EK-5 Tarım Sigortası Ne Kadar? 2023 Güncel Prim Tutarları!

Tarım sektöründe doğal afetlerden veya iklimsel durumlardan kaynaklı olarak bazı zararlar yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlardan kaynaklı olan zararlardan tarım sigortası yaptıran kişiler daha az etkilenmektedir. Durum böyle olunca bu maddi zararı karşılamak için çiftçiler tarım sigortası ne kadar diye araştırmalar yapıyor. Peki, tarım sigortası kaç para? Detayları sizler için inceledik!
Tarım sigortası adı verilen düzenleme, çiftçilik ile uğraşan kişileri pek çok olumsuz duruma karşı korumaktadır. Aynı zamanda bu sigorta devlet destekli bir sigorta türüdür. Biz de bu yazımızda özellikle çiftçilerin merak edip araştırdıkları tarım sigortası ne kadar ödeniyor konusu ile ilgili olarak tüm detayları paylaştık. İncelemeye başlayalım!
Tarım Sigortası Nedir?
Tarım sigortası ne kadar olduğundan bahsetmeden önce tarım sigortasının ne olduğunu öğrenelim. Tarım sigortası, devlet destekli bir sigorta türü olarak bilinmektedir.
Bu sigorta türü, doğal afetler veya iklimsel nedenlere bağlı olarak oluşabilecek maddi zararın önlenmesini veya bu zararın minimuma indirilmesini amaçlamaktadır. Aynı zamanda çiftçilerin üretimlerini poliçe bazında teminatlar ile koruma altına da almaktadır.
Türkiye içerisinde tarım sigortası ile ilgili olarak yürütülen tüm çalışmalar, TARSİM (Tarım Sigortalar Havuzu) tarafından yönetilmektedir.
Tarım Sigortalar Havuzu’nun amacı; tarım sigortalarının geliştirilmesi, yaygınlaştırılması, tarımsal üretime dair var olan tüm risklerin teminat altına alınması, hasar organizasyonları, tazminat ödemelerinin yapılması gibi hizmetleri yürütmektedir.
Önerilen İçerik: Bağkur Primi Ne Kadar?
EK-5 Tarım Sigortası Ne Kadar? 2023 GÜNCEL!

Son yıllarda küresel ısınma kaynaklı doğal afet sayısında büyük bir artış söz konusudur. Böyle bir artışın meydana gelmesi ile beraber tarım sigortalarına verilen önem de oldukça artmış ve bu konuyla ilgili özellikle fiyat konusunda pek çok araştırma yapılmaya başlanmıştır.
1 Temmuz 2023 tarihinde yapılan zamdan tarım sigortası da etkilenmiştir. Bu da özellikle çiftçilerin kafasında tarım sigortası ne kadar oldu diye soru işareti oluşturmuştur. EK-5 tarım sigortası güncel tutarı ne kadar sorusunun cevabını bir sonraki alt başlıktan alabilirsiniz.
EK-5 tarım sigortası ne kadar sorusuna yönelik olarak tüm yanıtları aşağıdaki tablodan edinebilirsiniz:Sigorta Türü Fiyat En Düşük Tarım Sigortası Ücreti 4.628,00 TL En Yüksek Ek-5 Tarım Sigortası Fiyatı 34.710,00 TL Tarım 2925 Prim Ücreti 2.179,86 TL En Düşük Çiftçi Bağkur Ücreti 3.452,76 TL En Yüksek Çiftçi Bağkur Prim Tutarı 12.517,80 TL İsteğe Bağlı Sigorta Primi Aylık 2.070,72 TL Esnaf Muafiyetinden Yararlanan Kadınlar Sigorta Primi 2.001,70 TL
Öneri içerik: Erkunt Traktör Fiyat Listesi 2023
1- EK-5 Tarım Sigortası Primi Ne Kadar 2023?
1 Temmuz 2023 tarihinde yapılan zamlar ile birlikte ek-5 tarım sigortası tutarlarında da değişiklikler meydana gelmiştir. 2023 itibariyle güncel tarım sigortası aylık primi aşağıdaki gibidir:
- 2023 yılı en düşük ek-5 tarım sigortası primi: 4.628,00 TL
- 2023 yılı en yüksek ek-5 tarım sigortası primi: 34.710,00 TL
2- 2925 Tarım Sigorta Primi Ne Kadar?
2023 yılı itibari ile 2925 tarım sigortası ödemek isteyenlerin kişilerin de prim tutarlarında bazı değişiklikler meydana gelmiştir. 15 gün üzerinden 2925 tarım sigortası primi ne kadar diye merak edenler için aylık olarak ödeyecekleri tutar şu şekildedir:
- 2023 SSK tarım 2925 prim tutarı: 2.179,86 TL
3- Çiftçi Bağkuru Ne Kadar?

Çiftçi Bağkuru ne kadar diye merak eden kişiler aşağıdaki listeden çiftçi Bağkur primi tutarlarına ulaşabilirler. İşte çiftçi Bağkur primleri şu şekildedir:
- 2023 en düşük çiftçi Bağkur primi: 3.452,76 TL
- 2023 en yüksek çiftçi Bağkur primi: 12.517,80 TL
4- İsteğe Bağlı Tarım Sigortası Primi Ne Kadar?
Tarım sektöründe doğal afetlerden veya iklimsel durumlardan kaynaklı olarak meydana gelen zararı en az şekilde atlatmak isteyen kişiler tarım sigortası ne kadar olduğu ile ilgili araştırmalar yapmaktadırlar. Yazımızın bu kısmında sizlere isteğe bağlı tarım sigortası primi ne kadar konusundan bahsedeceğiz. Aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz…
- İsteğe bağlı sigorta primi aylık: 2.070,72 TL,
- Esnaf muaflığından yararlanan isteğe bağlı kadınlar için aylık sigorta primi: 2.001,70 TL
Tarım Sigortası Şartları Nelerdir?
Tarım sigortası ne kadar yatırılıyor ve tarım sigortası şartları nelerdir konusu çiftçilerin kafasını en çok meşgul eden konulardan birisidir. Tarım sigortası için başvuru yapmak isteyen kişileri bazı şartlar beklemektedir. Bu şartlarla ilgili olarak şunları söyleyebiliriz:
- Tarım işlerinde süreksiz çalışıyor olmak,
- Herhangi bir işte çalışmıyor olmamak,
- Aktif ticari vergi kaydınızın olmaması,
- Çiftçilik kaydınızın olmaması tarım sigortası başvurusu yapabilmeniz için gerekli olan şartlardır.
Önerilen İçerik: Ev Hanımlarına Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
Tarım Sigortası Nasıl Yapılır?

Tarım sigortası yaptırmayı düşünen çiftçiler ve tarım sigortası ne kadar diye merak edip bu konu ile ilgili olarak pek çok araştırma yapmaktadır. Bu araştırmaların başında da çiftçi sigortası nasıl yapılır konusu gelmektedir. Çiftçi sigortası yaptırabilmek için izlenilmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- Öncelikle muhtarlık ve İlçe Tarım Müdürlüğü onaylı EK-5 sigorta başvuru formu alınması gerekmektedir.
- Başvuru formu alındıktan sonra bu form ile beraber ikamet ettiğiniz ildeki Sosyal Güvenlik Kurumuna gitmeniz gerekmektedir.
- Başvuru formunu Sosyal Güvenlik Kurumundaki çalışanlara teslim ettiğinizde artık tarım sigortası için başvurunuz alınmış olur.
Tarım Sigortası Emeklilik Şartları Nelerdir?
Çiftçi sigortası aylık ne kadar olduğunun cevabını aldıktan sonra sıra geldi tarım sigortası emeklilik şartları konusuna. Tarım sigortasının emeklilik şartları ile ilgili bilmeniz gereken bazı şeyler bulunmaktadır. Aşağıdaki listeden EK 5 tarım sigortasından kaç yılda emekli olunur sorusuna cevap bulabilirsiniz…
- İlk işe giriş tarihiniz 08.09.1999 – 30.04.2008 arasında ise EK-5 tarım sigortasından emekli olabilmeniz için; erkekseniz 60 yaş 7000 günü, kadın iseniz 58 yaş 7000 günü tamamlamış olmanız gerekmektedir.
- İlk işe giriş tarihiniz 30.04.2008 tarihinden sonraysa EK-5 tarım sigortasından emekli olabilmeniz için; erkekseniz 60 yaş 7200 günü, kadınsanız 58 yaş 7200 günü tamamlamış olmanız gerekmektedir.
EK 5 Tarım Sigortası Toplu Ödeme Yapılır Mı?

Tarım sigortası ne kadar konusu araştıran kişiler ve EK 5 tarım sigortasını düzenli olarak ödememiş olan kişilerin merak ettiği konulardan birisi de EK 5 tarım sigortası toplu ödeme yapılır mı konusudur.
Maalesef ki tarım sigortasında toplu ödeme yapılamamaktadır. Kişinin her ay düzenli olarak tarım sigortasını ödemesi gerekmektedir.
EK 5 Tarım Sigortası Geriye Dönük Borçlanma Yapılabilir Mi?
Kişi EK 5 tarım sigortasını zamanında ödememişse geriye dönük borçlanma yaparak prim eksiğini tamamlama gibi bir şansı olmamaktadır.
Bu yüzden tarım sigortasından yararlanmak isteyen kişilerin ödemelerini zamanında yapmaları oldukça önemlidir.
İlginizi çekebilir: Kubota Traktör Fiyatları 2023
Sıkça Sorulan Sorular
Tarım sigortası ne kadar sorusuna yönelik sorulan diğer sorular şu şekilde:
EK 5 Sigorta Primi Ne Kadar?
Ek 5 sigorta primi ne kadar diye merak edenler için güncel sigorta primleri 4.628,00 TL – 34.710,00 TL arasında değişiklik göstermektedir.
EK 5 Tarım Sigortasından Kimler Faydalanabilir?
EK beş tarım sigortası ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de EK 5 tarım sigortasından kimler yararlanabileceği konusudur. Bu sigortadan yararlanabilecekleri şu şekilde sıralayabiliriz:
– 18 yaş ve üzerinde olan kişiler,
– Bahçe ve tarla çalışanları,
– Kendi üretmiş oldukları tarım ürünleri satan kişiler bu sigortadan yararlanabilmektedir.
Tarım Sigortası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
EK 5 Tarım sigortası ne kadar konusunda araştırma yapanları ilgilendiren önemli konulardan birisi de tarım sigortası için gerekli olan evraklardır. Tarım sigortası yaptırabilmek için gerekli evraklar şunlardır:
-Kimlik fotokopisi,
– İkametgah belgesi,
-Muhtarlık ve İlçe Tarım Müdürlüğü onaylı EK 5 sigorta başvuru formu tarım sigortasına başvuru yapabilmek için gerekli olan evraklardır.
Tarım Sigortası Nasıl Sorgulanır?
SGK tarım sigortası sorgulama işlemini e-Devlet web sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizle giriş yaptıktan sonra arama kısmına “EK 5 Tescil Kaydı” yazıp tarım sigortanızı kolaylıkla sorgulayabilirsiniz.
Tarım Sigortası Prim Ödemeleri Nereye Yapılmaktadır?
Tarım sigortası ne kadar olduğu ile ilgili sorgulama yaptıktan sonra sıra geldi tarım sigortası prim ödemelerinin nereye yapıldığı konusuna. Tarım sigortası prim ödemeleri PTT üzerinden yapılmaktadır.
EK 5 Tarım Sigortası Emekli Maaşı Ne Kadar?
EK 5 tarım sigortası emekli maaşı 2023 yılı itibari ile en düşük 7.500 TL olarak belirlenmiştir.
EK 5 Tarım Sigortası Kaç Yıl Ödenir?
08.09.1999 tarihinden önce ilk kez SGK girişi olan ve EK-5 tarım sigortası ödemiş olan kişiler 15 yıl ve 3600 gün prim ve yaş şartlarını tamamladıktan sonra eski SSK statüsünde emekli olabilme şansları bulunmaktadır.
Tarım sigortası ne kadar? Artık bu konuyu derinlemesine biliyorsunuz! Eklemek istediklerinizi ve sorularınızı YORUMLAR kısmından bize ulaştırın, hemen yanıtlayalım ve paylaşalım! 🙂
İlgili Bağlantılar
Benzer İçerikler
Daha Fazla Makale