar ve düzenler.
- Yöneticiler için gerekli raporları hazırlar.
- Kalite yönetim sistemini kurar.
- Kalite kontrolü yapar. Hasarlı ya da kusurlu ürünleri belirler. Bu kusurun en aza indirgenmesi için çalışmalar yapar.
- Yüksek teknoloji gerektiren uygulamaları planlar ve bu uygulamaları imalata entegre edebilmek adına çalışmalar yapar.
- Üretim ve servis sistemlerinin simülasyon çalışmalarını yürütür.
Endüstri Mühendisliği Maaşları 2024 – Güncel Zamlı Maaş!


Endüstri mühendisi ne kadar maaş alır diye soranların akıllarındaki soru işaretlerini gidereceğim. Öncelikle endüstri mühendisi nerede çalışır?
- Endüstri mühendisleri hem devlette hem de özel sektörde çeşitli alanlarda çalışabilirler. Bundan dolayı aralarında maaş farkı bulunur. Sizler için devlet ve özel sektörde endüstri mühendisi maaşlarını araştırdım.
- Endüstri mühendisliği maaş 2024 bilgileri farklı faktörlere göre değişiklik gösterebilir.
Endüstri mühendisliği maaşları devlet ve özel sektör için şu şekildedir:
1- Devlette Endüstri Mühendisi Maaşları
Kamuda endüstri mühendisi olmak istiyorsanız bazı adımları tamamlamalısınız. Öncelikle, devlette endüstri mühendisi olmak için mezun olduktan sonra KPSS’ye girmeniz gerekmektedir. Devlet kurumlarında endüstri mühendisi alımı yoğun olarak gerçekleştirilmektedir. Özellikle belediyelere ait alt kuruluşlarda sıkça bu alanda alım yapılıyor.
Endüstri mühendisliği maaşları için kamu sektörü, başlangıç düzeyinde iyi maaşlar sunmaktadır. Kariyer başlangıcında en düşük memur maaşının çok üzerinde olan maaşlar, kıdem ve derece artışıyla birlikte yükselmektedir.
Devlette endüstri mühendisliği maaşları 2024 yılı itibariyle şu şekildedir:
2024 senesinde 1/4 derecesine sahip endüstri mühendisi ayda yaklaşık 53.750 TL kazanmaktadır.
Stajyer endüstri mühendis maaşları asgari ücretin en az %35’i kadardır.
2023 yılında TMMOB Yönetim Kurulu asgari mühendis maaşını brüt 17.500 TL olarak belirlemişti. 2024 yılında ise endüstri mühendisliği maaşları dahil tüm mühendis maaşı için taban ücretin 26.000 TL civarında olması bekleniyor.
Endüstri mühendisliği maaşları özel sektörde ne kadar? İnceleyelim…
Öneri içerik: Almanya Mühendis Maaşları
2- Özelde Endüstri Mühendisi Maaşları
Özellikle yeni mezun endüstri mühendisleri özel sektörde devlette kazandıkları kadar kazanamayabilir. Lakin kıdemleri arttıkça ve tecrübe sahibi oldukça maaşları artacaktır.
Endüstri mühendisleri için çalışabilecekleri çok fazla sektör vardır. (Otomotiv, Tekstil, Sağlık vb.) Bundan dolayı maaşlar arasında ciddi farklar olabilir;
- Yeni mezun endüstri mühendisi maaşı: 22.500 TL – 27.500 TL
- Kıdemli (2+ yıl): 25.500 TL – 32.750 TL
- Uzman (5+ yıl): 37.250 TL – 50.000 TL
Özel sektörde endüstri mühendisliği maaşları bu şekildedir. Görev süresi, kıdem vb. konulara göre maaşlar farklılık gösterecektir.
Endüstri mühendisleri ayda 50.000 TL’ye kadar kazanabilmektedir.
3- A101 Endüstri Mühendisi Maaşları
Bir endüstri mühendisi olarak A101’de çalışmak isteyebilirsiniz. Özel sektöre gireceği için burada alacağınız maaş da kıdem ve tecrübenize göre değişiklik gösterebilir.
2024 yılı A101 endüstri mühendisi maaşları 26.000 TL ile 35.000 TL arasındadır.
NOT: A101 Endüstri Mühendisi olarak çalışabileceğiniz en önemli kurumlardan birisidir.
İlginizi çekebilir: Aselsan Mühendis Maaşları
Endüstri mühendisliği maaşları hakkında son olarak Vestel şirketine değinelim…
4- Vestel Endüstri Mühendisi Maaşı
Vestel’de de alacağınız ücret çalıştığınız şehre, kıdem ve tecrübenize göre değişiklik gösterecektir. Vestel endüstri mühendisliği maaşları 2024 yılı bakımından en önemli kurumların başında geliyor. İşte maaş bilgileri…
2024 yılı Vestel endüstri mühendisi maaşları 26.000 TL ile 35.000 TL arasındadır.
BİLGİ: En çok maaş alan mühendislik Petrol mühendisliğidir.
Endüstri Mühendisliği İşsizlik Oranı Ne Kadar?
Bilindiği üzere ülkemizde işsizlik problemi hemen her meslek dalı ve sektör için var. Kişiler müthiş okullar okuyarak güzel ortalamalarla mezun oluyor fakat istihdam yok. Bunu bilen vatandaşlar ise endüstri mühendisliği işsizlik oranını merak ediyor. Endüstri mühendislerinin işsizlik oranı hakkında şu bilgileri verebiliriz;
- Tüm mühendislik dallarında olduğu gibi Endüstri mühendislerinin de temel problemi işsizliktir.
- Ülkemizde %10 dolaylarında gerçekleşen işsizlik oranının önemli bir bölümünü mühendislik bölümleri oluşturuyor.
- Ancak başarılı bir okul hayatı, staj tecrübeleri ve maksimum eğitim ile bu bölümde işsiz kalmak zordur.
- Bu nedenle diğer mühendislik bölümlerine göre endüstri mühendislerinin işsiz kalma ihtimalleri biraz daha zayıftır.
NOT: En iyi endüstri mühendisliği üniversitelerini tercih ederek başarı şansınızı arttırabilirsiniz. İyi üniversiteden mezun olan kişilerin endüstri mühendisliği maaşları daha yüksek olacaktır.
Endüstri Mühendisliği İş İlanları
Endüstri mühendisi maaşları kadar önemli bir konu daha bulunuyor: İş ilanları! Endüstri mühendisliği, iş ilanı bakımından en aktif bölümlerden birisidir. Kariyer sitelerinden kamu kurum ilanlarına kadar birçok farklı seçenekte endüstri mühendislerine yer bulunmaktadır.
Endüstri mühendisliği iş ilanları için aşağıdaki siteleri takip edebilirsiniz:
- Kariyer.net
- Eleman.net
- Indeed
- İŞKUR (Kurum Dışı İşçi Alımı)
Yetkinliklerinizi yansıtan ve kendinizi en iyi şekilde ifade edeceğiniz bir CV ile başarılı sonuçlar almanız mümkündür. Konuyla ilgili iş imkanlarını ve mesleğin geleceğine dair görüşlerimizi paylaşalım…
Endüstri Mühendisliği İş İmkanları – Geleceği Var Mı?
Endüstri mühendisliği, geniş bir iş imkanı sunan bölümlerin başında geliyor. İşverenler endüstri mühendislerine sürekli olarak ihtiyaç duyar. Onların analitik düşünme becerileri, süreç iyileştirme yetenekleri vb. becerilerine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle aşağıdaki alanlarda iş imkanlarının geniş olduğunu söyleyebiliriz;
- Üretim ve Operasyon Yönetimi
- Tedarik Zincir Yönetimi
- Verimlilik ve Süreç İyileştirme
- Proje Yönetimi
- Kalite Mühendisliği
- Danışmanlık ve Stratejik Planlama
Endüstri mühendisliği maaşlarını öğrendik. Peki, bu meslekte görev yapanların nitelikleri nasıl olmalıdır? Gelin inceleyelim!
Endüstri Mühendisinin Nitelikleri


Endüstri mühendisliği maaşlarına değindik. Peki, bu mesleğe sahip kişilerden hangi yeteneklerin olması gerekiyor?
Zor bir meslek olmasından kaynaklı bir endüstri mühendisinin sahip olması gereken bazı nitelikler vardır. Aşağıdaki listeyi inceleyelim;
- Analitik düşünme becerisine sahip olmak
- İyi bir yönetici olmak ve ekip yönetebilmek
- Bilgisayar kullanımı bilgisine sahip olmak
- Fizik ve matematik alanlarında iyi olmak
- İnsan ihtiyaçlarını anlayabilmek ve bunlara çözümler üretebilecek hayal gücüne sahip olmak
- Çok yönlü karar alabilme becerisine sahip olmak
- Planlama ve tasarım yapabilmek
- Problem çözme ve süreç yönetebilme becerisine sahip olmak
- İnsanlarla iyi iletişim halinde olmak, istenilen şeyi karşı tarafa aktarabilmek
- İkna kabiliyeti yüksek olmak
- Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek ve yararlı gelişmeleri işe entegre etmek
- Zamanı iyi yönetebilmek
İlginizi çekebilir: Makine Teknikeri Maaşları
Endüstri Mühendisliği Sıralama (SON VERİLER)


Endüstri mühendisliği maaşları tatmin ettiyse gelelim üniversite için sıralama şartlarına…
Ülkemizde endüstri mühendisliği okumak için çok iyi üniversiteler vardır. Endüstri mühendisi olabilmek için sayısal bölüm sınavlarına girmeniz gerekir. İyi bir üniversite okumak istiyorsanız da puanınız bir hayli yüksek olmalı. Sizler için en iyi 5 üniversitenin 2023 yılı taban puanlarını ve başarı sıralamalarını paylaşıyorum. İnceleyelim;
2023 Endüstri Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralama
Üniversite | Bölüm | Kontenjan | Sıralama | Taban Puanı |
---|---|---|---|---|
Koç Üniversitesi (İstanbul) (Vakıf) | Endüstri Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) | 16/16 | 693 | 542,61 |
Boğaziçi Üniversitesi (İstanbul) (Devlet) | Endüstri Mühendisliği (İngilizce) | 80/82 | 1.448 | 537,73 |
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (Ankara) (Vakıf) | Endüstri Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) | 45/45 | 2.192 | 533,82 |
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (Ankara) (Devlet) | Endüstri Mühendisliği (İngilizce) | 85/88 | 3.346 | 529,13 |
İstanbul Teknik Üniversitesi (Devlet) | Endüstri Mühendisliği (İngilizce) | 60/62 | 3.437 | 528,82 |
İlginizi çekebilir: Dershane Fiyatları
Günümüzde özellikle özel sektörün endüstri mühendislerine olan ihtiyacı giderek artmaktadır. Çünkü her firmanın, ürünlerinin kalitesini denetleyecek, ürünleri için testler yapacak, maliyeti düşüren ekonomik yöntemler bulacak kişilere ihtiyacı var. Bu noktada endüstri mühendisleri yardıma koşuyor.
Otomotivden gıdaya, tekstilden sağlığa pek çok alanda hizmet veren endüstri mühendisleri dünyada en çok tercih edilen meslekler arasındadır.
Endüstri mühendisliği maaşları hakkında çalışan yorumlarına da değinebiliriz.
Endüstri Mühendisliği Mezunları Yorumları
Endüstri mühendisliği mezunları yorumları da tercih sürecinde etkili olabilecek bir diğer konudur. Bu nedenle bölüm hakkında mevcut mühendislik mesleğini sürdüren kişilerin yorumları oldukça önemlidir.
- Endüstri mühendisliği bölümünün sosyal alanlarda fark yaratma potansiyeli yüksek bir meslek olduğu söylenmiştir.
- Kısıtlı olanaklarla iyi iş çıkarmak isteyen kişiler bu bölümde mutlu olabilir.
- Başarılı bir eğitim döneminden sonra staj ve mesleğe adım atma bakımından oldukça yüksek avantajlar sunduğu da eklenmiş.
- Özetle birçok kişinin yeteri kadar bilgi birikimi edinildiğinde geleceği açık meslekler grubunda değerlendirdiğini söyleyebiliriz.
Sık Sorulan Sorular
Endüstri mühendisliği maaşları bilgileri hakkında sıkça sorulan soruları sizler için değerlendirdik;
1- Endüstri mühendisliği ne kadar maaş alıyor?
Yeni başlayan bir endüstri mühendisi ayda yaklaşık olarak 15.000 TL maaş alır.
2- Endüstri mühendisliği önü açık mı?
Endüstri mühendisliği, özellikle iyi bir üniversiteden alınacak eğitimle önü açık meslek grupları arasında değerlendiriliyor.
3- Devlette endüstri mühendisi ne kadar maaş alır?
Kamu sektöründe çalışan endüstri mühendisleri yaklaşık olarak 32.000 TL maaş alır.
Endüstri mühendisliği maaşları 2024 bilgileri hakkında güncel listeyi sunduk. Bilgilerin doğruluğu kişiden kişiye göre değişse de genel olarak piyasa şartlarıyla uyumludur. Güncel maaş bilginizi YORUM bölümünden tartışabilirsiniz. 🙂
İlgili Bağlantılar
Benzer İçerikler
Daha Fazla Makale